“Quan ho vaig descobrir, em va enamorar”: l’experiència de quatre joves amb les criptomonedes

L'ARA recopila els testimonis de persones que s'han llançat

Bitcoins
Dossier Criptomonedes: ¿estafa o inversió de futur? Desplega
1.
Criptomonedes: ¿estafa o inversió de futur?
2.
Les meves dues setmanes com a 'criptoinversora' principiant
3.
“Quan ho vaig descobrir, em va enamorar”: l’experiència de quatre joves amb les criptomonedes
4.
La lletja veritat del bitcoin
5.
¿Invertiries diners en criptomonedes?

MADRIDCada dia són més les persones que decideixen invertir en criptomonedes. Alguns d’aquests inversors van començar quan la criptomoneda encara era vista com una rara avis, mentre que d’altres tot just s’inicien ara, coincidint amb la seva popularització. L’ARA ha parlat amb algunes persones que en algun moment van decidir destinar una quantitat de diners “que no necessitaven” a aquest món. Malgrat que hi ha experiències de tots colors, tots estan convençuts que aquesta és “la moneda del futur”. 

Estudiar i invertir alhora

En poc més d’un any, el Toni té una cartera digital d’un milió 

La vida del Toni (nom fictici) no ha canviat gaire. Segueix sent un estudiant universitari de 20 anys que juga a futbol. La diferència respecte a fa un any i mig, però, és que ara sap que té una cartera digital amb bitcoins i criptomonedes per un valor que –sense dir la xifra exacta– supera amb escreix el milió d’euros. La seva relació amb aquest tipus d’actius va començar durant el confinament, quan, després d’informar-se sobre com funcionava el sector, va invertir-hi els 25.000 euros que tenia estalviats al seu compte bancari. En aquell moment el bitcoin havia patit un petit sotrac pel covid i el preu estava per sota dels 5.000 dòlars. Ara ja vola per sobre dels 45.000 dòlars. El bitcoin s’ha convertit en el seu valor refugi, però també inverteix en altres criptomonedes, amb més risc, que equipara a les start-ups. “Has de mirar molt bé els projectes i qui hi ha al darrere”, assegura.

Però tots aquests diners no són al seu compte corrent. El Toni no preveu retirar-los almenys fins a principis de l’any vinent, quan espera que hi hagi un gir en aquest camí de bonança. “Quan vegi el moment, ho trauré i començaré a viure de manera força diferent. Ara la veritat és que no vaig gaire a classe, però llegeixo i m’intento formar moltíssim perquè cada dia surten coses noves”, explica. Té clar que quan acabi la carrera es dedicarà exclusivament a les seves inversions i es planteja seriosament traslladar-se, almenys durant la meitat de l’any, a Portugal, on els criptoactius tributen al 0%. “Sé que em vindrà el socialista de torn a dir-me que calen impostos per pagar les carreteres, però jo he vist la meva oportunitat i l’he agafada”, diu sense embuts. Als amics i coneguts que li pregunten com seguir els seus passos els recomana llegir el llibre Padre rico, padre pobre, un bestseller que promet mostrar als lectors el camí per ser milionaris.

El perill de l’estafa

Alguns testimonis recomanen un aprenentatge previ 

La primera empresa en què la Sara va invertir en el món de les criptomonedes ara està sent investigada per l’Audiència Nacional. A finals del 2019 va posar uns 700 euros a Arbistar, una plataforma basada en un bot que prometia retornar interessos “bastant atractius” als seus usuaris cada setmana. En lloc de buscar ella mateixa en quines monedes virtuals invertir, aquesta companyia feia d’intermediària. “Fins que va petar i no vaig poder treure tots els diners que hi tenia”, explica. Aquest episodi es va repetir amb un altre projecte, Nimbus, i també va patir un hackeig a la seva cartera de criptomonedes que li va costar 600 euros. Finalment, ha acabat perdent 1.700 euros, sense tenir en compte que els bitcoins que havia aconseguit i ara estan bloquejats –estima que en tenia 0,1– en valen més de 4.500. 

Ella no s’hi ha sumat, però una cinquantena d’afectats ja han denunciat l’estafa d’Arbistar, que podria haver defraudat més de 500 milions d’euros. “L’únic que em tranquil·litza és que he perdut els diners perquè potser ho hauria d’haver estudiat millor i adonar-me que era una estafa”, diu. De fet, assegura que quan tingui una mica més de temps lliure hi tornarà a entrar, però amb més cautela. “El problema amb les criptomonedes és que qui tot ho vol, tot ho perd. Deixes allà els diners per avarícia, perquè veus que en tens més i més”, admet. 

Guanyar o no guanyar diners?

Els qui inverteixen assumeixen que cal fer-ho amb diners "que no necessitis"

“Quan ho vaig descobrir, em va enamorar”. Així resumeix el Tim, un jove de 23 anys, la seva passió per les criptomonedes. Ell va conèixer aquest món quan era menor d’edat. Va estudiar ciències i la seva classe de batxillerat era la 1BTC, que casualment són les sigles del bitcoin. “Ho vaig posar a internet i vaig pensar: 'Què coi és això?'”. En aquell moment no hi va aprofundir perquè no podia invertir, però a partir dels 18 anys, sí. Des d’aleshores, no ha parat. De fet, malgrat que va estudiar fotografia, ara es dedica a la inversió en criptomonedes i en viu. Explica que el que més el va entusiasmar és el fet que “no hi ha intermediaris i no es devalua, com passa amb l’euro”. 

En Tim assegura que això “no és una moda” i creu que la criptomoneda es convertirà en la reserva mundial, en substitució del dòlar. Fa un temps va obrir un canal de Telegram on comparteix el seu aprenentatge de forma altruista. Aquesta és una tendència a l’alça entre aquells que inverteixen, així com la creació de comptes de Twitter anònims des d’on comenten el mercat. El seu primer consell és clar: “Has de posar-hi diners que no necessites i has de pensar que agafes els diners i els tires a la paperera”. Ara per ara, no es veu en un altre lloc que no sigui invertint en criptomonedes. “Si segueixo guanyant diners, d’aquí a tres anys seré milionari. Intentaré retirar-me i viatjar pel món”, resumeix.

Una moneda per al dia a dia

L'Álvaro explica que "no hi ha experts" i avisa del paper nociu "d'alguns gurus"

El 2017 l’Álvaro va muntar una empresa de formació en criptomonedes. “Va sortir fruit de les meves ganes d’aprendre”, explica, i afegeix que en la seva companyia no parlen tant d’inversió com de “tecnologia”. "Les consignes que només parlen d'invertir per guanyar diners són molt perilloses. Hi ha una prepotència per part d'alguns gurus que és molt nociva", reconeix. De fet, apunta que "no hi ha experts". "El que és absurd és voler endevinar si pujarà o baixarà", insisteix. "A mi m'agrada més l'eslògan 'aprèn bitcoin' i no tant 'inverteix en bitcoin'", diu, i assumeix que darrerament ha vist com molta gent sense coneixement s'ha llançat a invertir.

La seva estratègia aquests anys ha estat invertir "una mica cada dia". En el seu cas, veu aquest mercat com una eina "d'inclusió financera" –si se sap utilitzar bé, matisa–, tot i que reconeix que "queda molt camí perquè realment sigui una moneda de carrer". Aquest, de fet, és un debat entre els inversors, i l'Álvaro és dels qui defensa que "no té sentit" pensar en el bitcoin com una moneda només per a invertir i no d'ús normal.

Dossier Criptomonedes: ¿estafa o inversió de futur?
Vés a l’ÍNDEX
stats