El govern espanyol eleva a 9.000 milions la recaptació pels canvis en l'impost de societats

La millora de la previsió contribuirà a la reducció del dèficit públic del 2016. Madrid també treballa amb la hipòtesi d'un creixement econòmic del 3,3%

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, en una imatge d'arxiu
Laia Forès
08/11/2016
3 min

Brussel·lesEl govern espanyol calcula que recaptarà més de 9.000 milions d'euros aquest any gràcies als canvis tècnics de l'impost de societats, segons ha revelat aquest dimarts el ministre d'Economia, Luis de Guindos. Són gairebé 1.000 milions més que en l'últim càlcul, una xifra gens menyspreable atès que el seu impacte en el dèficit públic és d'una dècima. Aquesta dècima pot ser clau per complir amb la reducció del dèficit pactada amb Brussel·les per al 2017, un 4,6% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Creiem que es podrien obtenir fins i tot més de 9.000 milions", ha assegurat el ministre en una roda de premsa que ha fet a Brussel·les. L'Estat també espera recaptar 1.000 milions addicionals en altres conceptes, com la lluita contra el frau fiscal. En total, De Guindos calcula que l'Estat ingressarà 10.000 milions més del previst.

La recaptació addicional de l'impost de societats permet al govern espanyol assegurar que aquest any es complirà amb el dèficit. "Es complirà el 4,6% de sobres i sense cap mena de dubte", ha insistit el ministre d'Economia. Segons Luis de Guindos, Brussel·les aixecarà la congelació dels fons estructurals a Espanya perquè aquesta haurà complert els compromisos.

L'optimisme de De Guindos també està alimentat per les previsions de creixement de l'economia. Madrid espera tancar l'any amb un creixement d'almenys el 3,3% del PIB, més del que s'havia estimat inicialment. La Comissió Europea presentarà demà les seves noves previsions econòmiques, que també podrien revisar a l'alça el creixement de l'economia espanyola. Això sí, la xifra es quedarà per sota de les previsions del govern del PP.

Negociacions per als pressupostos

De Guindos també s'ha compromès a enviar a Brussel·les els nous pressupostos per al 2017 "en les pròximes setmanes". Abans, però, haurà de negociar els comptes amb altres partits per obtenir-ne el suport parlamentari ara que el PP no té la majoria absoluta.

En aquest sentit, Guindos s'ha mostrat "convençut" d'aconseguir el suport d'altres formacions, com el PSOE i C's. "Tindrem tot tipus de contactes i dialogarem tot el que sigui necessari", ha assegurat. De Guindos ha subratllat que ja hi ha hagut contactes amb altres partits "per acordar el marc general" però ha admès que les negociacions per concretar reformes encara no han començat, tot i la urgència d'elaborar els nous comptes.

Luis de Guindos, però, no ha volgut avançar quina retallada hauran de preveure els pressupostos per complir amb la reducció del dèficit del 2017, un 3,1%. Brussel·les defensa que, sigui quin sigui el creixement econòmic, el dèficit estructural s'ha de reduir un 0,5% del PIB, més de 5.000 milions d'euros. El ministre, en canvi, assegura que no està tan clar que un 0,5% del PIB es tradueixi en aquesta xifra. De fet, ha titllat "d'esotèric" el càlcul dels 5.000 milions.

Linde seguirà al capdavant del Banc d'Espanya

El titular d'Economia també ha posat fi als rumors que apuntaven a la possibilitat que el govern del PP substituís el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, abans d'acabar el mandat. De Guindos ha dit de Linde: "Li queden 18 mesos i espero que compleixi (el mandat) fins al final".

El PP sí que busca substitut per al subgovernador de l'entitat, Fernando Restoy, que abandonarà el càrrec al gener per anar a treballar al Banc Internacional de Pagaments de Basilea. Luis de Guindos ha dit que el PP vol que el PSOE decideixi el nom del substitut de Restoy. Tradicionalment, el partit del govern és l'encarregat de nomenar el governador i el principal partit de l'oposició nomena la seva mà dreta. "Volem mantenir l'acord amb el partit socialista", ha confirmat el titular d'Economia.

stats