Immobiliari

Barcelona concentra tota la inversió de l'Estat en residències d'estudiants fins al juny

La consultora CBRE registra 219 milions d'euros en operacions en aquest segment el primer semestre

P. S. A.
2 min
Residència universitària Vita

BarcelonaBarcelona ha concentrat tota la inversió a nivell estatal en residències d'estudiants, amb un volum de 219 milions d'euros durant el primer semestre, segons les dades publicades aquest dimecres per la consultora immobiliària CBRE. Aquesta xifra suposa un increment del 68,5% respecte al mateix període de l'any passat. En conjunt, el segment residencial ha registrat una inversió de 269 milions d'euros durant els primers sis mesos de l'any, un 3% més, impulsat precisament perquè cada cop hi ha més negoci al voltant de les residències d'estudiants. Aquestes suposen el 81,3% sobre el total.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, CBRE destaca que la principal operació en aquest mercat ha sigut la compra per part del banc d'inversió dels Estats Units Morgan Stanley de dues residències d'estudiants a Barcelona, amb 624 llits, al grup escocès Vita. "El creixement del nombre d'estudiants i el repunt de la població estudiantil internacional ha incrementat la necessitat de residències. El 2023 l'augment de l'oferta de places i la millora de l'operació de les residències van portar a un bon comportament d'aquest mercat a Barcelona, amb una inversió de 130 milions d'euros, una tendència que preveiem que es mantingui aquest any", assegura la responsable del segment residencial de CBRE a Barcelona, Olga Beltrán.

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més estudiants matriculats, amb un total de 299.000 en el curs acadèmic 2022-2023, per darrere dels 370.000 alumnes de Madrid. En el conjunt de l'Estat hi havia 1,7 milions de matriculats, un 1,4% més que el curs anterior. Així i tot, CBRE assegura que Espanya és un dels països europeus amb menys provisió de llits en residències d'estudiants. Actualment, hi ha 115.000 places, amb la previsió de sumar-ne 14.500 més fins al 2026 i arribar a les 130.000. La meitat d'aquests llits estaran repartits entre Madrid i Barcelona. Al mercat català hi ha ara mateix 15.900 places, a les quals se n'afegiran 3.500 més en els pròxims dos anys.

La consultora CBRE també ha destacat que el sector de promocions construïdes per al lloguer ha registrat una inversió de 35 milions d'euros en el primer semestre, un 50,3% menys que en el mateix període de l'any, mentre que els habitatges de lloguer ja acabats i llogats han concentrat un volum de 16 milions, un 57,8% menys.

stats