"Els nostres resultats suggereixen que les polítiques de control del lloguer poden reduir de manera efectiva els preus sense necessàriament reduir el mercat de lloguer"
Continua la guerra acadèmica: un nou estudi assegura que l'oferta no va caure amb el topall al lloguer
Un informe de l'IEB conclou que els preus van baixar entre un 4% i un 6%
Barcelona¿Va funcionar la llei catalana que regulava i limitava el preu dels lloguers? La norma va durar divuit mesos, del setembre del 2020 al març del 2022, fins que el Tribunal Constitucional la va anul·lar parcialment. Des d'aleshores, mitja dotzena d'estudis acadèmics d'universitats, escoles de negocis i instituts econòmics han volgut donar resposta a la pregunta. Les conclusions? Variades i moltes fins i tot antagòniques.
L'última prova és l'actualització d'un estudi de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB), publicat inicialment el febrer del 2022, i que ara conclou que els preus del lloguer als municipis regulats van baixar entre un 4% i un 6% –en l'informe de fa un any se situava en un 6%–. Això equival a una disminució del pagament del lloguer d'aproximadament 520 euros anuals. L'estudi també assegura que la llei no va reduir el nombre de nous contractes d'arrendament, ni el de contractes finalitzats ni de l'estoc d'unitats de lloguer.
Sí que detecta un "efecte d'anticipació", perquè el nombre de contractes firmats va augmentar dues setmanes abans del control de les rendes de lloguer. Per tant, la conclusió és clara: "Els nostres resultats suggereixen que les polítiques de control del lloguer poden reduir de manera efectiva els preus sense necessàriament reduir el mercat de lloguer".
De fet, també constata que els efectes sobre els preus durant tota la vigència de la norma van ser constants, mentre que quan va ser revocada, la diferència de preus entre els municipis regulats i els que no va tornar a situar-se als nivells del període previ a la norma.
Com s'ha fet aquest estudi?
L'informe s'ha elaborat a partir de l'univers de contractes d'arrendament firmats i finalitzats a Catalunya del 2016 al 2022, i ha mirat d'identificar la relació causal entre la llei i el seu efecte en preus i oferta comparant els municipis afectats –una seixantena de municipis que van ser declarats àrees amb mercat d'habitatge tens– amb un altre grup de municipis no regulats que també van experimentar un mercat de l'habitatge tens, però que no complien els criteris poblacionals per ser inclosos dins la regulació perquè no tenien més de 20.000 habitants.
A partir d'aquí, l'estudi analitza els canvis en les rendes mitjanes, el nombre de contractes d'arrendament firmats i finalitzats, l'estoc actiu d'unitats de lloguer en municipis regulats i en localitats no regulades. També inclou una sèrie de metodologies per excloue dels resultats l'impacte del covid-19.
L'estudi de l'IEB es contradiu amb un policy brief –un informe que reuneix evidència empírica– de la càtedra d’empresa Habitatge i Futur de la UPF i l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) presentat al gener. Per al seu director, Josep Maria Raya, la conclusió era que aquesta normativa "tampoc" ha funcionat perquè hi havia un error de diagnòstic.
Raya volia dir que l’evidència empírica més enllà del cas català mostra petites reduccions en els preus, de curt termini i per al segment regulat, però que es reduïa l'oferta i augmentaven els preus dels lloguers no regulats. Així, els efectes en termes de benestar social són negatius en termes nets. Aquesta és la conclusió d'un altre estudi semblant de la mateixa càtedra publicat el setembre del 2021, que va recollir informació internacional i ja determinava que la limitació de preus no funcionava en termes d'equitat i eficiència.
- Esade: Els preus baixen en habitatges cars i pugen en els barats<p>L'estudi 'Els efectes de la limitació de preus dels lloguers a Catalunya' de José García Montalvo, Joan Monràs i Josep Maria Raya, publicat el febrer de 2023 per Esade, conclou que el topall va beneficiar les llars de més poder adquisitiu i podria haver perjudicat els de menor capacitat. Sobre l'oferta, considera que la norma "va reduir molt" el nombre de contractes firmats i que podria haver traslladat habitatges de lloguer a la venda. Assegura que els elevats preus són més un problema de falta d'oferta que de poder de mercat.</p>
- UPF-APCE: Cau un 15% l'oferta i els preus es redueixen un 5%<p>L'informe 'La limitació de preus dels lloguers: evidència científica i empírica en el cas català', del director de la càtedra d’empresa Habitatge i Futur de la UPF i l'APCE, Josep Maria Raya, publicat el gener de 2023 per la UFP, afirma clarament que la norma "no ha funcionat" perquè cau l'oferta mentre que la reducció dels preus va decreixent, de manera que els efectes en termes de benestar social "són negatius".</p>
- OHB: Els preus baixen un 7% a la demarcació de Barcelona<p>L'estudi 'Impacte de la Llei 11/2020 en el mercat de lloguer a la demarcació de Barcelona', de Jordi Bosch i Joffre López, publicat el juliol de 2022 per l'Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona conclou que la llei va ajudar a reduir el preu dels lloguers un 7% als municipis de la província de Barcelona als quals es va aplicar.</p>
- DIW Berlin: Els preus baixen però tornen a pujar<p>L'estudi 'Lliçons d'un control del lloguer de segona generació avortat a Catalunya' de Konstantin A. Kholodilin, Fernando A.López, David Rey Blanco i Pelayo González Arbues, publicat el juliol de 2022 per l'Institut Alemany d'Investigació Econòmica (DIW Berlin), constata que els preus van baixar, però que quan la norma es va revocar van augmentar molt i es va reduir l'oferta. Apunta que la reducció de rendes s'obté a costa de la disminució d'oferta i que, per tant, no és una forma de garantir l'accés a l'habitatge.</p>
- BSE: El preu baixen un 5% i l'oferta un 10%<p>L'informe 'L'efecte dels controls de lloguer de segona generació: noves evidències des de Catalunya', de Joan Monràs i José García Montalvo, publicat per la Barcelona School of Economics (BSE) l'abril de 2022, assegura que la regulació va reduir els preus un 5%, va disminuir l'oferta de lloguer i va reduir les unitats disponibles del mercat un 10%.</p>
- IEB: Els preus baixen un 6% i l'oferta no es redueix<p>L'estudi 'Efectivitat i efectes de les polítiques de control de l'oferta de lloguer' de Jordi Jofre-Monseny, Rodrigo Martínez-Mazza, Mariona Segú (Institut d'Estudis Econòmics), publicat el febrer de 2022, diu que els preus es van reduir preus un 6%, però que no hi ha evidències d'una reducció de contractes d'arrendament firmats.</p>