Pensions

La 'guardiola' de les pensions es recupera: acumularà 9.300 M€ aquest 2024

Les cotitzacions porten a l'any amb el nivell d'ingressos més alt des de l'any 2017, quan pràcticament es va buidar

MadridD'estar pràcticament buida a recuperar els seus ingressos amb comptagotes fins a assolir el nivell de fa set anys. És la cursa que està fent l'anomenada guardiola de les pensions o Fons de Reserva des que va entrar en vigor la gran reforma del sistema l'any 2023. La norma preveia un seguit de canvis pel que fa a les cotitzacions que buscaven tornar a omplir aquesta guardiola per tal d'afrontar les prestacions per jubilació de la generació del baby boom, la més nombrosa. De moment, aquest 2024 no només ho està aconseguint, sinó que se superaran les previsions del govern espanyol. Ara el ministeri de la Seguretat Social estima que aquest fons de reserva tancarà l'exercici amb 9.300 milions d'euros, és a dir, 300 milions d'euros més dels que es preveia fa uns mesos, segons ha informat el mateix ministeri aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La clau que explica aquest increment són els ingressos provinents de les cotitzacions socials, que es veuen impulsats per la bona marxa de l'economia i, en particular, per la resistència que està mostrant el mercat laboral pel que fa al nombre d'afiliats a la Seguretat Social. La reforma del govern de Pedro Sánchez, sota la batuta de l'exministre socialista i actual governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, va suposar la introducció d'un mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) que implica incrementar totes les cotitzacions fins a 0,6 punts percentuals més. Aquest increment, però, anirà escalant fins a assolir una pujada d'1,2 punts percentuals a partir del 2029 i fins al 2050. Tots els ingressos provinents d'aquest augment van a parar al fons.

Cargando
No hay anuncios

A finals d'aquest mes de setembre, la guardiola comptava amb 8.356 milions d'euros, "el nivell més alt des del desembre del 2017", han apuntat des del ministeri.

Cobrir la despesa futura

Segons els càlculs de l'executiu, cap al 2050, quan es jubili la generació més nombrosa, la despesa del sistema de les pensions creixerà del 12% del PIB actual al 15%. L'increment de la despesa, però, també és fruit de mesures com la revalorització de les pensions amb la inflació. Per cobrir aquesta despesa i fer sostenible el sistema, el govern espanyol va optar per tocar la via dels ingressos a la Seguretat Social.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que durant els pitjors anys de la Gran Recessió aquesta guardiola es va buidar per tal de cobrir la despesa de la Seguretat Social. Malgrat que l’objectiu de la seva creació va ser “constituir reserves”, com deia l’expresident espanyol Mariano Rajoy (PP), només entre el 2011 i el 2013 se’n van treure més de 13.000 milions d’euros. No va ser fins al 2015 que es va definir, a través de la llei general de la Seguretat Social, sota quines condicions es podien treure els diners de la guardiola. El fet és que amb la crisi van baixar molt els ingressos, perquè va augmentar l’atur, i va pujar la despesa en ajudes socials a la població, que sufragava la Seguretat Social.

La retirada de diners per part dels diferents governs espanyols va suposar passar d'una guardiola que comptava amb un fons de més de 66.000 milions d'euros, a un fons de poc més de 2.000 milions l'any 2018. Segons les previsions que en el seu moment va elaborar l'equip d'Escrivá, els pròxims anys (fins al 2043) s'aconseguirà omplir aquesta guardiola amb uns 130.000 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Aquests diners es podran començar a utilitzar o retirar de la guardiola a partir del 2032, però amb un límit que anirà augmentant progressivament fins a arribar a un màxim l'any 2047. De fet, serà la dècada del 2040 al 2050 quan el sistema estarà més tensat per la jubilació dels baby boom.