Montoro diu que les notícies sobre una suposada purga a Hisenda les difonen mitjans morosos
El ministre d'Hisenda afirma que les informacions són falses, i que els diaris que les publiquen "tenen problemes fiscals". Ofereix pactar un estatut de l'Agència Tributària que defineixi nomenaments i evita filtracions
MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha relacionat aquest dimecres les informacions "falses" sobre una suposada purga d'alts càrrecs a l'Agència Tributària (AEAT) amb els problemes fiscals de determinats mitjans de comunicació. "Quan veig determinades informacions em pregunto: serà alguna forma de pressió?", ha afirmat Montoro, que ha negat que hi hagi una purga a Hisenda i ha assegurat que "a la unitat de grans contribuents hi ha almenys sis alts càrrecs polítics de governs socialistes ocupant llocs rellevants, entre ells el secretari d'Estat d'Hisenda del govern anterior". El PSOE ha reclamat la dimissió del ministre, que ha ofert a l'oposició pactar un estatut de l'Agència Tributària que defineixi amb claredat com es realitzen els seus nomenaments i que reforci els mecanismes per evitar filtracions des de l'organisme, sacsejat per la polèmica .
El ministre ha posat com a exemple d'aquesta "manipulació" la informació "falsa" que s'ha publicat sobre la suposada condonació de part d'un deute a la cimentera Cemex. A finals de novembre es va produir el cessament de la inspectora encarregada del recurs de la multinacional, cessament que va anar seguit d'una sèrie de dimissions, entre elles la del director d'Inspecció Financera i Tributària, Luis Jones.
"El que fa mal és que una determinada informació periodística falsegi i digui que a una multinacional se li hagi rebaixat la sanció. Jo dic que no és veritat", ha dit Montoro, que ha afirmat que quan el mitjà va consultar al Ministeri se li va dir que no era veritat "però va tirar endavant amb l'argument que 'són les meves fonts'. Que expliqui quins són", ha dit Montoro, que ha lamentat els reportatges que el relacionen "amb un passat que no és present", en referència a l'assessoria que va fundar el 2006 -Montoro i Associats- i de la qual, segons ell, es va desvincular completament el 2008, quan va ser nomenat portaveu econòmic del PP a l'oposició.
Però el que ha encès els ànims de l'oposició és quan ha dit que "aquests reportatges els llegeixo en determinats mitjans que per cert tenen força problemes econòmics, i ho sé perquè vénen al meu despatx a explicar-me'ls (...), la qual cosa no vol dir que tinguin ajornaments", ha continuat.
Estatut per evitar filtracions des de l'AEAT
Montoro ha ofert a l'oposició pactar un estatut de l'Agència Tributària que defineixi amb claredat com es realitzen els seus nomenaments i que reforci els mecanismes per evitar filtracions des de l'organisme, sacsejat per la polèmica. Per evitar-la, Montoro ha insistit que "mai" hi ha hagut ingerències polítiques en la tasca de l'AEAT i ha proposat l'aprovació d'un Estatut que defineixi clarament "com es fan els nomenaments, com s'ocupen els càrrecs i en funció de quin mèrit".
De fet, aquest Estatut està pendent des de la creació de l'Agència el 1990. Montoro ha recordat que té el projecte de canviar l'article 95 de la llei tributària, que estableix que les dades fiscals no poden ser revelades per aquells que les coneixen per raó del seu càrrec.
"Maldestre"
Montoro ha insistit que no atribueix els moviments a l'Agència al fet que hi hagi o no simpatitzants del PSOE, encara que ha admès haver-ho dit ell mateix en una conversa informal amb periodistes. El ministre s'ha justificat afirmant que cada vegada està "més maldestre" i s'expressa de forma "més barroera", per la qual cosa ha demanat disculpes.
Les explicacions de Montoro no ha convençut el PSOE, que les ha considerat una "cortina de fum" per amagar la "gravetat" de la manipulació d'expedients concrets, ja que segons ells la "purga ideològica" ja s'havia fet fa dos anys, i ara s'està cessant a funcionaris nomenats pel PP per motius professionals.