Guia per desentrellar les convocatòries per als ajuts dels fons europeus
CaixaBank organitza un seminari web per a pimes i autònoms que vulguin sol·licitar recursos dels Next Generation
BarcelonaA mesura que la Unió Europea comença a desemborsar els fons europeus antipandèmia als estats membres, cada cop coneixem més detalls sobre les convocatòries en què les pimes i autònoms espanyols podran participar per intentar beneficiar-se d'aquestes ajudes directes. Tot i així, el laberint de sol·licituds i requeriments no és senzill. CaixaBank ha organitzat una sèrie de webinars (el d'aquest dimarts, conjuntament amb la consultora multinacional Deloitte) per explicar als seus clients empresarials com preparar-se per formar part dels grans programes dissenyats de cara a la recuperació postcovid.
Què ha passat en els últims mesos amb els fons europeus?
Com recorda el soci responsable d'estratègia reguladora de la consultora Deloitte David Martín, des de l'anunci que la Unió Europea emetria deute per respondre de manera conjunta a una "situació única" com la pandèmia, el govern espanyol va començar a dissenyar el pla de recuperació amb les palanques en què basaria la seva remuntada econòmica per enviar-lo a Brussel·les. La Comissió Europea va donar-hi el vistiplau al juny i un mes més tard es va llançar el portal informatiu amb les línies estratègiques. El pas actual, després que hagin arribat els primers 9.000 milions d'euros disponibles, és el llançament de les convocatòries per optar al finançament europeu.
Què són els PERTE?
Els projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) són les grans iniciatives sectorials que l'executiu espanyol posarà en marxa durant els pròxims mesos per impulsar el creixement econòmic i l'ocupació en la sortida d'aquesta crisi. El govern central n'ha anunciat quatre: per al vehicle elèctric, per al sector aeroespacial, per a la cadena agroalimentària intel·ligent i sostenible i per a la medicina personalitzada. Del que en sabem més de moment és del de l'automoció. Aquest PERTE preveu mobilitzar una inversió de 24.000 milions d’euros entre el 2021 i el 2023, dels quals 4.300 seran públics (es finançaran amb els fons europeus Next Generation) per impulsar el vehicle elèctric.
Quines són les principals convocatòries que s'obriran en els pròxims mesos?
Octubre
- Autoconsum i emmagatzematge: Les comunitats autònomes llançaran ajudes per valor d'uns 660 milions d'euros per a aquelles empreses que apostin per l'autoconsum i l'emmagatzematge d'energia renovable a les seves instal·lacions.
- Programa MOVES Singulares II: És un programa per donar suport econòmic a projectes de mobilitat elèctrica. Està dotat amb 100 milions d'euros i s'hi poden presentar sol·licituds fins al 25 de novembre a la web de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (Idae).
- Eficiència energètica del sector industrial: Aquesta convocatòria encara no s'ha concretat, però estaria relacionada amb l'economia circular i l'adequació de les instal·lacions industrials.
Novembre
- Programa PREE 5000: Aquest programa ja el va aprovar el consell de ministres i es basarà en finançar la rehabilitació energètica d'edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. Està dotat amb 50 milions d'euros i es posarà en marxa a través de les comunitats autònomes.
- Economia circular: Des de Deloitte també preveuen que s'aprovaran més iniciatives per finançar projectes d'economia circular al llarg del mes que ve.
- Digital Toolkit: Serà una de les convocatòries estrella del ministeri d'Economia, liderat per Nadia Calviño. Té un pressupost de 3.000 milions d'euros per a ajudes directes per digitalitzar les pimes espanyoles. Per exemple, a través d'incorporar el comerç electrònic i el màrqueting online.
Desembre
- Pla de mesures davant del repte demogràfic: Les convocatòries d'aquest paquet encara no s'han definit, però implicaran, per exemple, els incentius a la instal·lació de punts de recàrrega per al vehicle elèctric en territoris rurals o el desplegament de xarxes i serveis 5G en aquestes zones.
- Plans de sostenibilitat turística en destinacions: Es tracta del full de ruta per finançar projectes encarats a fer més resilients les destinacions turístiques espanyoles, després del cop dur que ha suposat la pandèmia.
Primer trimestre 2022
- Espais de dades sectorials: Seria una convocatòria relacionada amb l'estratègia nacional d'intel·ligència artificial per crear bases de dades compartides que facilitin el desenvolupament de noves aplicacions. Aquest és un dels punts del qual Deloitte encara no té prou informació i està a l'espera que el govern espanyol en doni més detalls.
Quin format tindran aquests programes d'ajudes?
Les convocatòries podran ser tant estatals com a través de les comunitats autònomes o els municipis, ja que els recursos es reparteixen entre els diferents nivells de l'administració pública. Podran tenir forma de licitació a l'ús, és a dir, un concurs en què les empreses presenten els seus projectes i competeixen entre elles, i també hi haurà ajudes individuals, que es rebran en forma de subsidis directes sempre que les companyies compleixin tots els requisits. A més, algunes convocatòries es faran a través d'agrupació, de manera que hauran de ser diverses empreses del sector les que presentin conjuntament un projecte, com en el cas de la fàbrica de bateries per al cotxe elèctric.
Quins portals s'han de controlar per estar al dia de les convocatòries?
La informació sobre els fons europeus arriba des de diferents vies, però el consultor especialista en fons europeus Next Generation Orestis Vílchez recomana estar alerta del que es penja a les webs de l'agència per a la transformació digital Red.es, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), l'Idae i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), així com als portals dels diferents ministeris implicats en la concessió de les ajudes.