Immobiliari

Un registre obligatori: l'eina per combatre el frau dels lloguers turístics i de temporada

Només podran comercialitzar-se els habitatges no habituals que figurin en el nou llistat

La ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, en una imatge recent.

Barcelona / MadridEl govern espanyol ha fet un pas més aquest dimarts "per combatre el frau" en els allotjaments turístics i els lloguers de temporada –que també afectarà les estances de curta durada en habitacions– amb l'aprovació d'un registre únic sense el qual tots els contractes de lloguer no habitual no podran comercialitzar-se. El mecanisme escollit per l'executiu ha estat posar en marxa un reglament europeu, a través d'un reial decret que avui el consell de ministres ha llançat a audiència pública.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Amb aquest pas, Espanya es converteix en el primer país de la Unió Europea en desenvolupar aquest reglament europeu aprovat a l'abril, i que estableix un sistema de registre i l'obtenció d'un número d'identificació, que serà com una espècia de matrícula, per als lloguers de curta durada. El reial decret el que fa és aplicar aquest reglament, definint què és un lloguer de curta durada i creant una Finestreta Única Digital d'Arrendaments que atorgarà el número de registre.

Com funciona?

Els propietaris que vulguin registrar el seu lloguer de curta durada hauran de sol·licitar-ho al Registre de la Propietat, i la finestreta donarà un número de registre a cada lloguer de curta durada, inclosos els allotjaments turístics –lloguers de menys de 31 dies–, els de temporada –lloguers per a residència no habitual de l'inquilí–, habitacions i també embarcacions o altres propietats. El nombre de registre tindrà una durada de 12 mesos i, per renovar-lo, el propietari haurà d'aportar un llistat dels lloguers per cada categoria constituïts durant la vigència del número de registre que tenia. En el cas del de temporada, també haurà de dir la causa que justifica la subscripció dels contractes.

Amb aquest mecanisme, en el cas dels lloguers turístics per exemple, el Registre de la Propietat podrà certificar si el lloguer en qüestió compleix amb les normatives autonòmiques de llicències d'allotjament turístic i si està en línia amb les ordenances municipals que els ajuntaments estan implementant. A més, també serà capaç de certificar les comunitats de veïns que, en els seus estatuts, hagin prohibit la implantació de lloguers turístics. "Amb el Registre de la Propietat, que ens recolzarà amb la finestreta única, podrem perseguir tot el frau i la il·legalitat que s'està produint en allotjaments turístics, de temporada i inclús contractes d'habitacions", ha dit la ministra de l'Habitatge, Isabel Rodríguez. També ha explicat que tot això, després, també es connectarà amb la finestreta única europea, a partir de l'any 2026.

Rodríguez, que ha comparegut acompanyada de la ministra portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, i el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, també ha detallat les condicions del bo de lloguer jove, que en la convocatòria d'enguany constarà de 200 milions d'euros amb una prestació d'un màxim de 250 euros al mes durant dos anys perquè els joves d'entre 18 i 35 anys puguin pagar el lloguer. La roda de premsa, posterior al consell de ministres, es produeix un dia després que el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, anunciés la posada en marxa d'aquest reglament, tot i que ja estava anunciat, per "evitar fraus" en allotjaments turístics i de temporada. Diumenge desenes de milers de persones van manifestar-se a Madrid per demanar una rebaixa del preu dels lloguers.

Per la seva banda, la ministra portaveu ha assegurat que són conscients de les dificultats que tenen moltes famílies per viure en un habitatge digne i assequible i ha expressat el seu compromís per aconseguir que l'habitatge "sigui un dret i no un negoci o especulació". En la línia amb les peticions de Rodríguez de les últimes setmanes, i que Sánchez es va fer seves ahir, perquè els diferents territoris de l'Estat apliquin la llei d'habitatge, i per tant el sistema de control de preus, Alegría ha dit que tota aquesta feina "ha d'anar de la mà de la resta d'administracions públiques d'Espanya".

stats