Farmacèutiques

Grifols reforça la seva cartera de medicaments amb la compra de l'alemanya Biotest

El gegant català comprarà per 1.100 M€ el grup, fins ara en mans de la xinesa Tiancheng

Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, consellers delegats de Grifols.
ARA
17/09/2021
3 min

BarcelonaGrifols es reforça en el seu core business. L'empresa familiar catalana ha acordat la compra per 1.100 milions d'euros del 100% de la divisió alemanya de la farmacèutica Tiancheng Pharmaceutical Holdings, propietària del 90% de les accions ordinàries i de l'1% de les accions preferents de la companyia germànica Biotest. En paral·lel a aquesta transacció, el gegant català dels hemoderivats llançarà una oferta pública d'adquisició (OPA) per comprar en efectiu la resta de les accions ordinàries i preferents de Biotest per 43 i 37 euros, respectivament, i intentar aconseguir així la totalitat del capital, segons ha informat aquest divendres la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Biotest és una empresa del sector de la salut que cotitza en borsa i està especialitzada en hematologia i immunologia clínica innovadora. La firma compta amb un portafolis d'R+D que inclou noves proteïnes plasmàtiques i que complementaran la cartera de productes de Grifols. L'operació valora Biotest en 1.600 milions d'euros.

Segons Grifols, aquesta adquisició reforçarà la seva posició en el sector de les teràpies plasmàtiques, amb l'objectiu d'accelerar i ampliar el seu ventall de productes i la seva presència comercial. A més, el grup confia que millorarà la rendibilitat i els ingressos per litre de plasma. En aquest sentit, la companyia ampliarà i diversificarà el subministrament de plasma amb la incorporació dels 26 centres de donació de plasma de Biotest a Europa.

L'operació suposa una aposta clara pel negoci central de l'empresa de la família Grífols. Tot i que en l'últim any la companyia ha anunciat que començaria a explorar els medicaments que no s'elaboren a partir del plasma sanguini, Biotest suposa un retorn als orígens. En el segon trimestre d'aquest any, la divisió de Grifols que agrupa aquests medicaments, la de bioscience, creixia un 5,1%. Aquest creixement trimestral responia a l'impuls de la demanda en totes les proteïnes plasmàtiques principals, a més de l'augment dels preus i l'aportació de nous productes. Cal recordar que la de bioscience és cinc cops més gran que la segona divisió del grup, la de diagnòstic.

Un creixement a cop d'adquisicions

Grifols, fundada i dirigida des de Catalunya, té una estructura corporativa en què obté dels Estats Units la seva tecnologia i orientació comercial, mentre que a Catalunya manté els principals gestors i l'enginyeria. El futur de la companyia, segons el president del grup, Víctor Grífols, és al mercat xinès, on la companyia ja està plenament instal·lada i on preveu experimentar enormes creixements a causa de la demanda de medicaments hemoderivats.

Grifols ha arribat a tenir aquesta presència internacional gràcies a les grans compres d'empreses. La primera de les més destacades va arribar just amb el canvi de segle, quan va comprar la fins aleshores sòcia Alpha Therapeutics, de capital japonès. Anys després, el 2006 vindria la sortida a borsa, a l'Íbex-35, i el seu gran salt el va fer amb la compra de Talecris, el 2011, per 2.850 milions d'euros. En el moment de l'operació, Talecris tenia la mateixa mida que Grifols. El 2014 va adquirir la divisió de diagnòstic de Novartis per 1.240 milions, i el 2016 va fer el mateix amb la d’Hologic, per 1.757 milions. El salt a la Xina arribava amb l'operació d'intercanvi d'accions amb Shanghai RAAS, el 2018, en una operació de 5.000 milions de dòlars.

Així s'explica que el gegant català hagi passat de 450 treballadors l'any 1987 als 6.300 del 2010 i als més de 24.000 actuals, dels quals 3.500 són a Catalunya.

stats