Ajuts a l'hostaleria: 4.220 milions d’euros, però no directes

Es podrà sol·licitar una rebaixa del 50% en el lloguer de locals de grans propietaris

4.220 milions d’euros d’ajuts però no directes
Núria Rius Montaner
22/12/2020
3 min

MadridDesprés de setmanes de discussió dins el govern espanyol, el consell de ministres va aprovar aquest dimarts el decret amb noves ajudes als sectors de l’hostaleria, el turisme i el comerç. El govern espanyol va donar llum verda a un pla de xoc per valor de 4.220 milions d’euros que es tradueix en ajudes en despeses fixes, accés a liquiditat, rebaixes fiscals i de les cotitzacions a la Seguretat Social i mesures recaptatòries més flexibles.

Reducció dels lloguers

Es podrà demanar una rebaixa del 50% i una moratòria

Els immobles d’aquells negocis que siguin propietat d’un gran tenidor (més de 10 immobles) o d’una entitat pública podran accedir a una rebaixa del 50% del lloguer. Això sempre que amb anterioritat -durant la pandèmia- no hagin arribat a un acord sobre una rebaixa de la quantitat que havien de pagar cada mes o la possibilitat d’una moratòria del lloguer. A més de la rebaixa, es pot sol·licitar una moratòria del lloguer mentre duri l’estat d’alarma, sense pagament d’interessos. En aquest cas, la renda s’haurà d’abonar durant els dos pròxims anys. El govern espanyol estima que la mesura impactarà en 190.000 empreses i comerços, 33.000 dels quals turístics i 157.000 locals comercials.

En cas que el local sigui d’un propietari petit, és a dir, que tingui menys de 10 immobles, hi haurà incentius fiscals. Els propietaris podran computar com una despesa deduïble a l’IRPF la rebaixa del preu del lloguer que puguin acordar amb el seu inquilí. Per tant, si s’arriba a un acord per rebaixar de 1.000 a 400 euros el lloguer, el propietari podrà aplicar la diferència de 600 euros com una despesa deduïble a l’IRPF, com va exemplificar ahir la ministra d’Hisenda.

Més avals de l’ICO

L’Estat assumirà el 90% de la garantia

El decret inclou un nou tram d’ajudes de l’ICO per a pimes i autònoms del sector turístic amb 500 milions d’euros amb una garantia de l’Estat de fins al 90%. Les agències i els operadors turístics també hi tindran accés per poder tornar els diners als clients que per la pandèmia no van poder fer els viatges contractats.

Rebaixa dels impostos

S’ajornen fins a 6 mesos els impostos a pagar l’abril del 2021

Les empreses també es podran beneficiar d’ajudes tributàries. D’una banda, el decret recull l’ajornament d’impostos que s’han de pagar l’abril del 2021 (un màxim de 30.000 euros) fins a sis mesos i amb tres mesos de carència d’interessos. És a dir, les pimes i els autònoms del sector no hauran de pagar fins a l’octubre. Per primer cop, es podrà dur a terme una reducció del rendiment net de la tributació per mòduls d’IRPF del 5% actual al 20% amb caràcter general durant el 2020. En el cas del sector afectat pel pla, és a dir, el de l’hostaleria, el comerç i el turisme, s’ampliarà la deducció al 35%. A més, els treballadors autònoms es podran descomptar els dies del segon semestre del 2020 que es van veure obligats a tancar. El decret també recull l’exempció dels tiquets d’empresa de servei de menjar, que seran aplicables al consum de menjar per emportar.

S’amplien les exoneracions

Es podran bonificar el 50% de les quotes a la Seguretat Social

La norma amplia els sectors “ultraprotegits” (s’inclouran dins la llista CNAE) que tenen dret a exoneracions més elevades dels ERTO fins al 31 de gener del 2021. Podran estalviar-se el 85% de les quotes a la Seguretat Social si tenen menys de 50 treballadors i el 75% si tenen plantilles més grans. Seran el comerç majorista de begudes, restaurants i llocs on es serveix menjar, establiments de begudes, activitats en jardins botànics, parcs zoològics o les reserves naturals. Les empreses del sector també podran bonificar el 50% de les quotes a la Seguretat Social per als treballadors fixos discontinus des de l’abril fins a l’octubre encara que no estiguin en ERTO. Tanmateix, cap de les ajudes és directa. Per això les agències de viatges van qualificar el pla d’“insuficient”, mentre que la patronal d’autònoms va dir que “arriba tard i no cobreix tot el col·lectiu”.

stats