El preu dels lloguers

Llogar una habitació a Barcelona ja costa la meitat del salari mínim

La capital catalana és la ciutat d'Espanya on es paga més per viure en una cambra, amb 565 euros de mitjana, segons Idealista

3 min
Una habitació de lloguer a Barcelona en un pis compartit.

BarcelonaL'escalada del preu del lloguer a Barcelona s'ha fet extensiva a una modalitat a l'alça que fins fa uns anys era gairebé patrimoni exclusiu dels estudiants: el lloguer per habitacions. A la capital catalana, el preu de les habitacions en oferta és de 565 euros, el més alt de tot Espanya, segons dades d'Idealista publicades aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Això significa que l'oferta de lloguer d'una cambra en un pis compartit ja se situa gairebé a la meitat del salari mínim, situat des del gener en 1.134 euros en 14 pagues, i s'acosta també a la meitat del lloguer d'un pis a Barcelona, que costa 1.193,4 euros de mitjana, segons les últimes dades de fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl. No hi ha un registre oficial dels preus de les habitacions ja llogades.

Una de cada deu habitacions, a Barcelona

De fet, en l'últim any, l'oferta disponible d'habitacions de lloguer ha crescut un 29% a tot Espanya. Barcelona, amb un 26%, és la tercera capital de província amb un increment més alt de cambres, per darrere d'Alacant (76%) i Màlaga (29%). Paral·lelament, la capital catalana és la segona gran ciutat d'Espanya on més ha crescut el preu en un any (13%), només per darrere d'Alacant (16%), segons les dades del mateix portal immobiliari. L'única dada positiva és que el nombre de persones interessades en cada habitació ha disminuït un 8% a Barcelona, mentre que la mitjana estatal ha incrementat un 15%.El mercat del lloguer d'habitacions està força concentrat: només cinc ciutats de tot l'Estat tenen més de la meitat (51%) de les ofertes d'habitacions de lloguer. La majoria són a Madrid (23%) i Barcelona (14%), i també a València (8%), Sevilla (4%) i Granada (3%).

Les 10 capitals de província amb els anuncis més cars
Preus mensuals en euros i variació interanual, en percentatge

L'oferta s'alenteix, els preus acceleren

"Estem assistint a un aprofitament més intensiu dels habitatges d'acord amb les habitacions: hi ha gent que lloga les habitacions dels habitatges que té en propietat, gent que s'especialitza en llogar habitacions, i llogaters que fan un relloguer. Alguns propietaris fan el negoci per la seva banda, gestionen les habitacions del seu habitatge sense viure-hi", explica a l'ARA el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues.

Són les diferents formes que han anat aflorant per explotar un nou model que fa temps que va a l'alça. L'any passat el creixement de l'oferta a Barcelona respecte al segon trimestre del 2022 va ser del 63%, mentre que a Madrid d'un 10%, segons Idealista. Aleshores, el preu de l'habitació a Barcelona era de 485 euros, una opció que, tot i encarir-se un 8%, podia arribar a sortir més barata que altres opcions, com les residències i els col·legis majors universitaris –aquests últims estan adscrits a un centre determinat.

Les dades de l'any passat indiquen que l'oferta d'habitacions de lloguer a Barcelona ha crescut molt menys, ja que ha passat del 63% al 26% d'enguany, mentre que el preu ha passat de créixer un 8% a un 13%. Cal tenir en compte que sovint el preu de les habitacions inclou despeses comunes dels subministraments, com llum, gas i aigua, i de l'internet.

Un mercat poc transparent i difícil de regular

El lloguer d'habitacions a Espanya és legal, pot establir-se a través d'un contracte per escrit o verbal, i queda fora de l'índex estatal de regulació del preu del lloguer, en vigor només a Catalunya des del març, ja que és l'única comunitat autònoma que va declarar zones tensionades.

A l'abril la Generalitat va intentar regular el lloguer d'habitacions per evitar que pisos de lloguer ordinari es desplacin a aquesta modalitat: la via va ser un decret llei que especificava que arrendar un habitatge en una zona tensionada per habitacions no suposava que deixava de ser permanent, i que, per tant, la suma dels preus de les diferents habitacions no podia eludir el control de rendes. El decret llei no va superar el tràmit parlamentari i la norma no va arribar a estar el vigor.

"Regular aquest mercat és molt complicat. Regular el preu, que és el que pretenia la Generalitat, acabaria generant un mercat negre, on et pots escapar d'una forma molt fàcil", sosté Gorgues. Aquest expert recorda que el contracte de lloguer d'habitació existeix, però es formalitza en diner negre i sense necessàriament sortir al mercat. "Moltes de les habitacions que es relloguen no surten al mercat: el que veiem a les xarxes i als portals és la punta de l'iceberg", afegeix.

stats