Economia16/10/2013

De Guindos també desacredita el memorial de greuges: "No és gaire científic”

El ministre d'Economia treu importància a les dades de les balances fiscals perquè "hi ha indicadors més rellevants"

Agències
i Agències

SalouAquest matí ha estat el ministre d'Hisenda qui ha acusat el Govern de fer un memorial de greuges distorsionat. Segons Montoro, l'informe de l'executiu de Mas barreja "deliberadament" xifres i conceptes diferents. I a la tarda ha estat el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, l'encarregat de desacreditar l'informe presentat aquest dimarts pel Govern. Segons De Guindos, el memorial, que calcula que Espanya deu a Catalunya 9.375 milions, "no és gaire científic des d'un punt de vista econòmic i financer".

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En plena batalla per guanyar l'argument econòmic de l'unionisme i l'independentisme, la batalla de xifres entre partits polítics, experts i governs és ja una realitat. Els experts elaboren informes que són immediatament desacreditats per l'altra part. Això ha passat amb el memorial de greuges presentat aquest dimarts pel govern de Mas, que xifra en 9.375 milions d'euros el preu dels incompliments del govern espanyol amb Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

La premsa madrilenya parlava, poques hores després de la presentació del document, dels "suposats" greuges, donant a entendre que han estat fabricats per l'executiu de Mas. I des del govern espanyol la tàctica és la mateixa: desacreditar l'informe. Ho ha fet al matí Cristóbal Montoro, dient que "Catalunya no sortirà de la crisi amb més inversió pública perquè el problema és el deute" i anunciant la pròxima difusió d'un document "per desmuntar els greuges de l'Estat amb Catalunya". I a la tarda ho ha fet el ministre d'Economia, Luis de Guindos amb l'argument que el memorial "no és gaire científic". De Guindos ha tret importància a les balances fiscals que el govern espanyol publicarà a finals d'any amb l'argument que hi ha "altres indicadors rellevants" com ara les relacions d'inversions, entre d'altres.

En declaracions a la premsa després d'oferir una conferència a la XII Jornada Gresol, De Guindos ha defensat la importància de "buscar el que ens uneix més que no pas el que ens separa", i ha afegit que no s'ha d'entrar en l''i tu més' sinó apostar per un diàleg serè. Ha argumentat que la sortida de la crisi ha de ser sumant esforços, en un context d'"integració i cooperació, que és el que fa avançar les economies", pensant en clau de tot Europa. De Guindos ha insistit que "el que uneix, ajuda a sortir de la crisi, i el que no, n'allunya la sortida", i ha posat èmfasi que l'economia catalana no s'entén sense l'espanyola ni l'espanyola sense la catalana després de "segles d'interrelació".

Cargando
No hay anuncios

Durant la conferència, el ministre ha assegurat que Catalunya és una part absolutament essencial de l'economia espanyola, i ha afegit: "És tan gran el nivell d'interrelació en les economies que el que és bo per a l'economia espanyola és bo per a la catalana i a l'inrevés, i el que és bo per a l'economia europea ho és per a l'espanyola i la catalana. O ens en sortim tots junts o no ens en sortirem", ha insistit, en la línia del discurs habitual del govern espanyol davant les aspiracions sobiranistes de Catalunya.

Preguntat sobre la possibilitat que Catalunya pateixi deslocalització d'inversions empresarials si s'independitza -una afirmació que es repeteix de forma habitual en la premsa madrilenya-, De Guindos s'ha limitat a contestar que aquest és un escenari que no preveu.