Immobiliari

La drecera de les grans fortunes per fugir de la incertesa política

Els visats d'or tramitats per Gesdocument de Xile, els Estats Units, el Perú, el Regne Unit i Israel van créixer un 376% en any electoral

BarcelonaNo hi ha crisi financera, insurrecció militar o eleccions generals sense conseqüències més enllà de les seves fronteres. L'ona expansiva pren forma d'inestabilitat política, crisis migratòries o replegaments comercials. Però també de fuga de capitals, almenys per a les grans fortunes. Un indicador per avaluar aquest últim impacte són els visats d'or, que tenen els dies comptats a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter L'efecte cobra i l'encantador de serpsUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

Va passar amb el cop d'estat fallit a Turquia l'any 2016, amb el triomf del progressista Gabriel Boric a les eleccions de Xile del 2021 i també amb l'encara fumejant victòria de la coalició oficialista d’esquerra i centreesquerra a Mèxic fa dues setmanes. També amb les últimes eleccions als Estats Units i al Perú i, en grau més baix, a l'Argentina, el Canadà, Colòmbia i fins i tot l'Índia.

Cargando
No hay anuncios

"Vam fer operacions d'edificis sencers de fins a 8 i 12 milions d'euros, i habitatges d'entre 500.000 euros i 1,5 milions. Tota la gent amb diners estava sortint", explica a l'ARA un directiu de la immobiliària de luxe BCN Advisors. Parla de l'onada de clients turcs que van rebre fa vuit anys, quan un grup de militars van protagonitzar un fallit cop d'estat a Turquia. Aquell pic de demanda va obligar aquesta agència a dedicar diverses persones exclusivament a aquests clients.

Eleccions a Xile i Mèxic

"On més s'ha notat és a Xile quan va guanyar l'esquerra el 2021", explica a aquest diari Jordi Roca, director de Talent i Mobilitat de Gesdocument, una consultora amb centenars de treballadors que té un equip de 35 persones dedicat a la mobilitat internacional. L'any passat van tramitar més de 200 visats d'or, un permís de residència a l'estat espanyol per a tres anys i renovable que es pot obtenir amb la compra d'un habitatge, sempre que la inversió sigui com a mínim de 500.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

El mateix han notat als despatxos de la immobiliària BCN Advisors amb les eleccions mexicanes de fa dues setmanes: "És completament inusual, fa mesos que no tenim mexicans i després de les eleccions, cinc clients", explica a l'ARA aquest directiu. Tres d'ells els han comunicat que volen sol·licitar el golden visa i estan buscant immobles que superen els 800.000 d'euros. En les eleccions al Perú de l'any 2021, tres quarts del mateix. "En l'últim any i mig també tenim molts nord-americans: venen per un tema polític, per la possible tornada de Trump i per la inflació", afegeix. Fonts del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions han explicat a aquest diari que no disposen de dades recents perquè, amb motiu del canvi de normativa que ha d'eliminar els visats d'or per a estrangers rics per la compra d'habitatge, fa mesos que no s'estan creuant les dades.

Les eleccions multipliquen les peticions

La majoria de peticions de visats d'or que tramita Gesdocument són de Xile, els Estats Units, el Perú, el Regne Unit i Israel, i amb les últimes eleccions celebrades a cada país l'increment mitjà de peticions de visats d'or ha crescut un 367%. "Com que aquests països representen gran part d'aquests permisos, multiplicar gairebé per quatre les peticions en aquests països implica multiplicar gairebé per vuit el nombre total", explica Roca. A més, l'efecte es perllonga més enllà del primer any: el segon any després d'eleccions aquest increment se situa en un 267% respecte a l'any previ als comicis.

Cargando
No hay anuncios

De tots els països amb eleccions –deixant fora la Xina i l'Aràbia Saudita– i dels quals han rebut sol·licituds de visats d'or, l'increment de la demanda se situa en un 757% en l'any d'eleccions respecte a l'any previ. Tot i que en molts el nombre absolut de visats és molt més petit. Entre tots aquests països hi ha l'Argentina, el Canadà, Colòmbia, Xile, els Estats Units, les Filipines, l'Índia, l'Iran, Israel, el Japó, Jordània, el Líban, el Marroc, Mèxic, Nicaragua, el Perú, el Regne Unit, Turquia i Veneçuela.