La crisi de l'habitatge

"Pagava 775 euros per tot el pis i ara una habitació s'anuncia a 940": la lluita d'un bloc de Gràcia amenaçat pel 'coliving'

Veïns d'una finca del carrer Sant Agustí als que no van renovar el contracte veuen com alguns pisos s'anuncien trossejats

Façana de l'edifici del carrer Sant Agustí en el que la propietat està anunciant 'colivings'
4 min

Barcelona"Descobreix el teu nou habitatge al cor de la ciutat". Fins a sis anuncis a Idealista comparteixen aquesta mateixa entradeta. Valen 840, 920 i 940 euros i tots són d'un mateix bloc del barri de Gràcia de Barcelona. Però no són habitatges: ho eren fa uns mesos, quan el llogater pagava 775 euros pel pis sencer. Ara, la seva anterior llar s'anuncia trossejada en tres habitacions que en total sumen 2.700 euros.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Aquesta és la nova realitat d'una finca d'11 pisos del carrer Sant Agustí de Barcelona. El desembre la va adquirir la companyia New Amsterdam Developers (NAD) –el nom comercial ara és NAD GRACIA– i els veïns van rebre un burofax. La nova propietat els comunicava que no renovaria els seus contractes de lloguer, tot i que feia anys que ja no firmaven nous contractes. "L'anterior propietari ja només oferia pròrrogues. Segurament si no feia nous contractes li donaven més diners per la venda", explica a l'ARA un dels veïns.

Ara, la meitat de bloc està deshabitat: sis dels onze pisos estan buits i els cinc restants encara estan ocupats per veïns que, majoritàriament, es troben fora de contracte. Tots volen quedar-se. Hi ha una veïna amb un contracte de renda antiga i també una persona a l'atur.

Els anuncis confirmen la sospita dels veïns

Després de rebre el burofax, l'administrador de finques va convocar una reunió en la qual va comunicar als veïns la decisió de la nova propietat. "Inicialment, ens van dir que volien fer lloguer de luxe", explica a l'ARA un dels veïns. També els van dir que farien lloguer temporal. Però no sabien el motiu pel qual la nova propietat també els convidava a marxar. Fins avui.

Aparell d'accés a un dels habitatges amb codi numèric

El que era una sospita entre els veïns, aquest dimarts s'ha convertit en una realitat: la nova propietat ja ha convertit alguns dels pisos del bloc que havien quedat buits en colivings, una modalitat de lloguer a l'alça que consisteix a llogar per habitacions. "Fins ara, havíem vist que els panys de les portes dels pisos s'havien canviat per codis d'accés", explica a l'ARA un dels veïns. Fonts del Sindicat de Llogateres expliquen a l'ARA que aquest cas, igual que va passar amb un bloc del carrer Occident de l'Hospitalet de Llobregat, és una mostra de l'ús fraudulent d'aquesta modalitat amb l'objectiu de defugir la regulació de preus. "Tenen habitatges llogats a famílies corrents i ara han vist que els lloguers d'habitacions no estan regulats i que poden doblar el preu; estan fent fora la gent per tenir més flexibilitat", assenyalen aquestes fonts.

Objectiu: arribar a les 1.000 habitacions

Enter Coliving, la companyia que ha penjat els anuncis, es va fundar el 2019. Té la seu a Barcelona i es dedica a la gestió de propietats mitjançant lloguers temporals. Actualment, compta amb una cartera de més de 400 habitacions, la majoria a la capital catalana, i té l'objectiu d'arribar a les 500 a finals d'aquest any, i a les 1.000, l'any 2026.

Per aconseguir-ho, a principis d'any es va associar amb New Amsterdam Developers, la immobiliària que té en propietat aquest edifici. Aquesta companyia adquireix edificis a la capital catalana i Enter Coliving els gestiona. Amb aquesta associació, el conseller delegat de New Amsterdam Developers, Paul Petermaijer, va entrar a l'accionariat d'Enter Coliving. L'ARA ha intentat contactar amb les dues companyies sense èxit.

Un dels dos pisos anunciats és el principal primera, segons expliquen els veïns, i fa unes hores que està anunciat de forma trossejada a Idealista. "Oferim una habitació de lloguer en un pis completament moblat i equipat, ideal per a joves estudiants o professionals", prossegueix l'anunci. En ells, Enter Coliving ofereix habitacions moblades –amb llit doble, armari, taula i cadira– amb menjador, una cuina equipada i dos banys. "Roba de llit i coixins no inclosos", diu l'anunci, que també inclou un assistent de la llar. "L'anunci diu que té 130 metres quadrats, però en realitat són 71 construïts", explica un dels veïns. De fet, segons la cèdula d'habitabilitat del registre, el principal primera té una superfície útil de 63,9 metres quadrats.

L'anterior inquilí del principal primera és el Juan. Feia deu anys que hi vivia amb la seva parella. Van encadenar dos contractes de cinc anys fins al 2020; amb la pandèmia, els el van prorrogar uns mesos, i després tres anys, fins al 2023. "I l'any passat vam marxar perquè no ens deixaven ni renovar ni prorrogar", explica a l'ARA.

"Abans del canvi de propietat, hi havia un rumor que es vendria tota la finca a un fons d'inversió. Van venir arquitectes a visitar el meu pis: deien que venien estudiar de les bigues per una qüestió legal, però no ens van dir que eren per vendre's la finca. Van trencar el fals sostre de la cuina i vaig estar mesos reclamant", afegeix.

Una de les habitacions anunciades, que s'ofereix a 840 euros.

Ara, mirant els anuncis, reconeix el que va ser casa seva durant 10 anys. "Pagàvem 775 euros pel pis i ara una habitació es lloga a 940 euros. Nosaltres teníem una cuina tancada i ara veig que l'han obert: hi havia dues habitacions i un quarto molt petit. Si l'habitació petita és de 840 euros, és una bogeria", assenyala.

El Juan i la seva parella han tingut la sort de trobar un altre pis de 900 euros no gaire lluny, tot un èxit en plena emergència habitacional que impacta especialment el lloguer en ciutats com Barcelona.

stats