Barcelona suspèn les llicències d'habitacions turístiques i demana a la Generalitat que rectifiqui el seu decret
L'Ajuntament assegura que el decret afavoreix plataformes com Airbnb
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha suspès preventivament i com a mínim durant un any l'atorgament de llicències per llogar habitacions turístiques en domicilis particulars, a l'espera que la Generalitat, autora del decret que ho permet, "rectifiqui" la normativa. La tinent d'alcaldia Janet Sanz ha reclamat "consciència i responsabilitat" al Govern, i que retoqui el decret per "evitar l'especulació i salvaguardar el dret a l'habitatge".
El consistori no atorgarà llicències per "evitar sorpreses i contenciosos" en l'aplicació de la normativa del govern català, que permet als propietaris de pisos a Catalunya llogar fins a quatre habitacions d'un sol immoble per un màxim de 31 dies consecutius. Un decret que, en paraules de Sanz, "obre la porta a l'especulació" i que està "dictat al servei de plataformes com Airbnb".
La normativa de la Generalitat entra en vigor demà dimecres, però, en el cas concret de les habitacions turístiques, dona dotze mesos de coll perquè els ajuntaments puguin adaptar-la a les seves particularitats. Aquest termini és el que, ara, el consistori barceloní aprofitarà per frenar en sec la concessió de llicències. La tinenta ha explicat que hi ha "sentències judicials contradictòries" sobre si els particulars poden obtenir els títols habilitats en aquest termini jurídic de marge entre la publicació del decret i la seva entrada en vigor. Per això, prefereix esperar que la Generalitat escolti els precs de l'Ajuntament i introdueixi canvis al text. "Tenen l'oportunitat de rectificar", ha afirmat.
Sanz ha incidit, sobretot, en demanar que el decret "doni instruments" als ajuntaments per tenir més competències en control i inspecció. Amb el text actual, ha dit, no queda clar que es pugui controlar la legalitat de les habitacions turístiques en pisos particulars, per la possible col·lisió amb el dret a la intimitat del propietari del pis. Sanz també ha reclamat que el decret prevegi que, amb la mateixa activitat, els ajuntaments puguin finançar aquest control, ja que, actualment, el consistori barceloní hi destina més d'un milió d'euros anuals.
La tinent d'alcalde no ha volgut donar gaires més detalls sobre quines rectificacions concretes proposa el consistori respecte a la normativa, però sí que ha avançat: "Tot fa pensar que haurem d'anar cap a una proposta restrictiva" dins les competències que té el govern municipal.
Retrets creuats entre Ajuntament i Generalitat
Però la qüestió de fons, en opinió de l'Ajuntament, és la col·lisió entre aquesta nova opció que proposa la Generalitat i el dret a l'habitatge, en una ciutat amb tanta pressió en el mercat de lloguer com Barcelona. "No podem pensar que les habitacions turístiques no impacten en el mercat de l'habitatge", s'ha exclamat Sanz. "Són molt més rendibles i substitueixen l'oferta d'habitatge habitual", ha dit. Tot i que podrien significar una font d'ingressos per a famílies colpejades per la crisi del covid-19, l'Ajuntament tem que beneficiï més els grans tenidors i, en qualsevol cas, prefereix combatre els efectes de la pandèmia actuant sobre el mercat del lloguer.
Sanz creu que a Catalunya "no hi ha un debat" sobre si fan falta llars compartides, sinó sobre la pervivència del dret a l'habitatge i l'especulació. Segons les estimacions de la Generalitat, a Catalunya hi ha al voltant de 14.000 habitatges d'aquest tipus, dels quals gairebé 10.000 són a Barcelona. És un nombre similar al de pisos turístics legals, que se situa en 9.600.
La Generalitat rebutja les acusacions. En declaracions a l'ARA, el director general de Turisme, Octavi Bono, diu que és "extraordinàriament injust" que l'Ajuntament critiqui el decret perquè, segons explica, s'ha fet comptant amb l'opinió seva en els anys que feia que el Govern el preparava. Bono explica que el text recull d'una manera "bastant exacta" un acord que el ple del consistori va aprovar al novembre, en què ja es concretaven les limitacions temporals, de nombre d'habitacions i les atribucions de l'Ajuntament. Barcelona en Comú i el PSC van pactar el contingut de l'acord amb ERC i JxCat: "No poden dir que l'hàgim fet d'esquenes a ningú".
Bono també recrimina a Sanz que demani més diners per a la inspecció malgrat que, segons afirma, l'Ajuntament recapta uns 20 milions d'euros anuals de la part que li correspon de la taxa turística, uns diners que, segons la llei, es podrien destinar a inspecció. A banda, el director general de Turisme rebutja que el decret afavoreixi l'especulació. "Les llars compartides només poden ser llogades pel titular", explica. "Si una família pretén tenir tres pisos amb habitacions llogades, serà una irregularitat i se sancionarà". A banda, Bono sosté que la limitació de la capacitat a quatre habitacions constitueix una "contenció, no una expansió" de l'activitat. "Els pisos no seran pensions", conclou.