Indústria

Els guanys dels sanitaris Roca van caure un 12% fins als 60 M€ pel covid

Les vendes del grup es van reduir en un 9,5% després d'un 2019 de rècords històrics

L'edifici Roca Gallery Barcelona.
2 min

BarcelonaÉs un dels gegants industrials catalans, però tampoc va esquivar el xoc de la pandèmia el 2020. El fabricant de sanitaris Roca va patir una caiguda del 12% en els seus beneficis durant l'any passat fins a situar-se en 60 milions d'euros. L'empresa ha comunicat aquest divendres que en l'últim exercici la seva facturació va retrocedir un 9,5%. L'impacte del covid-19 en les vendes les va situar en 1.684 milions d'euros, després d'haver assolit el seu rècord històric en els resultats del 2019. Tot i així, un dels indicadors sí que va millorar: l'ebitda del grup va créixer un 21% fins als 306 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El resultat net de Roca es va veure afectat pel fort increment de despeses no operatives, derivades dels tancaments temporals i de períodes de menys activitat a les plantes de producció durant els confinaments a causa del coronavirus", argumenta la companyia. En alguns dels països on opera, sobretot a Espanya, les restriccions contra la pandèmia van tenir greus conseqüències en les vendes i van trencar un tendència a l'alça que es mantenia des del 2014. Tot i així, Roca insisteix en el comportament positiu en mercats com la Xina, Alemanya, Àustria, Polònia o Suïssa.

De fet, el fabricant de sanitaris també ha recordat que durant el 2020 va mantenir algunes de les inversions previstes. Concretament, Roca va desemborsar 106 milions d'euros per ampliar la capacitat productiva a les plantes de porcellana que té al Brasil, Rússia i la Xina. “Tot i aquest entorn complicat, hem tornat a generar els recursos necessaris per continuar guanyant eficiència i optimitzant el rendiment de les nostres inversions", ha valorat Albert Magrans, conseller delegat del grup.

Compres i noves plantes

La companyia tampoc ha aturat la compra d'empreses. El 2020 va adquirir el 75% de Royo Group, un fabricant valencià de mobles de bany, per reforçar-se en aquest segment de mercat. A principis de juny Roca també va comprar la firma alemanya Sanit, especialitzada en sistemes de bany que s'instal·len a les parets. La transacció encara està pendent de la llum verda de les autoritats de la competència. A més, l'empresa que dirigeix Magrans va comprar una altra fàbrica de porcellana sanitària al Brasil per satisfer la demanda al nord-est del país.

stats