La crisi de l'habitatge

Espanya porta una dècada amb el 45% dels llogaters en risc de pobresa

Els menors de 30 anys augmenten el seu pes en el mercat de lloguer fins al 56%

Una nena mirant de fer els deures amb una espelma, en condicions de pobresa energètica.
2 min

BarcelonaEls llogaters espanyols fa una dècada que viuen una situació delicada. En el període 2015-2023, el 45% de la població que residia en habitatges de lloguer es trobava en risc de pobresa o d'exclusió social. Es tracta de la proporció més elevada de la Unió Europea, on de mitjana aquest indicador se situa en el 32%.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Són dades que recull l'últim informe del Banc d'Espanya sobre el mercat de lloguer, publicat aquest dimecres, i que examina la seva evolució des de la crisi del 2008. A grans trets, aquest ha augmentat de forma significativa des d'aleshores, alhora que el preu dels contractes ha crescut notablement des del 2015, sobretot en grans zones urbanes, com a resultat d'una demanda superior a l'oferta. Alhora, aquesta demanda ha estat impulsada pels joves i també pels estrangers, que han estat els col·lectius amb majors augments del règim de tinença de lloguer.

De fet, en els últims 20 anys, les noves llars de lloguer que més han augmentat són les dels col·lectius més joves. Aquelles llars en què la persona de referència no supera els 30 anys, si bé el 2007 eren el 32,2%, l'any passat ja representaven el 56,6%. En el cas de les llars en què la persona de referència té entre 30 i 40 anys, el nombre de llars ha passat del 18,1% del 2007 al 34,3% de l'any passat.

L'emancipació es retarda

Tot plegat ha provocat que l'economia espanyola destaqui entre els països de la Unió Europea per la quantitat de llars en règim de lloguer que es troben en una situació de sobreesforç quan han d'afrontar el pagament d'un lloguer. Aquestes llars es troben, especialment, en les grans àrees urbanes i zones d'activitat turística. Els esforços han provocat, alhora, un retard de l'edat d'emancipació dels més joves: el percentatge de persones entre 18 i 34 anys que resideixen amb els pares ha crescut 13 punts percentuals des del 2008, fins al 66% del 2022. Es tracta de l'augment més gran entre les grans economies europees.

"L'anàlisi presentada assenyala un creixement insuficient de l'oferta d'habitatges de lloguer residencial per absorbir el sostingut augment de la demanda. Aquesta rigidesa relativa de l'oferta de lloguer d'habitatge hauria resultat en un creixement dels preus del lloguer que, de mitjana, se situaria per sobre de l'augment de la renda de les llars arrendatàries", conclou l'informe del Banc d'Espanya. La institució també adverteix que aquests problemes d'accessibilitat i l'actual tensió en el mercat de lloguer podrien mantenir-se davant les dinàmiques demogràfiques recents i les dades de construcció i rehabilitació d'habitatges.

Més habitatge públic

Com ha assenyalat anteriorment, el Banc d'Espanya demana mesures a llarg termini, que involucrin les diferents administracions públiques i posin un "focus especial" en l'estímul de l'oferta d'habitatge. "L'actual rigidesa de l'oferta de lloguer indicaria la necessitat de continuar avançant en l'increment del parc d'habitatge públic de lloguer a preus assequibles", conclou la institució, que també aposta per dissenyar un marc regulador que estimuli l'oferta de lloguer residencial per part dels particulars. Alhora, també demana dissenyar polítiques públiques que evitin que "algunes iniciatives" acabin generant efectes indesitjats.

stats