La recuperació postcovid
Economia31/07/2021

La gran empresa catalana resisteix a un any i mig de pandèmia

Les cotitzades de l'Íbex-35 viuen, amb excepcions, un moment dolç o de clara recuperació dels resultats

BarcelonaL’eclosió de la pandèmia es va veure com un veritable cataclisme als despatxos econòmics de tot el món. A Espanya, molt dependent del turisme, la situació era pitjor, i va quedar assenyalada com un dels països que més tard i amb més dificultats es recuperarien del daltabaix. Ara fa un any la gran empresa catalana coincidia en el fet que es donava per bo tancar el 2020 amb una pèrdua d’ingressos del 10% respecte al 2019. Però el tancament de resultats del primer semestre del 2021 permet veure en perspectiva el temps transcorregut des de la irrupció del covid, i comprovar que els més grans exponents de l’economia catalana s’han refet d’una crisi que quedarà als llibres pel dràstic i sobtat impacte en la butxaca dels ciutadans i per una incertesa sanitària que feia un segle que no es vivia. Aquest és el repàs de les empreses catalanes que figuren avui a l’Íbex-35.

CaixaBank

Una fusió que l’enlaira en el moment més difícil

En plena crisi del covid, CaixaBnak va tirar endavant l’operació corporativa més ambiciosa de la seva història amb la compra de Bankia. La fusió, que donava entrada a l’Estat al capital de la històrica entitat catalana amb un 16% d’accions, ha propiciat aquest any un dels ERO més grans de la història de Catalunya, contestació sindical i dures negociacions. Però el resultat econòmic és concloent: gràcies als extraordinaris –el fons de comerç i la mateixa adquisició del negoci de Bankia–, CaixaBank és el primer banc d’Espanya en beneficis: l’any passat va guanyar 1.381 milions i en aquests sis mesos 4.181 milions: en total, més de 5.500 milions en l'any i mig marcat per la pandèmia. També el preu de l’acció ha millorat lleugerament en aquest temps i ha passat dels 2,32 euros en què va tancar el febrer del 2020 als 2,5 en què es mou ara.

Cargando
No hay anuncios

Fluidra

L’efecte confinament va jugar a favor del nou gegant de Sabadell

El gegant català de les piscines va debutar a l’Íbex-35 aquest març i s’ha convertit en el valor de moda del selectiu espanyol, on ha liderat les pujades durant bona part de l’any. Amb la pandèmia, el valor de les piscines es va multiplicar i el seu negoci té un ascens meteòric: el 2019 guanyava 8 milions, el 2020 multiplicava per 12 els beneficis i en el primer semestre d’aquest any l’empresa de Sabadell ja en guanya 174.

Cargando
No hay anuncios

Grifols

Les pors inicials queden enrere i torna la rutina dels beneficis

No és habitual que el gegant català dels hemoderivats tingui problemes, però ara fa un any així ho deia: al seu elevat deute s’hi sumava la preocupació davant l’escassetat de plasma que podia tenir després de mesos amb els centres de plasma tancats. Amb tot, els seus resultats al tancament de l’any ja eren homologables als d’un any normal (el 2019 va guanyar 625 milions respecte als 618 de l’any de la pandèmia) i han seguit la millora. L’empresa catalana, única de les de l’Íbex que el 2017 no es va endur la seu social de Catalunya, ha anunciat aquest any que el seu pròxim repte és desembarcar en els medicaments no plasmàtics.

Cargando
No hay anuncios

Cellnex

Un present d’inversions i un futur prometedor

El gegant català de les infraestructures de telecomunicacions és un cas atípic: està en una etapa de la seva evolució com a empresa en què acumula inversions milionàries mitjançant compres. Una de les més destacades la va anunciar fa pocs mesos, amb la compra de 7.000 torres a Polònia per 1.600 milions d’euros. L’agressiva política de l’empresa li comporta un present de pèrdues trimestrals i anuals, però el cert és que ara com ara té contractes firmats per a les dècades vinents que li comportaran uns ingressos compromesos de 110.000 milions. De cara al 2025 preveu ingressos superiors als 4.000 milions (més del triple que el 2020) i és un valor que genera furor a la borsa, on ha pujat un 23% des del febrer del 2020. 

Cargando
No hay anuncios

Banc Sabadell

Capgirar un ‘annus horribilis’

El 2020 pot ser perfectament recordat com l’any més difícil que li ha tocat viure a l’entitat presidida per Josep Oliu. Al tsunami macroeconòmic hi va afegir un càstig borsari que va acabar deixant el preu de la seva acció en uns irrisoris 25 cèntims. I, per culminar-ho, el Sabadell va veure com les negociacions per ser adquirit pel BBVA no arribaven a bon port. El banc va optar aleshores per un cop de timó: va substituir el conseller delegat, Jaume Guardiola, per César González-Bueno i es va conjurar per continuar en solitari. Si l’any passat es va saldar amb uns ínfims guanys de dos milions d’euros, aquest la remuntada es comença a notar: el primer semestre ha guanyat 220 milions (un ritme allunyat dels anys anteriors a la pandèmia) i divendres era el valor que més ha remuntat a l’Íbex des del gener (+65%).

Cargando
No hay anuncios

Naturgy

De les pèrdues del 2020 a ser objecte d’una opa

La primera empresa catalana en facturació tampoc ho ha tingut fàcil en els últims temps. Com a la gran majoria de les energètiques, el debat mediambiental li ha provocat depreciacions d’actius i canvis d’orientació en el negoci. L’any passat la companyia que presideix Francisco Reynés perdia 347 milions. Enguany ha tornat als beneficis (encara lluny del ritme d’altres anys; el 2019 el tancava amb uns guanys de 1.401 milions) i és objecte ara mateix d’una opa del fons australià IMF. 

Cargando
No hay anuncios

Colonial

França com a clau per recuperar al camí dels beneficis

La pandèmia va comportar greus depreciacions d’actius per a la immobiliària catalana, que va viure un any difícil en el seu compte de resultats. El 2020 el va tancar amb dos minsos milions d’euros de beneficis, però en els últims mesos s’ha anat recuperant i ha tancat el semestre amb 162 milions de guanys. La immobiliària, a més, ha llançat la seva última aposta: créixer en la seva filial francesa i convertir París en el seu primer mercat.

Cargando
No hay anuncios

Almirall

Adeu al directiu clau i tambors de successió en un any difícil

L'últim any i mig ha sigut dur per a tothom però Almirall, a més, ha hagut d’assumir l’adeu del seu directiu estrella, Peter Guenter, conseller delegat de la farmacèutica durant anys de gran creixement. La situació va coincidir amb els primers passos ja oficials perquè Jorge Gallardo cedeixi la presidència de l’empresa al seu fill Carlos. En el primer semestre de l’any la farmacèutica ha presentat pèrdues de 42 milions com a conseqüència de deterioraments d’actius, una notícia que va arribar acompanyada d’un fort descens a la borsa de més de l’11% en un sol dia.