Hisenda deixa de recaptar 26.000 milions l'any per frau fiscal, segons el Consell d'Economistes

Aquesta xifra és més baixa que la majoria d'estimacions, que els assessors fiscals consideren "sobredimensionades"

Seu de l’Agència Tributària espanyola,  a la plaça Letamendi de Barcelona.
Júlia Manresa
15/06/2017
2 min

Madrid"Hem d'apujar l'autoestima del país pel que fa al compliment de les normes fiscals". Amb aquesta demanda d'optimisme el president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, ha presentat aquest dijous un informe sobre l'economia submergida i frau fiscal en què rebaixa la majoria d'estudis i previsions que s'han fet servir fins ara. Així, els assessors fiscals d'aquest col·lectiu d'economistes situen en 25.648 milions d'euros el frau fiscal, és a dir, el que l'Agència Tributària deixa de recaptar anualment per impostos que s'haurien d'haver recaptat i que per diversos motius no s'han recaptat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, els assessors fiscal xifren el pes de l'economia submergida a Espanya en un 16% del PIB, és a dir uns 168.000 milions d'euros, una xifra també inferior a les estimacions d'altres organismes com ara el sindicat de tècnics d'Hisenda, Gestha, que la situa al voltant del 20% de PIB.

Així doncs, aquest col·lectiu ha sigut crític amb els càlculs fets fins ara i assegur que els nivells d'economia submergida d'Espanya no són tan divergents dels de la mitjana europea. "La majoria d'estimacions simplement no són correctes", ha afirmat Jesús Quintas, inspector de finances de l'Estat en excedència i autor de l'informe.

El 20% de contribuents justifiquen d'alguna manera el frau fiscal

Tot i això, els autors de l'informe també han reconegut que "Espanya té un problema" de conscienciació fiscal. Així, l'informe apunta que un 20% dels contribuents justifiquen el frau fiscal d'alguna manera, "és a dir, que defraudarien si poguessin", ha afirmat Jesús Gascón, inspector d'Hisenda de l'Estat i ex director general de Tributs.

En aquest sentit, el col·lectiu d'assessors fiscals del Consell General d'Economistes ha assenyalat diverses variables que influeixen en el nivell de frau fiscal que hi ha a qualsevol país, entre les quals hi ha la percepció de la generalització del frau, però també la percepció de rigor entre l'administració pública a l'hora de gestionar la despesa pública. En aquest punt, els assessors fiscals han fet un llistat de fins a 20 propostes per reduir el frau fiscal que passen per una major educació i conscienciació dels contribuents, la millora del funcionament de l'Agència Tributària o una intensificació de les operacions en grans empreses i nous contribuents.

Facilitar la regularització

I justament en plena polèmica després que el Tribunal Constitucional anul·lés l'amnistia fiscal aprovada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest col·lectiu d'experts apunten a millorar o flexibilitzar i reformar els sistemes de regularització de les declaracions d'impostos. "Si tu a una persona que no va declarar quan intenta declarar la carregues de sancions, no regularitzarà", ha afirmat Jesús Quintana, que després ha puntualitzat que no es tracta de permetre no complir les normes, sinó d'establir criteris proporcionats per facilitar la regulació.

stats