FARMÀCIA
Economia 05/11/2015

Grifols reduirà deute gràcies a l’augment dels ingressos

Albert Vidal
2 min
L’empresa que presideix Víctor Grífols no es planteja entrar a nous mercats.

BarcelonaEn el rànquing d’empreses amb seu a Catalunya la farmacèutica Grifols manté un creixement continuat: el 2013 era la 12a companyia per facturació, l’any passat va escalar fins al 7è lloc i l’evolució fa pensar que aquest any podria superar la metal·lúrgica Celsa per situar-se 6a.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia que presideix Víctor Grífols va presentar ahir els resultats del tercer trimestre, amb unes vendes que van créixer un 17,8% i es van situar en 2.871 milions, mentre que l’ebitda (benefici abans d’interessos, impostos i depreciacions) va assolir els 856,8 milions, un 11,3% més. El benefici net va arribar als 401,6 milions d’euros fins al setembre, un 18,5% més que en el mateix període de l’any anterior.

Aquests creixements de dues xifres arriben sobretot impulsats per l’ascens accelerat que manté la divisió de biociència, que suposa un 75% del grup i que ha facturat 2.212 milions, un 21,3% més interanual en els primers nou mesos d’aquest any. Aquesta àrea fa referència a les proteïnes obtingudes a partir del plasma sanguini que serveixen per tractar immunodeficiències i malalties neurològiques.

Les altres grans divisions del grup han tingut evolucions desiguals: la de diagnòstic ha obtingut ingressos per 509 milions, un 12,5% més, i la divisió d’hospitals, amb una facturació de 72 milions, ha tingut un creixement d’un 1,5%. Pel que fa a la divisió de primeres matèries, ha facturat 77 milions, un 14% menys.

Una vegada més, un 95% dels ingressos s’han generat fora d’Espanya i han arribat a 2.639 milions entre el gener i el setembre. Les dues velocitats a què es recupera l’economia mundial es fan evidents en els números de Grifols: el creixement als Estats Units i el Canadà és d’un 23% i a la Unió Europea d’un 1,8%.

Pel que fa a la inversió en R+D (un paràmetre clau en el sector), Grifols hi ha dedicat fins al setembre 169 milions, l’equivalent a un 5,9% dels ingressos.

Els mercats van respondre positivament als resultats de Grifols i les seves accions van pujar prop d’un 3%. D’aquesta manera, la farmacèutica amb seu a Sant Cugat segueix amb la dinàmica positiva en la seva acció, que en els últims 12 mesos s’ha revaloritzat un 0,85%, fins a arribar als 42,955 euros.

Objectius a curt termini

La directora de relacions amb els inversors de Grifols, Nuria Pascual, va explicar a aquest diari que el grup no preveu noves adquisicions a curt termini: “L’objectiu era consolidar-nos després de la compra a Novartis de l’any passat i ara tenim l’objectiu de reduir el nostre deute”.

La directiva de la multinacional catalana va afegir que ara per ara no es plantegen irrompre en nous mercats (ja tenen filials en 30 països i venen en més de 100) però sí que volen ampliar els productes que hi comercialitzen en cadascun.

El grup catalàs’ha vist recentment immers en una polèmica per la seva decisió de convertir Irlanda, un país amb una baixa fiscalitat i al punt de mira de les autoritats europees, en el seu centre d’operacions. Tot i això, els números presentats ahir per l’empresa expliciten que la taxa de l’impost de societats -d’àmbit mundial- que paga el grup se situa en el 22,5%, quan l’any passat era del 21%.

stats