Economia02/12/2015

Iberpotash confia en atraure inversions químiques amb la producció de sal

L'empresa presenta un informe que xifra en 276 milions l'impacte econòmic de la companyia i en 4.075 llocs de treball el de l'ocupació

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaIberpotash, la filial catalana de la multinacional ICL, confia que la producció de sal vacuum d'alta qualitat servirà de tractor per atraure noves inversions de la indústria química a Catalunya, segons ha explicat aquest dimecres el secretari del consell d'administració d'ICL a Espanya, Joan Güell.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia preveu augmentar la producció de sal els propers anys i passar de les 10,7 milions de tones actuals a 25,7 milions. Per això ara està posant en marxa una primera planta –en té dues de previstes– per fabricar sal vacuum (sal d’alta qualitat) i ja té un contracte firmat amb la multinacional Akzo Nobel. L’acord preveu que ICL s’encarregui de la producció i Akzo Nobel de la comercialització d’1,5 milions de tones anuals de sal vacuum, més 50.000 tones de potassa blanca que comercialitzarà ICL.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta producció de sal d'alta qualitat i la seva venda a la indústria química és bàsica per no crear més acumulació de residu salí. Segons Joan Güell, si no s'hagués signat l'acord amb Akzo en 30 anys hi hauria un altres dipòsits de la mateixa mida que el runam del Cogulló, la muntanya de sal que Iberpotash s'ha compromès a deixar neta en un màxim de 50 anys. Güell ha indicat que la sal s'exportarà per via marítima al nord d'Europa (ICL té prevista una inversió de 57 milions d'euros al port de Barcelona), però tindria lògica que algun dels compradors decidís instal·lar-se a Catalunya.

La sal vacuum és un element essencial per a la indústria química i farmacèutica, amb multitud d'aplicacions, per exemple per la producció de clor i plàstics.

Cargando
No hay anuncios

Güell també s'ha referit a l'expedient obert per Brussel·les a Espanya, que apunta a la Generalitat, per l'incompliment de les directives europees per part de la companyia. Segons ha dit, la companyia "aplica sempre la reglamentació vigent" i en aquest sentit ha indicat que, segons les mesures de l'Agència Catalana de l'Aigua, l'empresa compleix amb els requeriments mediambientals. Sobre el futur col·lector de salmorres, que ha de permetre evacuar la sal dels runams, l'executiu d'Iberpotash s'ha mostrat segur que es farà i que la companyia hi contribuirà en el què li toqui.

Impacte econòmic

Cargando
No hay anuncios

Els responsables de la companyia han presentat l'estudi sobre l'impacte econòmic, mediambiental i social de Iberpotash que ha elaborat PwC. Un estudi que assenyala que Iberpotash és de llarg la primera indústria de la Catalunya central, a la que aporta un valor afegit brut, es a dir, té un impacte econòmic, de 276 milions d'euros (amb dades del 2014), el que suposa un 0,03% del PIB espanyol excloent el sector públic.

A més, la companyia genera 4.075 llocs de feina, 765 de directes i 2.927 d'indirectes (a la cadena de proveïdors) i altres 383 d'induïts. En el cas de la plantilla pròpia d'Iberpotash, més del 97% dels empleats tenen contracte indefinit. A més, la companyia dedica a l'exportació més del 70% de la producció, equivalent a 134 milions d'euros el 2014.

Cargando
No hay anuncios

El informe també destaca l'impacte de la companyia en les economies locals, especialment pels cànons que paga per l'activitat extractiva als ajuntaments i els impostos municipals. Una aportació que en els darrers quatre anys s'ha incrementat en un 37%. Entre el 2011 i el 2014 ha aportat 2,3 milions d'euros en canons, llicències i impostos a l'ajuntament de Súria, més d'un milió al de Sallent i 320.000 euros al de Balsareny.

Respecte a la situació mediambiental de la companyia -que ha arribat en més d'un cas als tribunals fins i tot amb la condemna de exdirectius- la directora de sostenibilitat de l'empresa, Encarna Baras, ha argumentat que la memòria mediambiental recentment publicada ha estat "un exercici de transparència" i ha dit que la companyia seguirà treballant per millorar l'impacte econòmic, social i ambiental a la zona. Però ha recordat que Espanya i Catalunya són territoris amb poques matèries primeres i s'han d'explotar "al màxim" les que hi ha, com són en aquest cas les sals sòdiques i potàssiques.

Cargando
No hay anuncios

També fa esment l'informe a l'esforç inversor en recerca i innovació que fa l'empresa i especialment en matèria de medi ambient, que ha pujat a quasi 40 milions d'euros els darrers quatre anys, amb un increment del 47% durant el període.

Iberpotash té un projecte per ampliar i modernitzar les seves instal·lacions, que es denomina pla Phoenix, que suposarà unes inversions de 459 milions d'euros en el període 2014-2017. Per assegurar la viabilitat del projecte, la companyia va signar recentment un conveni a la Generalitat que preveu les diferents actuacions urbanístiques, d'infraestructures i mediambientals que han de fer viable el projecte.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el secretari del consell d'administració ha indicat que el conveni signat amb la Generalitat "es un compromís" del Govern que ha de garantir el futur de la mineria al Bages i acabar amb el runam salí del Cogulló amb una restauració completa abans del 2065, i ha treta importància al fet de que l'hagi subscrit un Govern en funcions.