Immobiliari

El frau més important de la història: la immobiliària més gran de la Xina va falsificar ingressos per 72.000 M€

El regulador xinès detecta que Evergrande va retocar els números el 2019 i el 2020

Un dels centres de treball del grup Evergrande.

PequínEl gegant immobiliari xinès Evergrande va falsificar la comptabilitat i va exagerar els ingressos en més de 72.000 milions d'euros els exercicis 2019 i 2020, abans del col·lapse del 2021. El frau supera plusmarquistes com l'energètica Enron, que va sacsejar els Estats Units el 2001, o una altra companyia xinesa, Luckin Coffee, el competidor de Starbucks, que va inflar els seus comptes i va haver de sortir del Nasdaq el 2020.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Evergrande ha esdevingut tot un símbol dels problemes del sector immobiliari xinès. Va ser un dels gegants del sector, mimat per les administracions locals en un moment en què la construcció era un dels principals motors de creixement del país. La població xinesa ha confiat en l'habitatge com un actiu amb alta rendibilitat per invertir.

Quan la bombolla va començar a desinflar-se i el govern central va adoptar mesures per frenar l'endeutament excessiu, l'enfonsament de la immobiliària es va precipitar. El 2021, Evergrande va passar a tenir el trist rècord de ser la immobiliària més endeutada del món, amb un passiu de 260.000 milions d'euros.

Ara, la Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina (CSRC) ha imposat una multa de 533 milions d'euros a la filial d’Evergrande Hengda Real Estate per inflar els comptes en 72.062 milions d'euros i per la sospita de frau en l'emissió de bons corporatius. També acusa el fundador de la companyia, Xu Jiayin, de "prendre decisions i organitzar la implementació de frau financer" i el multa amb 6 milions d'euros i la prohibició d'accedir als mercats de capitals de per vida. Sis executius més també han estat sancionats.

Amb aquesta decisió, el regulador xinès envia un senyal inequívoc al sector que serà implacable amb els delictes financers. La CSRC té un recent nou director, Wu Qing, amb fama de ser dur amb les irregularitats per protegir els petits inversors. Segons el diari oficial Global Times, la multa és un avís seriós per als que intentin cometre fraus financers.

Evergrande va caure el desembre del 2021 al no poder fer front al pagament del seu deute i va intentar negociar la reestructuració. L'agost de l'any passat, el grup es va declarar en fallida als Estats Units. Era una mesura destinada a protegir els seus actius en aquest país.

El gener d'aquest any la justícia de Hong Kong va ordenar la liquidació de l'empresa. L'operació obre un llarg procés per als creditors estrangers, ja que la majoria dels actius són a la Xina continental amb un sistema judicial independent del de Hong Kong. 

El fundador d'Evergrande, Xu Jiayin –també conegut pel seu nom cantonès, Hui Ka Yan– va ser detingut el setembre passat i tot fa pensar que encara li queda un llarg camí judicial.

Xu va ser durant anys un dels homes més rics d'Àsia. Evergrande era la segona immobiliària més important de la Xina i l'empresa s'havia expandit a altres sectors, inclosos els cotxes elèctrics. Evergrande venia sobre plànol i incloïa aquestes vendes com a ingressos abans de finalitzar les obres. Segons la memòria del 2022, l'empresa tenia 1.241 projectes immobiliaris en venda en diferents fases de desenvolupament.

La crisi de liquiditat, que va afectar la majoria de les immobiliàries, va deixar sense acabar moltes promocions venudes. Aquesta ha sigut la principal preocupació del govern, que ha llançat fons de rescat per evitar les protestes dels compradors.

El sector immobiliari aportava un 20% al PIB del gegant asiàtic, que ha de reestructurar el seu model econòmic. La crisi immobiliària també ha impactat en el sector bancari. El govern s'ha vist obligat a intentar netejar el que es coneix com la “banca a l'ombra”, entitats que prestaven serveis financers sense la regulació deguda, i que han atrapat milers de petits inversors.

stats