Immobiliari

Les hipoteques creixen a Catalunya un 15% al juny

Els préstecs augmenten molt per sobre de la venda d'habitatges

ARA
2 min
Una dona mirant ofertes de pisos i hipoteques en una agència immobiliària de Barcelona.

BarcelonaLes compravendes d'habitatges van créixer un 3,5% el mes de juny passat a Catalunya en comparació amb un any abans, fins a arribar a les 9.718 operacions. En canvi, els préstecs hipotecaris, els més utilitzats per comprar un pis o una casa, van augmentar un 15,2%. Són dades de l'Observatori Notarial de Catalunya, que constaten una acceleració de la venda d'habitatges al juny respecte del mes anterior.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Un habitatge que manté la tendència dels últims anys amb un augment de preus molt per sobre de la inflació. Així, el preu per metre quadrat a Catalunya es va enfilar fins als 2.171 euros, un 8,8% més que el juny del 2023, cosa que dobla l'increment registrat a escala espanyola (4,3%), que es va situar als 1.726 euros/m².

Respecte als préstecs hipotecaris per adquirir un habitatge, la pujada del 15,2% està per sobre lleugerament de la mitjana espanyola, que va ser del 13,9%. La quantia mitjana a Catalunya de les hipoteques va ser de 176.641 euros, un 2,9% més que el juny del 2023. Amb l'increment del nombre d'hipoteques signades al juny ja són tres els mesos consecutius de pujades.

Millors ofertes hipotecàries

Les condicions favorables ofertes per les entitats bancàries han impulsat un increment en el percentatge de compravendes amb finançament hipotecari. Segons l'empresa especialitzada en intermediació financera en l'àmbit hipotecari RN Tu Solución Hipotecaria, la previsió és que aquestes condicions millorin encara més a partir de la segona quinzena de setembre. Ricardo Gulias, conseller delegat de la companyia, assenyala que, tot i que algunes entitats han llançat "ofertes molt atractives" durant els mesos previs d'estiu, no s'anticipen grans rebaixes fins al final de la temporada estival.

"Els canvis es preveuen després de l'estiu, just quan els nens comencen a l'escola. A partir del 15 de setembre és quan els bancs comencen a definir les seves estratègies de final d'any; en aquest moment veurem ofertes més competitives", explica Gulias. És llavors quan els bancs s'esforçaran a sumar el nombre més gran de firmes possible per complir els seus objectius anuals. "Oferiran millors tipus per captar més i millors clients, cosa que també elevarà el tiquet mitjà de l'habitatge", afegeix Gulias.

stats