Laboral

El Govern vol multar Amazon amb 3 M€ per haver subcontractat treballadors

La Inspecció de Treball també proposa sancionar amb 2,6 M€ les 17 empreses que van cedir 559 empleats a la multinacional

2 min
Dues furgonetes del gegant de comerç electrònic Amazon a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLa Inspecció de Treball de Catalunya ha proposat una sanció de 3,2 milions d'euros a Amazon i de 2,6 milions a 17 empreses subcontractades per la multinacional, de les quals sis són agències de treball temporal, per cessió il·legal de treballadors. Segons ha informat aquest dijous el departament d'Empresa i Treball en un comunicat, la Generalitat planteja multar amb un total de 3.195.075 euros Amazon Road Transport Spain SL, després de constatar que les altres companyies li havien cedit 559 empleats que treballaven en condicions laborals inferiors a les que els correspondrien si haguessin estat contractades directament per la plataforma.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Contra aquestes 17 empreses la Inspecció de Treball ha proposat també una sanció total de 2.609.578 euros. Amb aquest avís, s'inicia el procés de sanció i a partir d'ara les empreses poden presentar al·legacions, que resoldrà l'autoritat laboral. Les investigacions dels inspectors es van posar en marxa al mes de febrer a Barcelona. L'organisme conclou que almenys 599 persones feien treballs de repartiment en situació i condicions de "precarietat laboral", principalment relacionades amb el salari i la inestabilitat en els seus llocs de treball. A més, aquests treballadors no tenien representació legal a través d'un comitè d'empresa.

Les empreses subcontractades per Amazon a Barcelona que proposa multar la Generalitat són Tipsa Delivery, Ara Vinc, Internet Commerce Solutions, Transportcat Logistics, Delivery Asap, Travieso Logistics, Cacao Logistics, Jom Servicios Intergrales, Anem Advanced Logistics, Gal Kajol i Duende Logistics. D'altra banda, la llista d'agències de treball temporal que feia servir Amazon i que la Inspecció també planteja multar són JT Hiring ETT (la societat matriu de l'unicorn del treball temporal Jobandtalent), GI Group Spain ETT, Temporal Quality, Iman Temporing, Randstad Empleo i Rhone Alpes Servicios España.

A diferència dels centres logístics, on Amazon sí que contracta la majoria dels treballadors directament i que han anat formant els seus respectius comitès d'empresa, per al repartiment de paquets la multinacional ha consolidat una xarxa d'empreses que s'encarreguen d'aquest servei. Tot i així, sovint els missatgers d'aquestes subcontractades també porten furgonetes i uniformes amb el logo de la plataforma de comerç electrònic.

Mà dura amb les plataformes de repartiment

Més enllà d'Amazon, però també respecte al model laboral d'algunes les tecnològiques i coincidint amb el primer aniversari de l'entrada en vigor de la llei rider, el govern espanyol ja ha avisat a empreses com Glovo i UberEats que defensarà la normativa dels repartidors amb "tots els instruments possibles". Entre ells, i segons va explicar el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey en una entrevista al Rojo Vivo, no es descarta que les empreses digitals de repartiment hagin d'assumir “responsabilitats penals” en infringir de manera “flagrant” el marc legal.

Aquest avís arriba en plenes vacances d'agost com a resposta al comunicat d'UberEats del passat dimarts en què assegura que tornarà al model de repartidors autònoms ignorant la llei rider, com fa Glovo. La plataforma encara està en fase de proves per recuperar aquest sistema, que entraria en vigor després de l'estiu.

stats