CERCLE D'ECONOMIA

Guardiola i Cañadas presenten els seus fitxatges per governar el Cercle

Els precandidats ensenyen les seves cartes i aprofundeixen en els seus programes electorals

Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, candidats al Cercle d'Economia
Carlota Serra Llagostera
10/06/2022
3 min

Les cartes del relleu al Cercle ja són sobre la taula. Aquest divendres els dos precandidats a la presidència del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola i Rosa Cañadas, han presentat en dos actes separats els seus fitxatges per liderar la institució. D'una banda, els noms que proposa l'empresària i presidenta de Trea Capital i la Fundació Tanja són perfils més joves i, en la majoria de casos, poc coneguts. De l'altra, l'exconseller delegat del Banc Sabadell ha presentat una llista integrada en gran part per membres de l'actual junta i personalitats conegudes.

Els noms de Guardiola

L'alineació estrella de Guardiola inclou setze membres de la junta actual i quatre noms nous. Guardiola aposta per una llista paritària, amb 11 homes i 10 dones, i proposa dues vicepresidentes: l'economista Teresa García-Milà i la consellera delegada de Penguin Random House, Núria Cabutí. La notària Camino Quiroga seria la secretària de la junta directiva, i la directora general corporativa de Colonial, Carmina Ganyet, és la candidata a tresorera.

La resta de la llista la integren, de la junta sortint, el director d'economia espanyola a CaixaBank Research, Oriol Aspachs; el president de Puig, Marc Puig; l'advocat i soci de Cuatrecasas Miguel Trias Sagnier; el periodista Jordi Amat; la CEO de Bluecap, Maite Barrera; la directora de l'Incasòl, Mercè Conesa; el professor d'Icade i Esade José María Lassalle; la professora d'economia a l'Iese i consellera del consell de govern del Banc d'Espanya Núria Mas; el president d'Havas, Alfonso Rodés; el conseller delegat de Celsa, Francesc Rubiralta; la consellera delegada de Red Points, Laura Urquizu, i el professor d'economia i finances de l'Iese Xavier Vives.

Els quatre nous fitxatges són el cap de planificació estratègica a Barcelona Serveis Municipals, Daniel Aicart; la sòcia fundadora de 101 Ventures, Rita Almela; la cofundadora d'Asabys Partners Clara Campàs, i el director del Cidob, Pol Morillas.

Els 15 de Cañadas

Per la seva banda, Rosa Cañadas ha presentat només 15 noms i n'ha deixat vuit de lliures amb la intenció que, si surt escollida, "s'hi apuntin membres de la llista de Guardiola o de la junta sortint". L'empresària ha fet una aposta per la joventut, amb cinc membres de menys de 40 anys i diversos perfils del món de l'emprenedoria.

Entre els destacats hi ha el cofundador de Glovo Sacha Michaud; el fundador de Fever i Reby, Pep Gómez, i el conseller delegat de Deale, Gerard García. També hi ha perfils més veterans, com Jorge Lasheras, president del Cercle Empresarial Japó-Espanya; Rosa Nonell, doctora en economia i professora de política econòmica de la UB; Rosa Fiol, vicepresidenta de la UPM; Sílvia Sorribas, sòcia i directora d'operacions de Telam; Marta Plana, cofundadora d'Origin, i el director del departament d'anàlisi i desenvolupament global d'ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, entre d'altres.

La pugna pel soci

Els dos precandidats han aprofitat les seves trobades per aprofundir en les línies bàsiques de les seves propostes. Coincideixen en la necessitat de "donar més veu al soci". Segons Guardiola, el que cal és "impulsar la connexió amb els socis i donar-los més veu i poder tenir una relació més individualitzada amb ells". Per a Cañadas, la solució passa per "fer que el soci participi en totes les activitats i obrir el Cercle a Europa". De fet, Cañadas ja va assegurar que en cas que fos l'escollida registraria el Cercle com a lobi a Brussel·les.

Una de les principals diferències entre els dos candidats recau en el model de la reunió anual del Cercle. D'una banda, Guardiola aposta per mantenir les jornades a Barcelona, ja que considera que "és el lloc per projectar i influir". De l'altra, Cañadas pretén recuperar Sitges com a indret estrella de la reunió, "i fer unes jornades més curtes a Barcelona".

Llegat contra renovació

"Més que continuistes, el que volem és preservar el llegat de la institució –assegurava Guardiola davant de socis i periodistes–. Cal preservar el llegat de debat, influència i valentia que té el Cercle des de fa anys, i mantenir-ne el prestigi a nivell internacional".

Cañadas, per la seva banda, considera que "cal modernitzar la institució" i els noms que ha triat parlen per si sols. "Hem de ser més prestigiosos, anar a Madrid, a Brussel·les i on calgui i fer coses noves. Hem d'aprofitar tot el potencial que el Cercle pot oferir", ha explicat.

Els precandidats passaran a ser candidats oficialment a partir del dia 13 de juny, data límit per presentar els avals a la junta de la institució. N'han de presentar un mínim de 50 i no hi ha dubtes que tots dos els aconseguiran. A partir d'aquest moment, la decisió la tindran els socis, que aniran a les urnes el 12 de juliol.

stats