COMERÇ
Economia18/08/2016

El Govern vol ampliar els horaris comercials

El conseller d’Empresa admet que la nova llei podria posar el límit d’obertura en 78 hores setmanals

X.g.
i X.g.

BarcelonaEl conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va afirmar ahir que el Govern treballa perquè la nova llei de comerç de Catalunya comenci a tramitar-se al Parlament abans d’acabar l’any, i va indicar que negociarà amb el sector el nombre d’hores màximes d’obertura a la setmana. Baiget va deixar la porta oberta a una ampliació de les actuals 72 hores setmanals màximes d’obertura fins a les 78. En una entrevista al canal 3/24, Baiget va assegurar que no hi haurà una liberalització total dels horaris comercials, sinó que la Generalitat advoca per uns horaris “amplis i prou flexibles” i va explicar que caldrà negociar amb el sector però, en cap cas, s’autoritzarà una obertura “massiva i incontrolada”. La regulació dels horaris comercials i els festius que es pot obrir ha sigut un punt de topada entre el govern català i l’executiu de Mariano Rajoy, que va aprovar una llei estatal molt liberal i va recórrer contra la catalana al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa als festius, el conseller va rebutjar l’obertura “indiscriminada i lliure”, i per aquest motiu la llei establirà com a màxim 10 festius d’obertura comercial -que és el mínim que permet la normativa estatal actual-. Baiget va advocar per mantenir-se en aquest mínim.

Cargando
No hay anuncios

Respecte als períodes de rebaixes, el conseller va admetre que en els últims anys s’ha produït un canvi d’hàbits, amb ofertes, promocions i rebaixes que s’allarguen tot l’any. En aquest sentit, va destacar que la regulació de les rebaixes serà una cosa que s’haurà d’abordar en la negociació de la nova llei amb el sector. El conseller va indicar que “és bo que hi hagi uns períodes recomanats, per tradició, per fer les rebaixes”, però va admetre que no es pot ser rígid. “Si hi ha comerciants que volen fer promocions fora d’aquestes temporades, que ho puguin fer”, va indicar.

Canvi de model

Cargando
No hay anuncios

Baiget va assegurar que aquesta llei no afectarà els equipaments comercials, que tenen la seva pròpia normativa, que és la que posa límit a les grans superfícies. En aquest sentit, el conseller d’Empresa va deixar ben clar que no hi haurà una liberalització de les grans superfícies ni s’admetrà que creixin “de manera masiva i incontrolada”.

Jordi Baiget va admetre que la nova llei s’haurà d’adaptar al màxim possible al canvi de model que s’està produint en el sector del comerç, especialment per la irrupció de les noves plataformes digitals, com és Amazon. “Està canviant el model tal com el coneixem”, va admetre el conseller. No obstant, Baiget va indicar que el Govern continua apostant pel comerç de proximitat i de ciutat. Així, va dir que cal donar a aquests comerciants tradicionals “les condicions de competitivitat”.

Cargando
No hay anuncios

El conseller va explicar que la multinacional Amazon -que establirà al Prat un dels seus principals centres logístics de distribució per al sud d’Europa- ja està en contacte amb els comerciants i s’han fet jornades de formació perquè puguin conèixer la plataforma i beneficiar-se dels seus avantatges.

Segons el titular d’Empresa, aquest tipus de plataformes d’e - commerce poden obrir una finestra d’oportunitats als comerciants locals, que poden aprofitar per fer arribar i vendre els seus productes a tot el món.