Guindos diu que les multinacionals no marxen de Catalunya perquè no es creuen la independència

El ministre d'Economia defensa que cap inversor racional ho considera possible

Luis de Guindos espera millorar el mercat de les hipoteques.
Júlia Manresa
13/09/2017
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, insisteix que no hi haurà conseqüències macroeconòmiques amb la independència de Catalunya perquè no es donarà. Aquest ha estat el missatge que el titular d'Economia s'ha esforçat a donar aquest dimecres en la sessió de control al govern espanyol del Congrés dels Diputats després que algunes agències de qualificació del deute hagin avisat que la independència de Catalunya tindria conseqüències negatives per a la valoració del deute espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el ministre, malgrat aquests avisos, cap d'aquestes agències contemplen realment les conseqüències de la independència, perquè aquest no és l'escenari central amb què es mouen aquestes entitats. "No té cap sentit des del punt de vista econòmic perquè Catalunya no deixarà de ser part d'Europa ni de la zona euro", ha insistit, i ha assegurat que aquest no és l'escenari que contemplen els inversors internacionals.

En la mateixa línia, Guindos ha admès que no hi ha deslocalització d'empreses que marxin de Catalunya, però no perquè considerin que una eventual independència seria viable, sinó perquè ni tan sols la contemplen com a possible. "No hem identificat cap moviment de deslocalització", ha sentenciat diverses vegades. El ministre ha insistit que "no hi ha cap inversor racional que cregui que hi haurà independència", però al mateix temps ha assegurat que la propera setmana viatjarà a Catalunya per reunir-se amb algunes empreses i també entitats com ara els representants comercials d'Alemanya.

Millora les previsions econòmiques

I com acostuma a passar cada final de trimestre i abans de presentar els propers pressupostos, el ministre d'Economia ja ha avisat que el govern espanyol tornarà a revisar a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola i la taxa d'atur de cara a finals d'any. Això, malgrat que ahir Funcas anunciés que rebaixaria una dècima les previsions de creixement de l'economia espanyola en detectar un alentiment del consum privat.

D'altra banda, aquest dimecres s'ha confirmat que la inflació es va quedar en un 1,6% a l'agost, un repunt impulsat encara pels preus de l'energia. El ministre d'Economia ha defensat que aquesta és una bona xifra que demostra la desacceleració dels preus i que avança com de cara als propers mesos s'anirà acostant a l'1%.

Però el govern espanyol, de fet, es troba en plenes negociacions amb els funcionaris i també expectant davant la negociació entre sindicats i patronal, per oferir els increments salarials per a aquest 2017 i els propers anys. Una inflació que no superi el 2% aniria bé al govern espanyol per oferir un increment salarial inferior al que demanen els treballadors públics per garantir que no perden poder adquisitiu.

stats