Habitatge

L'edat d'independitzar-se dels joves espanyols, molt més tardana que la mitjana europea

Espanya és el quart país de la UE on els ciutadans endarrereixen més l'emancipació

Brussel·lesEspanya continua sent un dels estats membres de la Unió Europea on els ciutadans s'independitzen més tard. El 2023, la mitjana d'edat d'emancipació de l'Estat va ser de 30,4 anys, segons un informe de l'institut d'estadística de la Comissió Europa, l'Eurostat, publicat aquest dilluns. Així doncs, la xifra es manté quatre punts per sobre de la mitjana registrada al conjunt del bloc comunitari, que és de 26,3 anys.

Inscriu-te a la newsletter Dies trepidantsUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

La mitjana d'edat en què els ciutadans de l'Estat abandonen la casa dels pares ha baixat una dècima en comparació amb el 2022, cosa que no passava des del 2015. En els últims anys, aquesta xifra no ha deixat d'augmentar progressivament. El primer any del qual l'Eurostat té dades, el 2013, l'edat mitjana d'emancipació a Espanya era de 28,9. Ara bé, els anys en què la xifra va registrar un increment més destacat va ser durant la pandèmia. El 2020 va créixer en quatre dècimes comparat amb el 2019, fins als 29,8; el 2021 va assolir els 30,2 i el 2022 els 30,3.

Cargando
No hay anuncios
Edat mitjana en què s'abandona la llar dels pares
Dades de la Unió Europea el 2023

En canvi, l'edat mitjana de la Unió Europea s'ha mantingut estable. El 2013 ja era de 26,4 anys. És a dir, una dècima menys que el 2023. De fet, fins a la covid la xifra havia anat baixant progressivament i havia arribat als 26,1 anys. Però el 2020 va augmentar en quatre dècimes, fins als 26,4; i el 2021 als 2,6, que és la xifra més alta registrada per l'Eurostat.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, la mitjana europea és molt més baixa que la de l'Estat i, de fet, només hi ha tres països de la UE on l'edat d'emancipació és més alta que la d'Espanya. A Croàcia s'enfila fins als 31,8 anys; a Eslovàquia als 31; i a Grècia als 30,6. Per contra, Finlàndia és el país de la Unió Europa on els joves abandonen més aviat la casa dels pares, als 21,4 anys. La segueixen ben de prop Dinamarca i Suècia, on la xifra és quatre dècimes més elevada, de 21,8.

Cargando
No hay anuncios

A la majoria de països del sud d'Europa l'edat mitjana d'emancipació supera els 30 anys, mentre que al nord i el centre d'Europa se situa en general entre els 22 i 26. Pel que fa als països de l'Europa de l'Est, com Romania, Polònia i Hongria, la xifra també és elevada i es mou entre els 26 i els 30, si bé en general no arriben a la que registren estats com Espanya, Itàlia i Grècia.

Més d'un quart dels joves europeus viuen en cases "superpoblades"

El mateix informe assegura que el 26% dels joves de la Unió Europea habitaven en cases considerades superpoblades el 2023. És a dir, més d'una quarta part de la gent d'entre 15 i 29 anys no tenen almenys una habitació per persona o per parella a la seva llar. En aquest apartat, Espanya es troba en una situació molt millor comparada amb la resta de la Unió Europea i és el setè país comunitari amb el percentatge de joves que viuen en habitatges superpoblats més baix: el 13,3%.

Cargando
No hay anuncios