Habitatge

El Govern compra 433 habitatges a La Caixa per destinar-los a lloguer social

L'operació evitarà que 288 pisos deixin de ser de protecció oficial i passin al mercat lliure

ARA
2 min
Promoció d'habitatges a Reus que la Generalitat ha comprat recentment a La Caixa

BarcelonaEl Govern, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), ha arribat a un acord amb InmoCaixa, depenent de La Caixa, per a l’adquisició de 433 habitatges i altres béns immobles, com pàrquings, locals, oficines i trasters, tal com va avançar l'ARA. Aquesta operació ha estat autoritzada aquest dijous pel consell d’administració de l’Incasòl, segons ha informat el departament de Territori, i quan es materialitzi en els mesos vinents impulsarà al programa de foment de l’habitatge de lloguer social. L'operació forma part dels compromisos del Pla Impuls 10.000 del Govern, que ja portarà incorporats gairebé un miler d’habitatges de grans tenidors al seu parc públic de lloguer social, amb una inversió pròxima als 100 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Els 433 habitatges estan situats en nou municipis de Catalunya, inclosos en les àrees de demanda forta i acreditada o dins d'àrees preferents. El contracte amb InmoCaixa inclou 467 aparcaments, 203 trasters, 6 locals i 2 oficines. Salou és el municipi amb més habitatges dins d'aquest paquet, amb 77, seguit de Vic amb 76 i Girona amb 71. Altres municipis on hi ha habitatges d'aquesta transacció són Lleida (45), Reus (37), Sant Feliu de Llobregat (55), Terrassa (13), el Vendrell (43) i Vila-seca (16).

145 pisos buits

Segons Territori, l’explotació d’aquestes promocions, construïdes entre els anys 2002 i 2012, era en règim d’arrendament a preu social, atès que la majoria són habitatges amb qualificació de protecció oficial. Del total d’aquests pisos, 145 estan lliures i el Govern destinarà 13,7 milions en la seva adequació per entrar-hi a viure.

Els 288 pisos restants estan habitats amb contractes d’arrendament, però estan a punt d’exhaurir la seva vigència i, en conseqüència, de perdre la seva protecció oficial. Segons ha informat Territori, l’aprovació de la seva adquisició per part de l'Incasòl busca prorrogar les qualificacions d'habitatge de protecció oficial, i evitar una emergència residencial que es podria derivar amb el venciment gradual dels contractes de lloguer.

El Govern va activar el març del 2023 el Pla 10.000, que té per objectiu incorporar 10.000 habitatges al parc de lloguer social de Catalunya abans de finals del 2026, i incrementar-lo així en un 18%. En aquests moments, els habitatges impulsats ja superen els 10.100. Una de les branques del pla era la compra a grans tenidors. Comprant habitatges ja construïts o en construcció, el Govern posa a disposició de la ciutadania habitatges de protecció oficial de manera més ràpida que els de promoció directa. Des que es va posar en marxa el pla, l'Incasòl haurà comprat un total de 925 habitatges de grans tenidors.

stats