Iberpotash aconsegueix judicialment un any de pròrroga per seguir abocant al Cogulló
El TSJC dicta una interlocutòria que estima en part el recurs de l'empresa
BarcelonaLa companyia minera Iberpotash (ICL Iberia) podrà continuar abocant sal al runam del Cogulló fins al 30 de juny del 2018, amb una possibilitat de pròrroga fins al 2019, segons una interlocutòria per un incident d'execució de sentència dictada aquest divendres per la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Els abocaments de sal de la mina de Sallent al runam del Cogulló s'havien d'acabar aquest divendres en compliment d'una sentència del 2013 per un plet interposat per l'associació de veïns del barri de la Rampinya de Sallent.
L'empresa i la Generalitat, però, van presentar aquest incident d'execució de sentència. El retard en la construcció de la rampa de la mina de Súria, segons l'empresa, impedeix tancar la mina de Sallent fins al 2019, quan estigui acabada.
Durant els últims mesos, entitats econòmiques del Bages i els sindicats s'han mobilitzat per demanar que es mantingués l'activitat minera a Sallent fins que estigués acabada l'ampliació de Súria.
La incerta glòria d'Iberpotash, l'imperi de la salAra el TSJC ha estimat parcialment el recurs de l'empresa i la Generalitat, i concedeix una pròrroga per seguir abocant sal fins al 30 de juny del 2018 i obre la porta a una pròrroga fins al 30 de juny del 2019 sempre que es demani al tribunal amb tres mesos d'antelació.
El tribunal argumenta que la decisió de posar la data del 30 de juny com a termini límit per cessar els abocaments que va prendre la comissió d'urbanisme de la Catalunya Central no va tenir en compte les circumstàncies extraordinàries que s'han acabat produint.
Per això, el TSJC dona un termini de 10 dies a l'esmentada comissió d'urbanisme perquè ordeni urbanísticament la zona tenint en compte aquestes circumstàncies extraordinàries. A més, el tribunal no posa inconvenients perquè en aquesta planificació es posi com a cota màxima del runam 515 metres sobre el nivell del mar en lloc dels 538 establerts en la primera resolució.
Els magistrats, que accepten l'aval de 3,9 milions d'euros que va proposar l'empresa, demanen mesures de control per al seguiment de l'execució i en volen ser informats cada tres mesos. A més, estableixen s'ha de presentar un programa detallat en el trimestre posterior al 30 de juny del 2018 sobre els plans urbanístics que han de dur a cessar els abocaments i a la restauració de l'entorn. D'aquesta mantera, segons l'empresa, la solució començarà el 2018 i no el 2021 com estava previst en el primer moment.
Fonts d'Iberpotash han expressat a l'ARA la seva satisfacció per aquesta resolució judicial, que permet a la companyia seguir amb els seus plans d'inversions previstos en l'anomenat pla Phoenix (al qual ja s'han destinat 400 milions d'euros) i "avançar cap a un model de mineria de residu zero" amb les inversions que s'estan fent per valoritzar la sal.
El conseller delegat de la companyia, Carles Aleman, ha assegurat que compliran els compromisos adquirits "amb tot el rigor", i ha afegit que la decisió judicial permet fer "un gran pas" cap a la mineria sostenible, a més d'ajudar al desenvolupament econòmic del Bages. Aleman ha agraït el "suport incondicional" de persones, entitats i associacions que els han donat confiança, i també ha donat les gràcies als qui no li han donat suport però que s'han assegut amb els representants de l'empresa per intercanviar idees i parlar.
Per la seva banda, fonts de l'associació de la Rampinya han expressat el seu desacord amb la decisió judicial.
Els sindicats UGT i CCOO també han fet saber la seva satisfacció perquè amb la resolució judicial podrà continuar l'activitat minera a Sallent fins que entri en funcionament la nova rampa a la mina de Súria, sense comprometre per tant els nivells d'ocupació.
El TSJC ordena també que la Generalitat remeti a la Comissió Europea la resolució que ha dictat perquè la incorpori a l'expedient que té obert a Espanya per presumptes ajudes d'estat il·legals a l'empresa.