L’ICF reprèn l’objectiu històric d’aconseguir la fitxa bancària

L'entitat detecta menys peticions de les previstes per renegociar els crèdits concedits durant la pandèmia

El conseller delegat de l’ICF, Víctor Guardiola.
2 min

L’Institut Català de Finances ha reprès l’objectiu d’obtenir la fitxa bancària que li permeti considerar-se un banc amb totes les de la llei. L’obtenció d’aquesta llicència fa anys que ha estat sobre la taula de l’ICF, però diversos motius l’han anat ajornant. L’últim obstacle que ha hagut de superar l’ICF ha sigut el cost econòmic que té el compliment dels requisits necessaris per demanar la fitxa, segons explica Víctor Guardiola, que al gener va ser nomenat conseller delegat de l’ICF. "Això ho ha endarrerit", diu a l'ARA Guardiola, que defensa que l’obtenció d’aquesta llicència permetrà a la institució obtenir als mercats financers "més recursos i a més bon preu".

Al Govern es dona per fet que és qüestió de mesos que es demani formalment la fitxa bancària, tot i que l'ICF no hi vol posar data. Un cop s’obtingui, la institució tindrà la possibilitat de fer dipòsits. "Una altra cosa és que ens interessi", explica Guardiola, que des dels anys 80 fins al 2014 va ocupar diversos càrrecs directius a La Caixa i que va exercir de consultor en els anys previs a l'ICF.

La Generalitat fa temps que té interès en aconseguir aquesta llicència i, de fet, als acords de Govern que ERC ha signat tant amb JxCat com amb la CUP s’hi inclou explícitament l’obtenció de la fitxa bancària com a objectiu per a aquesta legislatura, tot i que el conseller delegat assegura taxativament que "no hi ha ingerències polítiques" en la gestió de la institució. Sigui com sigui, el nou conseller d'Economia, Jaume Giró, ha rebut l'encàrrec d'impulsar l'obtenció d'aquesta llicència.

L’objectiu de tenir la fitxa bancària fa almenys una dècada que s’arrossega i sempre ha topat amb obstacles de tota mena. També polítics, com explicava recentment Guillem López Casasnovas, exconseller del Banc d’Espanya, a aquest diari. Però Guardiola ho nega i assegura que "no hi ha temes polítics" en el fet que encara no s’hagi assolit aquest objectiu.

L’ICF porta molts anys amb beneficis i, durant el 2020, va finançar 3.800 empreses amb 1.329 milions d’euros. Tant una xifra com l’altra són el doble que les del 2019, a causa de l’activitat addicional generada per finançar empreses durant l’inici de la pandèmia. Passat un any, Guardiola assegura que hi ha menys empreses de les que es pensaven demanant quitances o reestructuracions dels crèdits que van sol·licitar per contrarestar el covid-19. En concret, al voltant d’un 20% de les empreses ho han demanat. "Les empreses han acumulat força liquiditat" amb els diferents instruments que es van activar, diu Guardiola, i això explica que ara no tinguin tanta necessitat.

Avui dia, la morositat de l’ICF està per sobre del 6%, una xifra superior al 4,6% que registra la mitjana del sector. Guardiola ho atribueix al fet que ells assumeixen "un punt més de risc", perquè aquesta és la naturalesa de la institució que dirigeix: anar una mica més enllà d’on els bancs privats estan disposats a arribar.

stats