Energia

Les grans energètiques de l’Íbex esquiven la caiguda dels preus

Només Repsol registra una davallada important dels guanys fins al juny, però manté un benefici superior al nivell prepandèmia

Les elèctriques van amenaçar de pujar dràsticament el rebut de la llum si l'Estat no assumia el dèficit de tarifa del 2013.
3 min

MadridNaturgy, Endesa, Iberdrola i Repsol. Per aquest ordre s'han presentat els resultats de les quatre grans energètiques de l'Íbex-35 fins al mes de juny, és a dir, els comptes corresponents al primer semestre del 2023. L'escenari actual dista molt del de fa un any, quan la guerra a Ucraïna donava ales al preu de l'energia, sobretot del gas. Ara s'han "normalitzat", en paraules de les mateixes companyies. De fet, s'observa una caiguda del preu de l'electricitat i també dels combustibles fòssils i el petroli. Tot i això, amb els resultats empresarials a la mà, les quatre grans energètiques han aconseguit neutralitzar l'efecte en els seus comptes i només Repsol registra una davallada important del benefici el primer semestre de l'any (1.420 milions d'euros, un 44% menys que el mateix període del 2022).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'escenari de partida i pel qual Europa respira més tranquil·la, tot i que amb la mirada posada en l'hivern, és aquest: el preu mitjà del mercat d'electricitat ibèric s'ha situat en els 88 euros/MWh, un 57% menys que la mitjana del preu del 2022. Alhora, també ha caigut el preu del gas a l'índex de referència europeu (TTF), que està al voltant dels 44 euros/MWh de mitjana, un 55% menys que el primer semestre del 2022. Pel que fa al cru, els marges del refinament han caigut un 29% entre el gener i el juny. El barril de petroli de Brent ha retrocedit un 26% i el referent nord-americà de gas, el Henry Hub, s'ha enfonsat un 54%.

Guanys rècord el primer semestre

Fa un any, les quatre energètiques registraven un benefici conjunt de 6.248 milions d'euros el primer semestre. Entre el gener i el juny del 2023, els guanys es queden en 5.865 milions, un 6,13% menys. Les que es mantenen en forma són Naturgy i Iberdrola. L'energètica d'origen català ha presentat un benefici rècord de 1.045 milions d'euros fins al juny, un 88% més que el 2022. I Iberdrola també ha anotat uns guanys històrics el primer semestre: 2.521 milions d'euros, un 21,5% més respecte al mateix període de l'any passat, segons ha informat aquest dijous.

En el cas de la companyia que presideix Ignacio Sánchez Galán, un dels motors del resultat anunciat ha estat el negoci de generació (sobretot de renovables) i comercialització d'electricitat a Espanya, malgrat la caiguda de la demanda. L'empresa ho vincula a l'increment de la producció d'energia hidroelèctrica i nuclear (menys costoses), així com a la necessitat de comprar menys energia (accedir al mercat), a diferència del que li ha passat a Endesa. Pel que fa a la comercialització, destaca l'increment de la quota de mercat de clients elèctrics, sobretot del mercat lliure.

Adeu a l'impacte del covid

Per contra, Endesa i Repsol tenen una petita davallada. En el primer cas es tracta d'una caiguda suau del 4%, fruit de no haver tingut cap extraordinari en els comptes del primer semestre del 2023, a diferència del que va passar fa un any. Fins al juny ha obtingut un benefici de 879 milions d'euros. L'any passat va registrar uns guanys de 916 milions gràcies a una plusvàlua de 182 milions. Sense tenir en compte aquest extra, el benefici hauria estat gairebé un 20% superior.

Repsol, en canvi, és la que registra la caiguda de guanys més important, com s'ha explicat abans, fruit de la seva sensibilitat a l'evolució del preu del petroli. Tanmateix, es manté en línia amb les previsions i fins i tot incrementa el dividend dels accionistes.

En tot cas, cap de les grans energètiques ha obtingut uns beneficis per sota dels del primer semestre del 2019. De fet, aquests resultats sumats als del 2022 mantenen lluny l'impacte negatiu que va tenir la pandèmia en els exercicis del 2020 i el 2021, quan Repsol, Iberdrola, Endesa i Naturgy van patir un important descens de la demanda pels confinaments i les restriccions i els preus es van desplomar. Finalment, cal destacar que totes quatre han presentat un recurs contra l'impost extraordinari del govern espanyol.

stats