Laboral

Greuge als joves autònoms del 2022, els únics sense l'ajut a l'autoocupació en sis anys

Desenes de persones reclamen a la Generalitat "una revisió" de les bases per optar a una subvenció de 15.000 euros

La quota dels autònoms tornarà a pujar el 2019

BarcelonaUn bar, una administració de loteria o un negoci de rentat ecològic de vehicles a domicili: són els projectes que van decidir emprendre el Gerard, el Juan Carlos i el Javi. Tots tres esperaven comptar amb un ajut públic que no van arribar a rebre perquè es van fer autònoms l'any passat, l'únic exercici entre 2017 i 2023 que la Generalitat no va obrir convocatòria per a l'autoocupació de joves.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Em van dir que rebria l’ajuda al 100%”, explica el Gerard, de 25 anys, en declaracions a l'ARA. Assessorat pel Consell Comarcal del Moianès, va decidir fer un pas endavant i assumir el traspàs d'un bar del poble: només havia de fer-se autònom i apuntar-se al programa de garantia juvenil. A canvi, li van assegurar des d'aquest organisme que obtindria un ajut de prop de 15.000 euros, els mateixos que li costava fer-se amb el local de restauració.

"Una entitat pública et promet uns diners, tu prens unes decisions, i ara em trobo fora dels 15.000 euros per uns 25-26 dies. Si m’arribo a esperar no tindria cap problema", critica, en referència al fet que l'última convocatòria inclou aquells donats d'alta a partir del 2023. També lamenta que si no hagués rebut aquesta orientació, ja hauria pogut tornar 10.000 euros de l'eventual préstec que hauria demanat per obrir el bar.

"Revisió de les bases"

L'ARA ha parlat amb mitja dotzena de persones a qui se'ls va incentivar a donar-se d'alta com a autònoms des de serveis municipals, comarcals i la mateixa Generalitat perquè l'ajuda en qüestió feia anys que es convocava. En total són una quarantena i s'han aplegat virtualment per reclamar a l'administració catalana "una revisió" de les bases reguladores perquè no siguin els únics en sis anys que se'n queden fora.

"Trobo que és molt injust. Hi ha gent que està molt més afectada perquè s'ha donat d’alta expressament. En el meu cas, m'he ventilat tots els estalvis", explica la Clàudia, de 27 anys, que ha arrencat una agència de publicitat comptant amb els diners de l'ajuda. Va assessorar-se al Consell Comarcal del Priorat i amb la Cambra de Comerç de Reus: "Tothom em parlava d'aquesta ajuda".

"Jo comptava amb l’ajuda: vaig fer més reformes i invertir més comptant que m’arribaria", explica l'Anna, de 28 anys, que va obrir una botiga de bosses de mà i complements de dona a Girona. En el seu cas, diu que des d'una oficina de la Generalitat li van recomanar donar-se d'alta com a autònoma per poder optar a una ajuda que es convocava des de feia anys. Per al Juan Carlos, va ser tres quarts del mateix: des del Consell Comarcal del Baix Ebre li van dir que havien parlat amb el departament d'Empresa, i que la propera convocatòria s'obriria el primer semestre del 2023.

Una ajuda consolidada

El Govern va publicar el 2017 les bases reguladores per a la concessió de subvencions per afavorir l'autoocupació per a joves inscrits al programa de garantia juvenil. Al setembre va obrir la primera convocatòria, amb un pressupost de 4,6 milions d'euros, destinada a persones que s'haguessin donat d'alta al règim especial de treballadors autònoms (RETA) entre l'1 de setembre del 2016 i el 10 d'octubre del 2017.

La següent es va obrir el juliol del 2018 per a aquells que s'haguessin donat d'alta entre l'1 d'octubre del 2017 i el 15 d'octubre del 2018, amb una partida de 5,38 milions. El procés va continuar per als anys 2019 i 2020, sota el programa de garantia juvenil europeu, i un cop esgotat aquest fons, la Generalitat va obrir una nova convocatòria amb els fons React-UE per als joves autònoms donats d'alta entre l'octubre i el gener del 2022, amb 18,3 milions, que va beneficiar tots els que l'havien sol·licitat, uns 1.350 joves.

I aquí és quan per primera vegada hi ha un buit entre dues convocatòries, perquè la següent, convocada aquest juliol, va dirigida a persones donades d'alta entre l'1 de gener del 2023 i el pròxim setembre, amb 13 milions d'euros, per una exigència dels fons, el Fons Social Europeu Plus (FSE+). Així, els autònoms que es va donar d'alta entre el 10 de gener del 2022 i el desembre del 2022 en van quedar fora.

El Ricard, de 28 anys, volia arrencar un estudi de disseny i va anar a un punt infoJOVE de Barcelona a rebre assessorament. Allà el van animar a donar-se d'alta al RETA per poder optar a un ajut que amb tota probabilitat sortiria al desembre. Igual que el Javi, a qui per impulsar el seu projecte de rentat de vehicles ecològic el van animar des de la regidoria de Formació Econòmica i Emprenedoria de Lleida a donar-se d'alta per poder optar a l'ajut. "Em van comentar que el programa sortia cada any", relata.

2022: un buit per la falta de fons

"Aquesta ajuda no estava garantida i hem hagut de buscar fons per continuar-la fent, perquè creiem que és molt útil. La voluntat és que continuï i ara el finançament està garantit", explica en declaracions a l'ARA el director de general de Relacions Laborals, Treball Autònom i Seguretat i Salut en el Treball, Òscar Riu. Sobre si s'ha donat per fet davant dels postulants a l'ajuda que aquesta s'acabaria convocant, Riu ha explicat que des de la Generalitat no ho han assegurat en cap moment, i ha insistit en el fet que una administració local no pot parlar de la continuïtat d'una ajuda quan encara no està garantida.

En declaracions a l'ARA, la presidenta d'ATA Catalunya, Cristina Pérez, sol·licita a l'executiu català que "sigui sensible" a les dificultats d'aquest col·lectiu i posi les mesures per compensar els sobrecostos que han hagut d'afrontar els autònoms, especialment emprenedors del 2022 que no han pogut acollir-se a altres ajudes. "Nosaltres, dins la taula del Consell del Treball Autònom, exposem les diferents problemàtiques del treball autònom, i no ens havíem trobat amb aquest problema; ara estarem amatents perquè cap col·lectiu es quedi fora de les pròximes subvencions que surtin, però a vegades els fons i les bases són els que són", assenyala el president de CTAC Autònoms, Daniel Garcia, en la mateixa línia.

stats