Acord sindical, guerra empresarial
Pimec i Fepime evidencien tensions en la signatura de l'acord marc de la negociació col·lectiva catalana amb CCOO i la UGT
BarcelonaEls sindicats i patronals catalans han segellat el pacte després de mesos de negociació de l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), que marca les pautes de la negociació de convenis dels propers anys. Aquesta pau social, però, no es trasllada a les patronals, que estan en plena batalla, concretament la que enfronta les organitzacions de les petites i mitjanes empreses, Pimec i Fepime.
"No estem d'acord amb la presència de Fepime, perquè no té la legitimitat de ser una patronal representativa, però l'acceptem per no perjudicar l'acord", ha dit el president de Pimec, Josep González, durant l'acte de la foto oficial del pacte de l'AIC. La seva homòloga a Fepime, Helena de Felipe, li ha contestat en el seu torn de paraula: "No tenim temps d'entrar en conflictes que està generant Pimec".
La pugna per la representativitat de les pimes fa mesos que dura i es concreta en un decret del Govern que ha apartat Fepime, patronal que forma part de Foment del Treball, d'organismes de representació com el Consell de Relacions Laborals o el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Pimec ha advertit que també impugnarà que pugui formar part de l'AIC en el futur, evidenciant la mala maror que plana entre les organitzacions.
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha evitat referir-se al conflicte o sortir en defensa de Fepime durant la seva intervenció. Foment viu pendent de la decisió judicial sobre una segona mesura polèmica de la Generalitat. Es tracta d'un cens que havia demostrar el pes real que té cada organització per poder repartir el pastís de la representativitat empresarial entre totes les organitzacions, una mesura que Foment va recórrer al TSJC demanant la suspensió cautelar perquè considera que és competència de l'Estat i no de la Generalitat. El jutge encara no s'ha pronunciat però el Govern ja va aturar el cens fins que arribi la decisió.
Sintonia sindical
La firma de l'AIC 2015-2017 ha retratat, en canvi, la sintonia amb els sindicats majoritaris CCOO i la UGT. El text pactat, han coincidit les organitzacions sindicals, servirà de guia per a la signatura de convenis i suposa una reactivació del diàleg social que va trencar la reforma laboral fa tres anys. "És un acord útil que impulsarà el marc català de relacions laborals després d'una reforma que ha dificultat acords i ha generat desocupació", ha dit el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego.
El capítol de l'actualització salarial i de la flexibilitat laboral va ser el cavall de batalla de la discussió. Les patronals celebren haver trobat eines que apropin la negociació a la situació de cada sector i empresa a l'hora de prendre decisions en aquests àmbits. L'AIC també aborda solucions alternatives a la judicialització de conflictes, optant pel Tribunal Laboral de Catalunya i d'altres arbitratges en casos, per exemple, de la ultraactivitat dels convenis (quan acaben vigència sense que n'hi hagi un de nou).
També hi ha capítols nous respecte d'acords anteriors, com el que fa especial atenció a la bretxa salarial entre homes i dones i es crea un observatori de la negociació col·lectiva per vetllar pel compliment de l'acord durant la seva vigència. "És un acord amb contingut, una eina valuosa per als negociadors", ha defensat el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez.