L'Euríbor dona un petit respir als hipotecats després de vint mesos de pujades
La contractació d'hipoteques continua caient a Catalunya, però repunta lleugerament a Espanya
BarcelonaL'Euríbor a dotze mesos, l'interès de referència de la majoria d'hipoteques a tipus variable a Espanya, ha caigut lleument aquest mes d'agost, la qual cosa trenca la tendència a l'alça per primera vegada des del desembre del 2021 i, per extensió, frena l'encariment dels préstecs bancaris. Aquest encariment del cost dels crèdits de l'últim any s'ha notat al mercat d'hipoteques, que al juny va tornar a patir una davallada a Catalunya.
L'Euríbor, doncs, haurà tancat l'agost al 4,073% de mitjana, segons càlculs d'Europa Press –a l'espera de la confirmació definitiva del Banc d'Espanya–, davant del 4,149% de mitjana del juliol. Tot i la lleu caiguda, la xifra contrasta amb les d'anys recents, quan l'indicador es va situar en terreny negatiu entre el febrer del 2016 i el març de l'any passat, i va tocar fons el gener del 2021, amb una mitjana mensual del -0,505%. Respecte a un any enrere, la pujada del tipus és de 2,824 punts, des de l'1,249%.
Aquest increment respecte a fa un any vol dir que les hipoteques que s'actualitzin amb l'Euríbor d'agost patiran pujades significatives de les quotes. Per exemple, la quota mensual d'una hipoteca variable de 150.000 euros a trenta anys i un interès amb un diferencial de 0,99 punts respecte a l'Euríbor passaria de 572 a 810 euros.
Malgrat servir de referència per als préstecs que donen als seus clients, en realitat l'Euríbor és el tipus d'interès al qual els principals bancs europeus es presten diners entre ells. Les fortes pujades de l'Euríbor, però, segueixen la tendència dels tipus d'interès bàsic a la zona euro, marcats pel Banc Central Europeu. En l'últim any, la política monetària del BCE s'ha centrat a frenar la inflació, disparada des de l'inici de la guerra a Ucraïna, la qual cosa s'ha materialitzat en increments dels tipus d'interès bàsics –el que cobra als bancs comercials per deixar-los diners– del 0% fins al 4,25% entre el juny del 2022 fins a l'actualitat.
Amb aquesta pujada, el que busca el BCE –seguint l'estela de la Reserva Federal, el banc central nord-americà– és encarir l'accés al crèdit per a empreses i famílies i, per tant, refredar el consum i la inversió, la qual cosa porta a una caiguda dels preus, però també a un alentiment de l'economia que, si es manté, pot fins i tot derivar en una recessió i un augment de l'atur.
Més pujades de tipus
La setmana passada tant la presidenta del BCE, Christine Lagarde, com el de la Reserva Federal, Jerome Powell, van insistir que la lluita contra la inflació és la prioritat central de les dues institucions, encara que sigui a costa de reduir l'activitat econòmica i moderar la creació d'ocupació. Els dos dirigents van avisar que cal esperar noves pujades de tipus als EUA i a Europa en el que queda d'any, però també van apuntar que les pujades seran més moderades que en els últims mesos i que, en paraules de Powell, prendran les decisions "amb precaució", ja que els preus han donat senyals de moderació des de fa mesos.
Aquestes declaracions anticipen "com a mínim un manteniment, si no una pujada, dels tipus d'interès" aquesta tardor, segons Estefanía González, portaveu del broker financer Kelisto, la qual cosa "impactarà directament en l'Euríbor". Malgrat això, en un comunicat, l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin) ha apuntat aquest dijous que els incentius del BCE per continuar encarint el preu del diner són "cada vegada més petits" i ha augurat que el BCE mantindrà els tipus en "cotes històricament altes", però sense grans increments addicionals.
El mercat d'hipoteques es continua refredant
Amb l'encariment del tipus d'interès més habitual de les hipoteques a Espanya, el mercat s'ha refredat, com ho corroboren les dades més recents de contractació d'aquest tipus de préstecs, corresponents al juny passat i publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A Catalunya, es van contractar 5.336 hipoteques per a la compra d'habitatge, un 7,3% menys que al maig i un 23,1% menys que el juny del 2022. Per import, aquests préstecs van representar un capital de més de 858 milions d'euros, gairebé un 7% menys que un mes abans i un 24,1% per sota que dotze mesos enrere.
Per contra, al conjunt d'Espanya el mercat hipotecari va experimentar una lleugera millora, amb un augment de l'1,6% en l'import atorgat als clients i d'un 0,2% en el total de contractes signats entre les entitats i els seus clients. Malgrat això, en tots dos àmbits les xifres del juny es mantenen més d'un 21% per sota dels nivells del mateix mes de l'any passat.