Economia29/05/2019

L'ICF rebaixa un 6,8% el volum de finançament a empreses el 2018

L'entitat fa un gir cap a l'economia social i verda

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaL'Institut Català de Finances (ICF) va finançar 1.512 empreses el 2018 per una quantitat de gairebé 600 milions d'euros. Tot i que l'organisme públic de la Generalitat va finançar un 27% més d'empreses que l'any anterior –el 2017 van ser 1.195 empreses–, el volum total va disminuir al passar de 644 milions el 2017 a 599,2 milions el 2018.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els beneficis de l'organisme públic de crèdit també van disminuir. El 2018 l'ICF va registrar uns guanys (que es dediquen a reserves) de 13,1 milions d'euros, quan l'any 2017, que va batre el seu rècord, va obtenir uns guanys de 15,1 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat això, el conseller delegat de l'ICF, Josep-Ramon Sanromà, ha restat importància a aquest descens i ha matisat que s'ha decidit millorar la cobertura perquè l'excedent es pot utilitzar per provisions o per reserves. Per a l'any actual, Sanromà ha aventurat que l'activitat de l'ICF serà similar a la del 2018.

El màxim executiu de l'organisme de crèdit català ha indicat que l'activitat s'ha vist afectada també per la guerra comercial, que ha aturat alguns projectes de les empreses. A més, ha indicat que les pimes –que és el gruix de clients de l'ICF– cada cop autofinancen més les seves inversions per no endeutar-se o aturen els seus projectes fins que generen els recursos suficients perquè, malgrat les facilitats de liquiditat i els tipus baixos, tenen dificultats per tornar els crèdits.

Cargando
No hay anuncios

Entre les activitats de l'ICF, Sanromà ha destacat la línia de finançament de 'start-ups' a través de capital risc, ja sigui amb participacions en fons o inversió directa, amb un total de 204 milions d'euros, que han mobilitzat una quantitat total superior als 2.000 milions si es compten els compromisos dels socis.

Nous objectius

El primer executiu de l'ICF ha indicat que en els objectius de finançament de la institució s'han introduït criteris de suport a l'economia sostenible i circular, on veu una important oportunitat de creixement, i el Tercer Sector, especialment en tot el que fa referència a l'habitatge.

Cargando
No hay anuncios

En aquest últim aspecte, l'ICF ja té una línia amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, creada la tardor passada, per finançar habitatge social bonificant els interessos. Dels 250 milions d'aquesta línia, ha dit Sanromà, el 2018 ja es van utilitzar uns 18 milions i hi ha en estudi operacions per uns 50 milions més. Segons ha dit, de moment "no es veu la necessitat d'ampliar aquesta línia".

Cargando
No hay anuncios

Sanromà ha indicat que l'ICF ha centrat ara la seva estratègia en l'impuls de la transformació tecnològica i digital de les empreses, el finançament de 'start-ups' i les línies de finançament en l'àmbit social i de sostenibilitat de l'economia. Així, a la línia de crèdit ICF Habitatge Social s'ha sumat també una línia denominada ICF Ecoverda per a projectes d'economia circular, verda i d'eficiència energètica.

Optimisme sobre la fitxa bancària

Malgrat que l'ICF està qualificat com a institució financera pel Banc d'Espanya i l'Eurostat, no disposa de fitxa bancària. Això es podria resoldre's aquest any, segons Sanromà, després que el Parlament Europeu i la Comissió Europea hagin aprovat la nova normativa que li donaria cobertura.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, encara cal el desenvolupament reglamentari, que haurà de fer el nou Parlament Europeu, i després la transposició de la norma a la legislació espanyola, cosa que fa pensar que no serà possible sol·licitar la fitxa abans de final d'any.

Sanromà ha dit que és "optimista" sobre la possibilitat d'obtenir la fitxa bancària i ha assegurat que, un cop estigui a punt la normativa, veu "difícil un bloqueig purament polític".