Immobiliari

Febre 'in extremis' dels visats d'or abans de la seva eliminació

Consultores i immobiliàries arriben a doblar i triplicar el nombre de sol·licituds els últims mesos

3 min
Un habitatge de luxe al passeig de Gràcia

Barcelona"Hem venut més propietats pels golden visa en quatre setmanes que en cinc anys", explica a l'ARA el director general d'Amat Immobiliaris, Guifré Homedes. Aquestes setmanes són les que han passat des que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar des de Dos Hermanas (Sevilla) l'eliminació dels visats d'or, els anomenats golden visa, per la compra d'habitatge.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Aquest repunt no només és cosa d'aquesta immobiliària familiar catalana, sinó que també ha arribat als despatxos de Gesdocument, una de les consultores que més visats d'or tramiten de l'Estat. "Des de l'anunci del govern espanyol, analitzant les peticions i prospecció de nous clients, veiem que s'han doblat", confirma el seu director de Talent i Mobilitat, Jordi Roca. Aquest repunt se suma a l'embranzida d'un 2024 que ja estava batent tots els rècords. "Ja estàvem notant un any espectacular", afegeix Roca.

Aquests visats d'or permeten a la població estrangera obtenir el permís de residència espanyol per tres anys i renovable amb la compra d'un habitatge, sempre que la inversió sigui com a mínim de 500.000 euros. Des de l'any 2013, Espanya ha concedit 14.576 visats per inversions immobiliàries, la majoria a oligarques xinesos i russos. De tots aquests, un 33% van comprar l'immoble a la ciutat de Barcelona, segons les últimes dades publicades pel ministeri d'Habitatge. Ho regula una llei aprovada l'any 2013 pel PP amb l'objectiu d'incentivar la inversió estrangera, que també atorga permisos a canvi d'invertir en deute públic, en participacions en empreses espanyoles o de desenvolupar un projecte empresarial.

L'efecte crida

Més enllà de l'efecte crida que pot haver suposat l'anunci de la fi dels visats d'or a Espanya, la petició de la Comissió Europea (CE) l'any 2022 als governs perquè replantegessin la mesura i la seva eliminació per part d'altres països com Portugal i Irlanda també ha animat les sol·licituds. "Aquest any portem un 25% més d'expedients que en el mateix període de l'any passat. I el 2023 ja vam créixer un 30% respecte al 2022", explica Roca.

La immobiliària especialitzada en compravenda de cases i pisos de luxe Lucas Fox ha registrat un increment de l'interès en aquests visats des de l'anunci del 8 d'abril, que succeeix una tendència a l'alça des d'inicis d'any. "Les nostres dades revelen que el 2024, Lucas Fox ha tancat 13 operacions relacionades amb els golden visa, quan els anys 2022 i 2023 combinats se'n van tancar 30", expliquen fonts de la companyia a aquest diari. En el cas d'aquesta immobiliària, el lloc que més interès ha despertat és el País Valencià. "Hem notat un augment significatiu en nous leads interessats en el golden visa. Des del 8 d'abril, hem rebut vuit leads amb la intenció de compra motivada pel visat d'or, mentre que en el període previ, del 29 de febrer al 7 d'abril, en vam rebre un. Aquesta diferència destaca el considerable augment en l'interès des de l'anunci", explica la directora de Lucas Fox València, Karen Muiños.

Els visats d'or no són exclusius d'immobles residencials, sinó també de locals comercials. El cofundador i soci director del club d'agents immobiliaris Excellence Real Estate Circle, Sergio Gutiérrez, explica que ells han rebut el triple de sol·licituds des de l'anunci de Pedro Sánchez. "El que nosaltres venem a aquests clients de golden visa són, principalment, locals comercials en rendibilitat. Hem rebut un augment de les peticions d'Azerbaidjan, així com d'alguns armenis, uzbeks i russos", afegeix. En general, els clients d'Excellence Real Estate Circle són empresaris amb fons suficients per comprar locals comercials per imports superiors a 500.000 euros sense necessitat de demanar una hipoteca.

Ni un euro més

"El que hem vist és que la clientela de golden visa està pressionant, i són clients que compren immobles a 500.000 euros", explica a l'ARA un directiu de la immobiliària de luxe BCN Advisors. "Ara hi ha un comprador que vol ficar un peu aquí i vol comprar a preu just", afegeix. En aquesta immobiliària barcelonina també han notat el repunt des de l'anunci de la fi d'aquests visats, així com durant tot l'any 2024. De fet, apunta que hi ha agències que s'especialitzen en immobles de mig milió d'euros.

"Hem tingut molta gent demanant per això. Després de la decisió de Portugal i d'altres països europeus, tens gent que vol entrar a Europa, i ara és una mica l'última entrada, l'espai just per fer operació abans que tanqui. Si l'any passat teníem una mitjana de dos golden visa al mes, aquest any en tenim uns quatre. S'ha doblat el nombre de clients interessats i que estan mirant", explica aquest directiu.

stats