Rescat de 100.000 milions per a la banca espanyola
"Les condicions que s'imposaran a canvi d'aquesta ajuda seran només als bancs, no als ciutadans espanyols", assegura el ministre d'Economia, Luis de Guindos. La injecció de capital es produirà a través del FROB. Espanya pagarà un 3% d'interessos de mitjana, segons 'El País'
MadridEl ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, ha confirmat que el govern espanyol ha sol·licitat a les autoritats europees ajuda financera per al sistema financer espanyol. Malgrat tot, De Guindos ha negat que es tracti d'un rescat: "Hem demanat suport financer, no té res a veure amb un rescat", ha assegurat el titular d'Economia.
L'ajuda suposarà una injecció de fins a 100.000 milions d'euros al sistema financer, l'equivalent al 10% del PIB espanyol, segons ha confirmat posteriorment l'Eurogrup. L'ajuda, que servirà per recapitalitzar la banca, s'utilitzarà per cobrir les necessitats de capital i també inclou un "marge addicional" per assegurar-se que la quantitat injectada és suficient, segons ha dit l'Eurogrup en un comunicat. Espanya pagarà un 3% d'interessos de mitjana, segons 'El País'.
Les auditories que faran les firmes Oliver Wyman i Roland Berger, que estaran enllestides "d'aquí a uns dies", determinaran quina quantitat exacta es necessita finalment. El ministre s'ha encarregat de subratllar que l'FMI considera que només un 30% de les entitats poden tenir problemes. El 70% restant és sòlid.
Encara no se sap a través de quin fons europeu vindrà exactament l'ajuda als bancs espanyols, si l'EFSF o l'ESM. En qualsevol cas, els diners es transferiran al Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), que és un organisme estatal, i des d'allà s'injectaran als bancs espanyols.
La xifra de 100.000 milions és superior a la que van rebre Irlanda i Portugal pels seus respectius rescats. Sol·licitant la intervenció, Madrid ha abaixat el cap davant la forta pressió internacional, accentuada en les últimes hores, per tancar la carpeta del sistema financer espanyol abans d'obrir-ne una altra que es preveu imprevisible: les eleccions a Grècia, diumenge, que podrien precipitar la sortida del país hel·lè de la moneda única.
De Guindos ha afirmat que l'ajuda europea no obligarà a aprovar cap reforma estructural, ja que les condicions només afectaran les entitats financeres. "Només imposa condicions al sector bancari i no imposa condicions a cap altre sector de l'economia", ha dit. "Les condicions que s'imposaran a canvi d'aquesta ajuda seran només als bancs, no als ciutadans espanyols", ha insistit.
Més informació a l'Ara Premium:
- Què diferencia el cas espanyol del de Grècia i Portugal?
- La negació acaba en rescat
- La normalitat segons Rajoy
- Més aplaudida a fora que a dins
- Xipre: a punt del rescat pel contagi de la crisi grega