Immobiliari

El lloguer a Barcelona frena el ritme però continua batent rècords: 1.178 euros al mes

L'arrendament mensual a Catalunya també modera el ritme i s'eleva fins als 854 euros, el màxim històric

BarcelonaL'escalada del preu dels lloguers a Barcelona afluixa el ritme, però continua creixent i ja fa un any i mig que bat consecutivament el màxim històric. El cost de viure a la capital catalana es va disparar un 9% interanual durant el quart trimestre de l'any passat, però només un 0,6% respecte al trimestre anterior. Llogar un pis a Barcelona ja val de mitjana 1.178 euros al mes.

Inscriu-te a la newsletter Dies trepidantsUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les últimes dades de les fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl, publicades aquest dijous, que també recullen un nou rècord a tot Catalunya: llogar un pis costa de mitjana 854 euros al mes. Aquí l'increment interanual és inferior (+4,8%) i el trimestral raquític (0,7%) també, però la tendència és la mateixa: continuen en màxims històrics, però el creixement s'alenteix.

Cargando
No hay anuncios
Evolució del lloguer mitjà contractual l’última dècada
Dades trimestrals en euros mensuals

La firma de contractes manté la tendència contrària i registra un nou trimestre a la baixa. Tant a Barcelona (-4,5%) com a tot el país (-2,3%), els contractes encadenen un any de caigudes, però la davallada de l'últim trimestre del 2023 és menys prominent.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes dades de l'Incasòl són sobre els nous contractes, una part molt petita de tot el parc de lloguer, i arriben en plena entrada en vigor de l'índex estatal de control del preu dels lloguers, que el govern espanyol preveu publicar aquest divendres al BOE. Serà quan es coneixeran els detalls d'una mesura que ha aixecat molta polseguera, no només en l'àmbit polític, sinó també en el terreny acadèmic, en què no hi ha un consens clar.

Cargando
No hay anuncios

Menys rotació dels llogaters

L'increment del preu del lloguer a Barcelona respecte al tercer trimestre, comparat amb el ritme de creixement trimestral dels últims anys, representa un petit símptoma de refredament. L'augment del 0,6% en els tres últims mesos de 2023 és el més baix dels últims dos anys; cal remuntar-se al quart trimestre de 2021 per trobar un increment menor. En el cas de Catalunya (+0,7), venia de dos increments per sobre del 2%, però va baixar el primer trimestre del 2023 respecte a l'últim del 2022.

Cargando
No hay anuncios

"Els quarts trimestres són més moderats, el preu ha arribat a un nivell que es fa difícil que continuï pujant, molts contractes s'estan fent amb els anteriors, hi ha molta poca oferta comercial als portals. Dels 5.000 anuncis d'Idealista, només el 12% està per sota dels 1.200 euros", explica a l'ARA el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues.

La diferència entre els preus que s'anuncien i el preu mitjà dels nous lloguers s'explica perquè hi ha un mercat paral·lel en un nivell més contingut. "La gent està traient habitatges del mercat de lloguer o bé l'està renovant amb el mateix llogater, o està fent pròrrogues de contractes", afegeix Gorgues. Aquesta situació deriva en una menor rotació dels llogaters dins el mercat, cosa que beneficia als que ja habiten un pis. La companyia Amat Immobiliaris ja advertia d'aquesta situació ahir.

Cargando
No hay anuncios

Per comarques, 13 de les 43 presenten disminucions del preu, hi ha dos grans titulars: l'esclat del preu del lloguer a l'Alta Ribagorça (+21,21) i en grau més baix al Pallars Jussà (9,22%), que obeeix a un augment puntual de la demanda per a la temporada d'hivern, i la caiguda en picat de la Vall d'Aran (-36,45%) respecte al tercer trimestre.

Lloguer mitjà per comarques
Dades de l'últim trimestre del 2023 en euros mensuals
Cargando
No hay anuncios

Canyelles es dispara, les Tres Torres s'enfonsa

Per districtes, on més s'encareixen els lloguers respecte al trimestre anterior és a Horta-Guinardó (+4,2%), Sants-Montjuïc (+3,8%) i Nou Barris (+3,5%), mentre que només baixen a tres barris, amb una caiguda molt pronunciada a Sarrià-Sant Gervasi (-6,3%), per davant de Sant Martí (-1,2%) i Gràcia (-0,5%). Només hi ha tres districtes a Barcelona per sota dels 1.000 euros: Horta-Guinardó, Sant Andreu i Nous Barris.

Cargando
No hay anuncios

Aquests comportaments del preu s'expliquen pels contractes nous que s'han firmat en els seus barris: darrere els nombres negatius de la zona alta hi ha una caiguda del preu del 14,23% al barri de les Tres Torres, mentre que el creixement de Sants-Montjuïc s'explica per l'increment en els diferents barris, que compensen el de la Bordeta (-10,8%). El barri de Barcelona en què més s'han disparat els preus és a Nous Barris: Canyelles registra un augment del 21,75.

Malgrat aquest anivellament de preus, en el districte més pobre augmenta i en el més ric cau, la diferència dels preus dels lloguers a la ciutat de Barcelona encara és molt evident: un lloguer a Ciutat Meridiana val de mitjana 627 euros al mes, mentre que a la Dreta de l'Eixample supera els 1.600 euros. Pedralbes, tot i reduir-se un 4,4%, es manté com a l'únic barri de Barcelona amb els lloguers per sobre dels 2.000 euros al mes.