Crònica

Guia per trobar feina: no tenir mai por de demanar-ne i, si cal, ser pesat

L'ARA organitza un debat a la URL-Blanquerna per analitzar les oportunitats dels joves en un mercat laboral fràgil

BarcelonaQuè faig si en una oferta de feina no compleixo tots els requisits? "No tinguis por, presenta-t'hi", respon Elisenda Bonet, científica i investigadora dels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu. Què faig si després em diuen que m'esperi? "No t’esperis, envia correus", contesta Carlota Martí, cap de premsa de l'oficina de la Comissió Europea a Barcelona. En resum: "Si fa falta sigues pesat", afegeix Bonet, perquè "buscar feina també és una feina". Truca a totes les portes, truca a amics, "amb aquells que feies birres a la universitat". I estigues "amatent" a tot el que surti, tal com explica Marta Massagué, responsable del Servei d'Atenció i Suport del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. I trucar a totes les portes també vol dir entrar en actes com el que ha organitzat aquest dimecres l'ARA a la URL-Blanquerna, moderat pel periodista Antoni Bassas.

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Enviant correus a catalans a la UE quan li deien que s'esperés, Martí va aconseguir una beca a la Comissió Europea. I aplicant quan no complia el perfil al 100%, Bonet va entrar al grup de recerca. Va "llançar" i va "trobar". Però pel camí cal fer les coses bé, i una de les claus és el currículum. Bonet explica que els n'arriben molts, però la majoria no tenen carta de presentació: "És genèric", i recomana especialitzar-lo a cada feina. I no s'hi pot mentir, perquè el que més valora en un treballador és "que sàpiga fer el que ha dit que sap fer". I algunes aptituds més són "no crear problemes, sinó resoldre'ls", en paraules de Massagué. O, segons Martí, el mateix que es demana a tot futbolista que aterra en un nou club: "Capacitat d'adaptació".

Cargando
No hay anuncios

I, per tenir-ne, diu que és molt important fer un Erasmus, que redueix les probabilitats d'atur, tal com va quedar clar en l'últim acte de l'ARA. Per arribar preparat a una feina també és important que no sigui la primera. Massagué explica que els espanyols són uns dels que menys estudien i treballen a la vegada, potser guiats pel "ja ho faré quan sigui gran". "Però no hi ha un dia que ets gran. Si vols treballar, treballa ara", rebat Bonet, que en una gelateria a l'estiu –"duríssim"– va descobrir que aquella era "l'alternativa" si no estudiava.

Cargando
No hay anuncios

Però estudiar no sempre és una assegurança. Massagué descriu que els perfils amb estudis tecnològics són els més buscats: "Tots a programar i ho tindríem fet". Tot i això, també falta gent en sectors més desconeguts, com "ferradors de cavalls" i "els que arreglen ascensors". Tot perquè el mercat –així ho explica– és com un rellotge de sorra: molta gent a la base amb poca formació i a la part de dalt els que tenen estudis. Sovint, "els que baixen són els graduats". I destaca la importància dels serveis d'ocupació per fer-hi front. Durant el mes de juny, diu, sortiran 600 places de graduats per treballar a l'administració pública. "Estigueu amatents –diu– i no tingueu por de presentar-vos a feines".

Cargando
No hay anuncios
Concurs de Periodisme sobre la Unió Europea 2022

La Comissió Europea organitza amb l'ARA un concurs de periodisme sobre la UE que premia les peces periodístiques d'estudiants i graduats –en els últims cinc anys– amb un viatge a Brussel·les per visitar les institucions de la UE. Aquest any el tema són les oportunitats dels joves a Europa i el treball guanyador es publicarà en aquest diari.

Aquestes són les bases del concurs.