Els guanys dels sanitaris Roca van caure un 12% fins als 60 M€ pel covid
Les vendes del grup es van reduir en un 9,5% després d'un 2019 de rècords històrics
BarcelonaÉs un dels gegants industrials catalans, però tampoc va esquivar el xoc de la pandèmia el 2020. El fabricant de sanitaris Roca va patir una caiguda del 12% en els seus beneficis durant l'any passat fins a situar-se en 60 milions d'euros. L'empresa ha comunicat aquest divendres que en l'últim exercici la seva facturació va retrocedir un 9,5%. L'impacte del covid-19 en les vendes les va situar en 1.684 milions d'euros, després d'haver assolit el seu rècord històric en els resultats del 2019. Tot i així, un dels indicadors sí que va millorar: l'ebitda del grup va créixer un 21% fins als 306 milions.
"El resultat net de Roca es va veure afectat pel fort increment de despeses no operatives, derivades dels tancaments temporals i de períodes de menys activitat a les plantes de producció durant els confinaments a causa del coronavirus", argumenta la companyia. En alguns dels països on opera, sobretot a Espanya, les restriccions contra la pandèmia van tenir greus conseqüències en les vendes i van trencar un tendència a l'alça que es mantenia des del 2014. Tot i així, Roca insisteix en el comportament positiu en mercats com la Xina, Alemanya, Àustria, Polònia o Suïssa.
De fet, el fabricant de sanitaris també ha recordat que durant el 2020 va mantenir algunes de les inversions previstes. Concretament, Roca va desemborsar 106 milions d'euros per ampliar la capacitat productiva a les plantes de porcellana que té al Brasil, Rússia i la Xina. “Tot i aquest entorn complicat, hem tornat a generar els recursos necessaris per continuar guanyant eficiència i optimitzant el rendiment de les nostres inversions", ha valorat Albert Magrans, conseller delegat del grup.
Compres i noves plantes
La companyia tampoc ha aturat la compra d'empreses. El 2020 va adquirir el 75% de Royo Group, un fabricant valencià de mobles de bany, per reforçar-se en aquest segment de mercat. A principis de juny Roca també va comprar la firma alemanya Sanit, especialitzada en sistemes de bany que s'instal·len a les parets. La transacció encara està pendent de la llum verda de les autoritats de la competència. A més, l'empresa que dirigeix Magrans va comprar una altra fàbrica de porcellana sanitària al Brasil per satisfer la demanda al nord-est del país.