Immobiliari

El govern espanyol mou fitxa: nous ajuts a llogaters joves i un reglament contra el lloguer turístic i de temporada

El consell de ministres aprovarà demà una convocatòria de 200 milions per a prestacions d'un màxim de 250 euros al mes

Vista aèria de la ciutat de Barcelona, on continua pujant el cost de llogar un habitatge.
2 min

BarcelonaL'endemà de la manifestació massiva per l'habitatge que va congregar desenes de milers de persones a Madrid, el govern espanyol ha mogut fitxa pel que fa al lloguer, el principal element de protesta d'ahir pel seu preu elevat. L'executiu ha posat en marxa dues iniciatives ja anunciades per la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez: una convocatòria d'ajuts per a joves per pagar el lloguer i un reglament per "evitar fraus" en allotjaments turístics i de temporada.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Ho han explicat aquest dilluns en moments diferents el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i també la mateixa ministra, i també han expressat la seva comprensió respecte a la manifestació d'ahir. Sánchez, en una conferència en el marc de la jornada World in Progress de Prisa, ha dit que si no es reacciona a temps la societat espanyola acabarà dividida en dues classes: "No vull una Espanya on hi hagi propietaris rics i inquilins pobres".

Sobre la primera mesura, el govern espanyol preveu aprovar demà al consell de ministres la nova convocatòria del bo de lloguer jove, dotada enguany amb 200 milions d'euros, igual que en les convocatòries del 2022 –quan es van esgotar en menys de 8 hores– i el 2023. Aquesta ajuda fixa una prestació d'un màxim de 250 euros al mes durant dos anys perquè els joves d'entre 18 i 35 anys puguin pagar el lloguer. Aquesta nova convocatòria va quedar ratificada de forma unànime a principis de mes durant la Conferència Sectorial d'Habitatge, que va comptar amb la presència dels representants dels governs autonòmics. "A aquests joves hem dirigit ajudes com aquests 200 milions d'euros, que aquesta setmana portarem al consell de ministres perquè puguin ser executats per les comunitats autònomes, a les quals els he demanat més celeritat i millor gestió", ha dit la ministra en una entrevista de TVE.

No ha estat l'única petició a les diferents comunitats autònomes de l'Estat. Sánchez ha demanat a totes les administracions amb competències en habitatge que hi posin de la seva part, i ha exigit que s'apliqui la llei estatal d'habitatge, perquè ja "ha demostrat que funciona". El president socialista ha posat l'exemple de Barcelona i Catalunya, on els preus han baixat un 5% des que es va aplicar el topall estatal. "Arreglar el problema de l'habitatge no hi entén de varetes màgiques i tampoc de bastons a les rodes", ha dit Sánchez. Fa dies que la ministra d'Habitatge reclama a les altres comunitats que apliquin la llei estatal davant la negativa a fer-ho.

Lloguers turístics i de temporada

L'altre anunci del govern espanyol ha estat la posada en marxa d'un nou reglament per "evitar fraus" en allotjaments turístics i de temporada. Rodríguez ha explicat que el seu ministeri està preparant un reial decret que desenvolupa un reglament per evitar el frau en els contractes de lloguer temporal –és a dir, lloguers turístics i de temporada–, que estarà a punt abans de finalitzar l'any. Es tracta d'una iniciativa que la mateixa ministra ja va avançar aquest estiu.

"Serem pioners en el desenvolupament d'un reglament europeu que ja ens manava regular aquest tipus d'allotjaments que s'escapen del mercat d'habitatge habitual, com són els lloguers turístics, que també formaran part d'aquesta regulació", ha subratllat.

stats