Economia03/04/2014

L'ICF confia a esdevenir el banc públic català el 2015

L'entitat va facilitar 620 milions de finançament a 1.200 empreses l'any passat, però va veure empitjorar les ràtios de morositat fins al 14%

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaL'Institut Català de Finances (IFC) confia tenir la fitxa bancària i convertir-se en el banc públic català l'any que ve. El conseller delegat de l'organisme, Josep Ramon Sanromà, veu aquest calendari "raonable" per tenir sobre la taula tots els requisits que exigirà el banc central europeu a les entitats un cop culmini el procés de la unió bancària europea.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Mentrestant, però, ha explicat que l'ICF ja ha fet feina i en seguirà fent per tenir a punt la seva estructura i òrgans de gestió per quan arribi el moment. A banda de la modificació de la llei per facilitar la transformació, s'han començat a fer adaptar a normatives com la del blanqueig de capitals, els standards de Basilea III i nous sistemes de governança.

Cargando
No hay anuncios

També s'han incorporat a la plantilla persones amb més experiència al sector financer i familiaritzats amb els àmbits reguladors europeus i internacionals. "Hi ha hagut un recanvi de part del personal, que s'ha mantingut estable el darrer any, tot i les noves incorporacions", ha dit Sanromà.

La fitxa bancària se sol·licitarà al Banc d'Espanya, que actuarà com a "regulador delegat" del BCE, quan estigui més o menys definit el model europeu d'unió bancària i els requisits que es demanarà a les entitats.

Cargando
No hay anuncios

Sanromà ha defensat la "neteja profunda" feta a l'ICF per reduir el pes del finançament públic que les autoritats europees havien criticat en un organisme que ha de tenir per objectiu finançar el teixit empresarial. El pes del sector públic sobre el total d'actius invertits ha passat del 40% al 20%.

L'ICF va atorgar 620 milions d'euros en préstecs i avals durant l'any passat a gairebé 1.200 empreses, el 97% de les quals eren pimes i autònoms que donaven feina a 61.000 persones. La meitat dels recursos es van destinar a noves inversions i a finançar circulant, mentre l'altra 50% va servir per refinançar empreses i garantir-ne la seva viabilitat.

Cargando
No hay anuncios

La morositat entre les empreses finançades a través de l'ICF va créixer força durant el 2013 i la taxa va passar de prop del 10% al 13,8%, dues dècimes per sobre de la mitjana del sector financer català. L'organisme va dotar 52 milions d'euros per preveure impagaments.

En l'àmbit del capital risc i la coinversió (inversions a mitges amb entitats financeres), s'hi van destinar 7,5 milions d'euros i acumula 138 milions en capital risc repartits en participacions en 29 instruments de capital.