Mercat laboral

Els graduats de FP tenen menys de la meitat d'atur que la mitjana juvenil

La pandèmia ha reduït la inserció dels joves amb aquests estudis fins al 45%

BarcelonaTot i que la pandèmia també ha dificultat la inserció laboral dels graduats en FP, els joves de menys de 25 anys que han finalitzat aquests estudis pateixen menys de la meitat d'atur que la mitjana juvenil, que el primer trimestre d'aquest any va arribar a una taxa de desocupació del 33,4%, segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Concretament, els que han estudiat una FP de grau mitjà tenen una taxa de desocupació de l'11,8%, dada que puja una mica, fins al 15,8%, entre els que han optat per una FP de grau superior.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho recull l'estudi d'Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2021, elaborat pel departament d'Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya i que s'ha presentat aquest dimarts. L'informe s'ha fet a través d'una enquesta que han contestat 35.540 persones graduades el 2020.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la inserció laboral, ha passat del 56% el 2019 al 45% aquest 2021. Aquest descens ha estat causat per la crisi del covid, que, alhora, també ha provocat que pugi el nombre d'estudiants de FP, ja que sempre que hi ha un període de crisi hi ha més estudiants que opten per aquest tipus de formació. Segons l'estudi, els graduats d'una FP superior tenen més facilitats per trobar feina, cosa que aconsegueix un 56%, que no pas els que han estudiat un grau mitjà (34%). Això respon al fet que aquests últims opten per continuar la seva formació i principalment s'inclinen per estudiar un grau superior.

Cargando
No hay anuncios

L'informe també analitza el cas dels Programes de Formació i Inserció (PFI), dirigits als joves que no han obtingut el graduat d'ESO, i conclou que set de cada deu continuen estudiant. Alhora s'ha detectat una recuperació en el nombre d'estudiants que opten per la FP dual (estudis que compaginen la formació a l'aula i la feina en una empresa), que va arribar al 12% de matriculats a segon en el curs 2020-2021.

El sector industrial, el que ofereix més feina

Cargando
No hay anuncios

Però quins són els àmbits en què els graduats de FP aconsegueixen més feina? El que té més inserció laboral són les indústries extractives (el 70% dels alumnes en troben), seguides de la fusta, moble i suro (64%), el sector maritimopesquer (58%), la instal·lació i manteniment (58%) i l'electricitat i electrònica (57,7%). Aquests sectors també són els que tenen els sous més elevats. Els graduats industrials perceben ingressos com a mínim de 1.200 euros nets.

Pel que fa a la tipologia de contracte, el 60% dels graduats superiors tenen contractes temporals, mentre que entre els graduats mitjans el percentatge és del 71%. No són percentatges alts si es compara amb la temporalitat entre els treballadors juvenils, que va arribar al 90% l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

Els consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i d'Educació, Josep González-Cambray, han coincidit en la necessitat d'ajustar la demanda de FP amb les necessitats del teixit productiu del país. Cambray ha reiterat que s'estan preparant canvis tant per aconseguir aquest equilibri com per absorbir l'increment de l'interès per la FP, que es va notar especialment en la preinscripció del curs actual, en què nombrosos joves van quedar-se sense plaça. Torrent ha afegit que cal mirar les necessitats del futur i comptar amb l'àmbit privat.