Immobiliari

Cinc metres quadrats i sense ventilació: intervinguts 116 'pisos rusc' a Santa Coloma de Gramenet

La policia local i l'Ajuntament aturen dos projectes il·legals que volien convertir locals comercials en desenes d'infrahabitatges

Una de les habitació de cinc metres quadrats, amb un llit a l'interior
2 min

BarcelonaLa moda dels pisos rusc no s'ha acabat. La policia local de Santa Coloma de Gramenet, amb la col·laboració del consistori, ha intervingut dos projectes il·legals que pretenien convertir un parell de locals comercials en més d'un centenar d'infrahabitatges. L'actuació es va dur a terme després de rebre una denúncia veïnal que alertava sobre obres sospitoses en un dels locals.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Els locals, ja clausurats, comptaven amb un total de 116 habitacions –79 en un d'ells i 37 a l'altre–, totes sense ventilació i d'uns cinc metres quadrats, aproximadament. També hi havia habilitades zones comunes com cuines, banys i espais per rentar. Aquest tipus de construccions són conegudes com a pisos rusc perquè són espais molt reduïts que no compleixen amb els requisits mínims d'habitabilitat. La seva construcció suposa un risc per a la seguretat dels futurs residents i també per a la convivència en l'entorn veïnal.

En l'actuació, els agents van detectar que les obres no comptaven amb els permisos requerits i, en coordinació amb els tècnics de l’àrea de disciplina urbanística, es va comprovar que les modificacions infringien les normatives urbanístiques vigents, cosa que va resultar en la paralització immediata de les obres i el precinte dels locals. Així, no es va arribar a llogar cap de les habitacions. De moment, hi ha una persona investigada, i ara el promotor haurà de destruir tota l'obra feta per estar fora de normativa, segons han explicat fonts de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet a l'ARA.

Un passadís amb diversos infrahabitatges a banda i banda.

Un vell conegut

Els pisos rusc van agafar volada ara fa sis anys, quan a Barcelona una companyia va construir càpsules de 2,6 metres quadrats, dirigides a persones amb pocs ingressos, les quals disposaven de zones comunes. L'empresa era Haibu 4.0 i es proposava construir entre 10 i 30 habitacles, però va topar amb el rebuig frontal de l'Ajuntament, aleshores liderat per Ada Colau, que va aturar-ne les obres.

Però no es va acabar aquí: la mateixa companyia va voler tornar a l'ofensiva l'any 2022 per implantar aquest tipus d'infrahabitatges en furgonetes sense motor aparcades a la via pública, mantenint els serveis bàsics com dutxes i lavabos en pisos. Aleshores, la companyia admetia que tenia alguns pisos rusc actius i sense llicència a Barcelona i l'àrea metropolitana.

stats