450 anuncis més en cinc anys: el lloguer de temporada a Barcelona ha crescut tant com sembla?
Un estudi de la Cambra de la Propietat Urbana contraposa la caiguda de l'oferta tradicional amb el creixement de l'arrendament temporal
BarcelonaLa llei d'habitatge estatal aprovada a mitjans de 2023 arribava per posar fre a l'augment del preu del lloguer amb la contenció de rendes i l'índex de preus com a mesures estrella. Però va deixar escletxes. Una d'elles era el lloguer de temporada, que precisament ha registrat des d'aleshores un augment sense precedents. Barcelona n'ha estat un cas paradigmàtic.
Aquesta modalitat –igual que el lloguer per habitacions– permet als propietaris eludir la limitació dels preus, i es diferencia del lloguer tradicional perquè el llogater ha de tenir una primera residència en un altre lloc. Contràriament al que es creu, no tenen un topall màxim, de manera que poden ser superiors als 11 mesos. L'única limitació temporal és que han de superar els 31 dies, perquè si no requeririen una llicència d'habitatge d'ús turístic.
El 40% de l'oferta
Les dades que situen Barcelona al capdavant de l'ús d'aquesta modalitat, i que ara el govern espanyol s'ha proposat perseguir a través d'un registre obligatori, es van donar a conèixer aquest estiu. El mes de juny, un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona (OHB) publicava que l'habitatge de temporada representava el 40% de tota l'oferta de lloguer de la capital catalana, amb dades d'Habitaclia. Un mes més tard era el torn d'Idealista, que constatava exactament la mateixa proporció. En els dos casos, les dades es basaven en els anuncis publicats.
L'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona presentava dades relatives que indicaven la proporció d'anuncis de lloguers de temporada sobre el total de l'oferta, però no parlava de xifres absolutes. Aquest instrument supramunicipal dedicat a la recerca en l’habitatge analitzava com havia variat la proporció d'anuncis de lloguer de temporada en cinc anys i la conclusió és que aquesta modalitat havia passat a representar el 13,1% dels anuncis el primer trimestre de 2019 al 39,6% en el mateix període de 2024.
El creixement absolut
Ara, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona ha analitzat aquestes xifres en un nou estudi, al qual ha tingut accés l'ARA. L'entitat ha aplicat aquestes proporcions relatives –de 13,1% i el 39,6%– sobre el total d'anuncis a Habitaclia en cada moment –els primers trimestres de 2019 i 2024, respectivament–, ja que presenten diferències significatives en termes absoluts.
Si bé en el primer trimestre de 2019 hi havia 7.548 anuncis de lloguer –mitjana calculada a partir del nombre d'ofertes de cada dilluns de gener, febrer i març de 2019–, en els primers tres mesos d'enguany n'hi havia 3.646. Si s'apliquen les proporcions de l'informe de l'OHB –el 13,1% sobre els 7.548 i el 39,6% sobre els 3.646–, surten 989 anuncis de lloguer temporal el 2019 i 1.444 aquest any. De manera que, segons aquesta estimació, l'augment net d'habitatges temporals segons l'estudi de l'OHB seria, en termes absoluts, de 455 anuncis, i relatius, del 46%.
"Aquest creixement sobre el parc total d'habitatges de Barcelona no sembla pas rellevant, tenint en compte que podem estimar a la ciutat un parc d'habitatges de lloguer de 280.000 pisos. El fet d'analitzar el mercat en termes només relatius ens pot conduir a un error d'apreciació i conclusions errònies", recull l'entitat cameral a l'informe.
Cal tenir present que la mostra de la cambra és el total d'anuncis del portal, mentre que l'OHB va fer un cribratge, descartant els anuncis sense informació o inconsistències de preu i superfície, els que tenien valors extrems, els que tenien menys de dues sol·licituds i els que feia 180 dies que no estaven actius.
Caiguda de l'oferta de lloguer tradicional
En aquests cinc anys, el nombre d'anuncis de lloguer a Habitaclia va caure en 3.902 habitatges en valors absoluts i un 51,7% en termes relatius. Una caiguda que s'explica, segons l'estimació, per l'increment del lloguer de temporada en 455 anuncis (+46%) i per la reducció del lloguer tradicional en 4.357 anuncis (-66,4%).
És per això que la Cambra de la Propietat Urbana situa la caiguda generalitzada de l'oferta com el principal problema per accedir al mercat de l'habitatge. "El problema, segons el nostre parer, no és el transvasament d'habitatge permanent a temporal, sinó la caiguda dramàtica, en termes relatius i especialment en xifres absolutes, de l'oferta d'habitatge permanent", conclou en l'estudi.
Ara bé, la caiguda del nombre d'anuncis no necessàriament implica una reducció del parc d'habitatges de lloguer de Barcelona. Aquesta contradicció la resolia recentment l'Observatori Metropolità de l'Habitatge en un altre estudi, en el qual constatava una reducció del nombre de nous contractes, però també dels contractes extingits. Per tant, el que sí que significa és que hi ha menys rotació de llogaters, és a dir, que els contractes duren més.
-
27 d'abril de 2023
El Congrés aprova la primera llei d'habitatge en democràcia. No regulava el lloguer de temporada, però recollia la creació d'un grup de treball que busca fórmules per fer-ho en sis mesos
-
22 de desembre de 2023
El ministeri d'Habitatge constitueix el grup de treball per regular el lloguer de temporada, que celebra la seva primera reunió amb l'objectiu per desenvolupar una regulació
-
24 d'abril de 2024
El Govern aprova un decret llei que obliga a acreditar la causa del lloguer de temporada, però el Parlament l'acaba tombant un mes després amb el 'no' de Junts i l'abstenció del PSC
-
3 de juliol de 2024
El govern espanyol presenta les conclusions del grup de treball i anuncia que es regularà a través d'un registre obligatori, en aplicació d'un reglament de la UE
-
15 d'octubre de 2024
El govern espanyol aprova un reial decret que recull la creació del registre obligatori per poder anunciar lloguers de temporada a plataformes
-
Gener del 2025
Data que ha d'entrar en vigor el registre obligatori pels lloguers de temporada