Montoro anuncia pujades d'impostos per recaptar 4.650 milions més
Els increments afectaran l'impost de societats, alcohol i tabac. Les taxes a les begudes ensucrades no entraran en vigor immediatament
MadridLa pujada d'impostos ja és un fet. Després de setmanes de negociacions entre el Partit Popular i la resta de grups parlamentaris, el consell de ministres d'aquest divendres ha aprovat definitivament increments i canvis en diferents tributs, tant directes com indirectes. L'objectiu, tal com ha explicat el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, és recaptar 4.650 milions d'euros més per sortir-se'n amb un 2017 "exigent" quant al compliment del dèficit públic reclamat per Brussel·les. En aquest sentit Montoro ha aclarit que el sostre de despesa del 2017 serà de 118.337 milions d’euros, xifra que suposa una retallada de 5.000 milions d'euros respecte dels pressupostos inicials. El ministre ha aclarit, però, que aquests 5.000 milions s'han aconseguit reduir a través de l'estalvi, per exemple en el pagament d'interessos.
Allau d'impostos
Entre les mesures que ja es donaven per fetes, el decret llei aprovat aquest divendres inclou un canvi en l'impost de societats, que veurà com es redueixen les deduccions amb l'objectiu d'aconseguir fins a 4.300 milions d'euros. En aquest sentit Montoro ha aclarit que se suprimirà la limitació a la compensació de les bases imposables negatives; és a dir, que les empreses no puguin compensar les pèrdues d'anys anteriors i hagin de tributar-les.
També afectarà a les empreses una de les mesures que s'aplicaran dins el paquet d'iniciatives contra el frau. Així doncs, el decret llei també inclourà un sistema d'autoliquidació de l'IVA 'online' per a les empreses que afectarà 60.000 contribuents i que impedirà retards en la liquidació d'aquest impost, segons ha aclarit el ministre. Aquests 60.000 contribuents suposen el 80% de la facturació total d'aquest impost, ha afegit Montoro. En el conjunt de mesures de lluita contra el frau també s'hi inclou el límit de pagaments en metàl·lic en 1.000 euros.
Els impostos especials i begudes ensucrades
D'altra banda, el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha optat per apujar els impostos especials, els del tabac i l'alcohol. Pel que fa a aquests últims, només s'apujarà a les begudes d'elevada graduació i no a begudes com el vi o la cervesa.
Pel que fa a les begudes ensucrades i carbonatades, el govern espanyol ha aclarit que la previsió es recaptar fins a 200 milions d'euros d'aquí al 2017, però que aquest concepte no s'inclourà dins el decret llei sinó que es preveu abordar en forma de projecte de llei, cosa que dóna marge al govern català per aprovar abans el seu propi impost.
Les cotitzacions socials
Un altre dels grans debats d'aquesta legislatura és la sostenibilitat del sistema de la Seguretat Social. Justament aquesta setmana l'Estat ha tornat a treure 9.500 milions més de la guardiola de les pensions per fer front a la paga de Nadal del pensionistes i l'ha deixada en poc més de la meitat del que tenia a finals de l'any passat. Per això, una de les propostes que socialistes i sindicats havien posat sobre la taula de la comissió del Pacte de Toledo era l'eliminació del topall de cotització que permetria que tots els salaris, alts i baixos, cotitzessin. Tot i això, aquest divendres al matí, el secretari d'Ocupació, Tomás Burgos, ha anunciat que apujarà un 3% la base màxima de cotització, fins als 3.751,2 euros bruts al mes, una mesura que a partir d'ara revisarà la comissió del Pacte de Toledo, que tindrà la tasca de revisar a l'alça aquest topall a més llarg termini. Per tant, Montoro ha deixat oberta la porta al fet que el límit màxim de cotització acabi per desaparèixer els pròxims anys.
Aquesta mesura se suma a la pujada del salari mínim del 8%, que també forma part de les condicions pactades amb el PSOE. Sobre aquesta pujada Montoro ha explicat que s'inclourà com una disposició addicional al decret llei que ja preveu la revisió anual de l'SMI per part del govern. La missió impossible de complir el dèficit sense apujar els impostos