Els hotels de Barcelona, més cars que mai
El sector demana que es doni a conèixer la seva aportació amb la taxa turística
BarcelonaPreus rècord i ocupació "correcta" als hotels barcelonins el 2022. Aquest és el balanç d’un any de recuperació progressiva de l’activitat, que tot i arrencar amb dificultats, ha acabat sent molt més positiu del previst, segons el Gremi d’Hotels de Barcelona. El preu mitjà d’una habitació hotelera a la capital catalana va ser de 152 euros l’any passat, un 8,6% més que el 2019, i el juny el mes més car: dormir en una habitació d'hotel costava 192,92 euros de mitjana. "No penseu que aquest increment va directament al compte de resultats, sinó a compensar la desviació de costos –del 6% en energia i gas– que hem tingut", ha explicat el seu president, Jordi Clos, reelegit en el càrrec fa un mes. Ha insistit que l'augment s'ha produït a tot Europa.
L’ocupació va ser del 75,2% de gener a desembre de l’any passat. "Venint d’on venim, és una ocupació molt correcta", ha valorat Clos. De fet, es tracta de 6,8 punts percentuals menys que abans de la pandèmia i respon a un primer trimestre fluix, afectat per les restriccions de mobilitat internacional, i amb només el 75% de la planta hotelera oberta. Les previsions per al 2023 "són positives" per a Clos, tot i un gener especialment fluix, amb una ocupació del 59%, per sota del 66% del primer mes del 2019.
ISE i MWC
"Ha ajudat a mantenir preus i a posar en marxa el sector", ha explicat sobre el congrés ISE, que la setmana passada va elevar l'ocupació hotelera barcelonina fins al 75%, amb una oferta de 6.500 habitacions disponibles. De cara al Mobile World Congress (MWC), que arrencarà en 20 dies, Clos creu que acostarà l’activitat a la normalitat, però no serà com el 2019, quan l’organització tenia 26.000 habitacions reservades, davant les 18.500 d’aquest any. Ha destacat que els dies importants del congrés l'ocupació arribarà al 90% o 95%, tot i que les habitacions seran entre un 5% i un 10% més barates que el 2019.
El gremi també ha carregat contra els impostos que graven l’activitat turística, tant el de la Generalitat com el recàrrec municipal barceloní –que preveu recaptar 52 milions aquest 2023–, i ha demanat que es doni a conèixer l’aportació del sector turístic a través d'aquests tributs. Sobre la suspensió de les relacions de Barcelona amb Tel-Aviv, Clos diu que no era necessari posar-se en contra d'un sector que aporta un "important volum de negoci".