TURISME

Els hotels es queixen: “L’Imserso és una ruïna”

El sector denuncia que perd diners allotjant els jubilats i amenaça el futur del programa

Els hotels reben 22 euros la nit per cada allotjat de l’Imserso que acullen amb pensió completa.
Laia Forès
26/05/2019
3 min

MadridEls viatges de l’Imserso per a jubilats fa 34 anys que funcionen ininterrompudament, però el futur del programa que subvenciona vacances en hotels de 3 i 4 estrelles per a pensionistes en diferents destinacions turístiques de l’Estat està en risc. Els hotelers denuncien que els diners que reben per allotjar els pensionistes amb pensió completa, animació i atenció mèdica no arriben a cobrir les despeses i amenacen amb retirar-se del programa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si complissin l’amenaça deixarien en l’aire les vacances de milers de pensionistes a partir de l’octubre, quan comença la temporada. “Ningú no hauria de sortir perjudicat amb el turisme de l’Imserso. Nosaltres, els hotelers, volem que tingui una continuïtat, però no estem disposats a perdre diners amb aquesta operativa, perquè els marges ja són prou ajustats i estem treballant sota cost”, assegura Xavier Roig, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda.

Cada any, 900.000 pensionistes es beneficien dels viatges de l’Imserso, un programa que genera ocupació per a 12.000 persones del sector turístic en temporada baixa. De fet, l’objectiu del programa és doble: afavorir una vellesa activa per als jubilats i mantenir un cert nivell l’ocupació tot l’any en zones que són turístiques essencialment a l’estiu.

Hotels oberts tot l’any

Els hotels que participen en el programa no amaguen que poden mantenir l’establiment obert tot l’any gràcies a l’Imserso. Reconeixen que és positiu tant per als jubilats, que poden viatjar a preus molt assequibles, com per als establiments, que no es veuen obligats a tancar a l’hivern per falta de clients. Però davant del que consideren “una ruïna” s’han plantat i la patronal ha portat al Tribunal de Recursos Contractuals els plecs que estableixen els preus de les pròximes dues temporades. L’efecte més immediat que podria tenir el recurs és la paralització de l’adjudicació i, per tant, el programa podria patir retards i no estar a punt a l’octubre.

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) assegura que si es rebutja el recurs “molts hotels” renunciaran a participar en el programa i tancaran a l’hivern. “El disseny econòmic del programa ens lliga de mans i peus per als pròxims quatre anys”, afirma Joan Molas, de la patronal espanyola. El president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda també adverteix que hi ha hotels de la Costa Daurada que “deixaran d’obrir i això repercutirà en menys persones donades d’alta a la Seguretat Social, cosa que afectarà una de les finalitats per les quals es va crear l’Imserso, que era desestacionalitzar la temporada i donar feina directa a 12.000 persones. És evident”.

La confederació espanyola, que integra els hotelers de la Costa Daurada i de Lloret de Mar, assegura que els hotels reben per cada jubilat que allotgen uns 22 euros per nit amb pensió completa inclosa, una tarifa que consideren insuficient per cobrir despeses i reclamen al govern espanyol que almenys apugi el llistó fins als 25 euros. “És la pensió completa amb aigua i vi més altres serveis addicionals que fan encara més evident la ruïna per al sector”, lamenta Molas. El pressupost de l’Imserso, a més, ha minvat els últims anys. Segons el sector, ha passat de 100 milions d’euros la temporada 2007-2008 a 63 milions l’últim any.

La Costa Daurada és una de les destinacions amb més hotels que participen en el programa de l’Imserso. De febrer a maig, la zona ha rebut 33.000 jubilats. El director del MedPlaya Hotel Piramide de Salou confirma que els hotels no cobreixen les despeses amb el que cobren per allotjar els beneficiaris en pensió completa. “Amb l’Imserso hi perdem diners”, assegura David Rodríguez. “Però si no estiguéssim al programa, l’hotel hauria de tancar d’octubre a maig. Si vols estar obert tot l’any, no tens cap altra opció que estar al programa”, admet. El director de l’Hotel Piramide explica que mantenir-se obert tot l’any permet oferir estabilitat a una part de la plantilla i compensar les pèrdues de l’Imserso amb les reserves d’altres clients els caps de setmana.

Amb tot, els hotelers no tanquen la porta a dialogar amb el govern espanyol per trobar una solució, però lamenten que no s’hagi atès “pràcticament cap” de les seves demanes. Fonts de l’executiu espanyol consultades per l’ARA neguen que les queixes dels hotelers pugui afectar el programa de l’Imserso i fan una crida a la tranquil·litat dels pensionistes: “La situació és de normalitat total”.

El negoci és per a les agències

El programa de l’Imserso no és una ruïna per a tothom. L’altra cara de la moneda són les agències de viatge que gestionen les reserves -empreses privades escollides mitjançant un concurs públic- i que es barallen per aconseguir guanyar les licitacions. Competència (CNMC) adverteix que sempre guanyen les mateixes empreses i el 2016 va arribar a multar agències de viatges per haver-se repartit el mercat.

stats