Immobiliari

Es lloga habitació per dies: Wallapop, el mercat negre d’habitatges turístics

La plataforma de compravenda de segona mà s'ha convertit en un espai d'anunci per a desenes d'establiments il·legals a Barcelona

Barcelona"Si l'apartament està lliure en les dates que tu vols, seria sencer per a vosaltres quatre". És la resposta d'un propietari que lloga habitacions per dies en un habitatge vora la Sagrada Família. I també el moment exacte en què l'anunci d'una sola cambra passa a ser el d'un pis turístic.

Inscriu-te a la newsletter És l'hora del carrerUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

Només ha calgut preguntar-li a través d'un xat virtual si s'haurien de compartir les estances comunes perquè l'anunci es convertís en doblement fraudulent. El lloguer d'habitacions turístiques per períodes de 31 dies o menys està prohibit a Barcelona –només amb l'excepció de les que s'obrin en habitatges d'ús turístic que es reconverteixin en llicència habitual–; també és il·legal llogar pisos sencers sense llicència. Però això no és tot.

Cargando
No hay anuncios

Aquest anunci no estava penjat en una plataforma turística, com Airbnb, que des de fa temps està en el punt de mira de les autoritats perquè no proliferin els pisos turístics sense llicència. Tampoc en portals immobiliaris, com Idealista o Fotocasa, ni en plataformes de lloguer d'habitacions, com Badi o Spotahome. Aquesta habitació, que s'ofereix a 30 euros la nit i que té vistes a la Sagrada Família, conviu amb centenars d'anuncis d'objectes i utensilis a la interfície d'una plataforma de compravenda d'objectes de segona mà. I no és l'únic.

Un mercat paral·lel

Wallapop, que va celebrar 10 anys l'any passat, s'ha convertit en un espai d'anunci per a desenes d'establiments turístics il·legals a Barcelona, tal com ha pogut comprovar aquest diari. La pràctica totalitat dels anuncis són d'habitacions i n'hi ha desenes distribuïdes pels diferents barris de Barcelona. També s'ofereix algun apartament.

Cargando
No hay anuncios

L'ARA ha parlat amb una desena d'anunciants i tots operen de la mateixa manera: ofereixen una habitació durant uns dies, sovint equipada amb televisió i wifi –a vegades només per passar-hi la nit– i amb la possibilitat d'utilitzar zones comunes. En cap cas es firma un contracte.

L'advocada experta en dret immobiliari Helena Gallardo explica a l'ARA que el lloguer d'habitacions es pot acordar a través d'un acord verbal o d'un contracte per escrit i el propietari no està obligat a entregar cap fiança. "El que es fa normalment és cobrar en negre, però el propietari està obligat a declarar-ho com a ingressos patrimonials de rendiment immobiliari", afegeix Gallardo.

Cargando
No hay anuncios

"Jo visc amb la meva parella des de fa dos anys i això va néixer perquè nosaltres som de fora d'Espanya i venien molts amics de visita. Després va ser l'amic de l'amic i llavors ja ens en vam cansar una mica i vam posar un cànon per filtrar –explica a l'ARA en Pedro (nom fictici), que anuncia una habitació per dies en un pis cèntric de Barcelona–. Tinc l'anunci per passar-lo quan la gent em pregunta", explica en una conversa telefònica amb aquest diari.

Una patata calenta

La capital catalana no admet la implantació d'aquest tipus d'allotjament turístic des de l'agost del 2020, quan va suspendre les llicències després que la Generalitat, aquell mateix mes, regulés l'exercici de l'activitat de llars compartides amb un decret que preveia una modalitat de lloguers de menys de 31 dies d'estada amb un màxim de quatre places per pis.

Cargando
No hay anuncios

Mesos després d'aquest decret, que permetia a Barcelona fer la seva pròpia regulació en el termini d'un any, el consistori barceloní va decidir aprovar l'actualització del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que prorrogava la suspensió de llicències i impedia la implantació de llars compartides. Això va ser a principis del 2021, i el desembre d'aquell any es va ratificar.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament ho va fer per evitar "un augment desorbitat de l’oferta d’allotjaments turístics a tota la ciutat, especialment en les zones centrals, i més pressió turística al veïnat". Segons càlculs del consistori, l'aplicació directa del decret sense cap regulació específica implicaria un potencial de 670.000 habitatges que podrien acollir habitacions turístiques només presentant una declaració responsable. Aleshores constaven 7.700 anuncis d'habitacions turístiques i 14.000 places a les plataformes d'internet, la gran majoria a l'Eixample i Ciutat Vella. A finals de l'any passat, el govern de Jaume Collboni i el grup de Junts, liderat per Xavier Trias, van tornar a posar el debat sobre la taula apostant per regular el lloguer d'habitacions per períodes de menys de 31 dies.

Per a l'advocat expert en dret immobiliari Alejandro Fuentes-Lojo abans del decret de la Generalitat hi havia un buit legal, i ara un perjudici per als que vulguin llogar habitacions a Barcelona. "Molta gent necessita el lloguer per viure, gent que no especula. Després d'haver lluitat per aconseguir aquesta figura s'han trobat que a l'Ajuntament no els ha semblat bé, tot i haver-se regulat de manera que complia amb els requisits de l'Ajuntament, que és evitar l'especulació –explica a l'ARA–. Hi ha malestar dins el sector perquè no s'entén que això s'equipari al lloguer turístic", afegeix.