FISCALITAT
Economia19/05/2019

Hisenda no tornarà l’IRPF a les mares que van reclamar primer

Denega la devolució a les que van demanar-la abans de la decisió del Suprem

Laia Forès
i Laia Forès

MadridLa lluita de les mares perquè Hisenda reconegués que les prestacions per maternitat han d’estar exemptes de l’IRPF va començar fa anys, molt abans de la sentència del Tribunal Suprem de l’octubre del 2018 que finalment els va donar la raó. Aquestes mares, les que van encetar la batalla presentant recursos que van ser desestimats abans de la sentència, denuncien que es quedaran sense poder cobrar la devolució dels diners. “Em sembla surrealista”, afirma Anna Serrabou, mare de dos nens nascuts el 2014 i el 2015 i una de les afectades pel que considera una “injustícia”.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Tribunal Suprem va resoldre que les prestacions de la baixa per maternitat han d’estar exemptes d’IRPF i el govern espanyol va confirmar que Hisenda retornaria els diners a les mares i pares dels nens nascuts entre el 2014 i el 2017 (el límit per fer reclamacions a Hisenda és de quatre anys). L’Agència Tributària, però, al·lega que les persones que ja havien sol·licitat la devolució de l’IRPF i se’ls l’havia denegat amb anterioritat a la sentència no tenen dret a tornar-ho a reclamar ara. Segons la llei, no es pot reobrir una sol·licitud a Hisenda amb una resolució ferma. Tampoc és possible per a les mares que van decidir recórrer als tribunals i la justícia no els va donar la raó. Són casos jutjats. El mateix va passar amb la sentència europea de les clàusules terra de les hipoteques.

Cargando
No hay anuncios

Anna Serrabou va reclamar a Hisenda el 2017 animada pel sindicat Metges de Catalunya, però la seva petició es va desestimar i va descartar continuar perquè la via judicial costa diners. “És una injustícia i una barbaritat que ens neguin ara la devolució”, lamenta. L’Agència Tributària encara no ha resolt la seva petició, però ha sabut per altres mares en la mateixa situació quina serà la més que probable resposta.

Allau de reclamacions

El 2017, un tribunal ordinari va donar la raó a una mare que havia reclamat l’IRPF. La sentència no creava jurisprudència, però va provocar una allau de reclamacions d’altres mares a Hisenda. Associacions de consumidors i sindicats van animar les afectades a presentar reclamacions a l’Agència Tributària. És el cas d’Ariana Cornet, metge com l’Anna i mare de tres fills, l’últim nascut el 2015. “És absurd. Totes les dones que vam iniciar el procés, que vam lluitar, estem pagant el càstig. I les que no havien mogut un dit estan cobrant. Crea una mica de frustració”, afirma l’Ariana.

Cargando
No hay anuncios

Tot i compartir professió, no es coneixien fins que es van trobar gràcies a un programa de ràdio en què l’Anna denunciava la situació. Ara comparteixen un grup de WhatsApp amb unes 200 afectades a tot l’Estat. Moltes ja han rebut la notificació d’Hisenda en què rebutja el retorn de l’IRPF. “No em quedaré de braços plegats”, adverteix l’Anna. Les dues mares es queixen de la lentitud d’Hisenda per donar una resposta i de la manca d’informació i la confusió que hi ha sobre el tema. “Si és tan clar que no ens tornaran l’IRPF, per què encara no ens han respost?”, es pregunta l’Ariana.

Segons els càlculs d’Hisenda, a cada mare li correspon una mitjana de 1.600 euros per prestació. El govern espanyol es va comprometre a retornar tots els diners abans de l’abril, però ara mateix encara queden molts expedients sense resoldre.

Cargando
No hay anuncios

El col·lectiu que tampoc ha cobrat és el dels funcionaris, que cotitzen a través de mútues i no de la Seguretat Social. Segons Hisenda, encara s’estan creuant dades per comprovar quants diners pertoquen a cada pare i mare.